En international forskergruppe har afprøvet en blodprøve, som finder 70 pct. af kræfttilfældene – og når det gælder æggestokkræft, finder den hele 98 pct. Blodprøven kan vise sig at blive et vigtigt screeningsværktøj i fremtiden.
CancerSEEK hedder blodprøven, som forskerne har afprøvet på 1.005 personer med kræft i æggestok, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tyk- og endetarm, lunge og bryst. Blodprøven tester for en lang række DNA-mutationer og proteiner, som stammer fra kræftceller, og som findes i blodet hos kræftpatienter.
Undersøgelsen viste, at testen kan udpege 70 pct. af kræfttilfældene på tværs af de otte kræftformer. Det bedste resultat fandt forskerne ved æggestokkræft, hvor hele 98 pct. af patienterne blev testet positive. Næsten lige så præcis var testen ved leverkræft, mens den udpegede 69 pct. af tilfælde af bugspytkirtelkræft. Alle forsøgspersoner havde kræft i et tidligt stadie, det vil sige kræft, der ikke har spredt sig.
Testen blev også afprøvet på 812 personer, der ikke havde fået konstateret kræft. Kun syv af disse blev testet positive for kræft og blev altså kategoriseret som ’falsk-positive’.
Lovende test
Cheflæge i Kræftens Bekæmpelse Niels Kroman kalder resultat meget lovende.
– Det er især markant, at blodprøven meget præcist kan udpege fem kræftformer, som der i dag ikke findes screeningsmetoder for, nemlig lever-, æggestok-, spiserør-, mave- og bugspytkirtelkræft. Især bugspytkirtel- og æggestokkræft er desværre ofte meget fremskredne, når de bliver opdaget, og det vil være et meget stort fremskridt, hvis vi får en metode til at finde disse sygdomme tidligt, siger han.
Niels Kroman hæfter sig også ved de meget få falsk-positive i den raske kontrolgruppe – altså personer, hvor testen rejser mistanke om kræft, selv om de ikke er syge.
– Det er helt afgørende for en screeningsmetode, at antallet af falsk-positive er så lavt som muligt, så færrest muligt bliver bekymrede uden grund, siger han.
Flere undersøgelser
Han understreger, at testen først skal afprøves på store grupper af raske patienter, før den kan godkendes som screeningsværktøj.
– Men hvis testen også i større undersøgelser viser sig at være holdbar, er det en blodprøve, som den praktiserende læge kan bruge blandt sine patienter, og som ovenikøbet er rimelig i pris, siger Niels Kroman.
I Danmark har vi i dag screeningsprogrammer for livmoderhalskræft, brystkræft og tyk- og endetarmskræft. Formålet er at opdage kræft tidligt, fordi det giver den bedste mulighed for at overleve og undgå bivirkninger.
Den nye undersøgelse af CancerSEEK er ledet af forskere ved det amerikanske Johns Hopkins University School of Medicine og offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.