Pape fik erklæring om reform af Menneskerettigheds domstol – DF kalder den “skuffende”

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Martin Henriksen fra DF

Europarådets 47 lande er enige om erklæring om fortsat reform af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Europarådets 47 lande er under dansk formandskab enedes om en erklæring, der skal sikre fortsatte reformer af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Målet for den danske regering har været en reform, der sikrer landenes domstole et større råderum. Især til at udvise kriminelle udlændinge.

 

I den erklæring, som landene er enedes om, står der blandt andet:

 

– Rettens praksis gør det klart, at landene har en anskønsmargin i forhold til, hvordan de anvender og gennemfører konventionen, afhængigt af sagens omstændigheder og de rettigheder, der er involveret.

 

– Rettens praksis i forhold til landenes anskønsmargin anerkender, at i forhold til visse af konventionens bestemmelser, såsom artiklerne 8-11, kan der være et spektrum af forskellige, men legitime løsninger, der kan være forenelige med konventionen afhængigt af sammenhængen.

 

Artikel 8 er den af Menneskerettighedskonventionen, der beskytter retten til familieliv. Det er den, der ofte henvises til, når domstole afviser at udvise kriminelle udlændinge.

 

Mens artikel 9, 10 og 11 handler om henholdsvis religionsfrihed, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.

 

Op til konferencen har flere eksperter peget på, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol allerede ser ud til at have ændret praksis i forhold til udvisning af kriminelle udlændinge.

 

Det er også vurderingen i den danske regering, der henviser til en nylig dom fra Menneskerettighedsdomstolen, hvor en seriekriminel nigeriansk statsborger ved navn Ndidi blev udvist af Storbritannien til trods for, at han havde familie i landet.

 

Den udvisning godkendte Menneskerettighedsdomstolen.

 

Ud over formuleringerne om forholdet mellem landene og domstolen handler store dele af den otte sider lange erklæring om, hvordan sagspuklen hos Menneskerettighedsdomstolen kan mindskes.

 

Og om hvordan dommere ved domstolen skal udpeges.

 

Det skriver Ritzau

 

Dansk Folkeparti kalder resultatet for skuffende.

 

Dansk Folkeparti kritiske

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke at erklæringen vil gøre den store forskel i forhold til at gøre det nemmere at udvise kriminelle udlændinge. Erklæringen rykker måske tingene en anelse i den rigtige retning, og det tager vi naturligvis med. Men jeg forventer ikke, at der med denne erklæring rykkes en masse kompetencer over til de enkelte medlemslande. Det ser jeg ikke for mig, desværre, siger udlændingeordfører og medlem af Europarådet Martin Henriksen (DF)

 

– Jeg har fulgt processen, og jeg anerkender derfor også at regeringen og embedsfolkene har lagt meget tid og arbejde i det danske formandskab, men alt i alt, så er resultatet skuffende. Nu skal der sikkert gå lidt tid, og så bør regeringen overveje sit næste skridt i forhold til at sikre større national selvbestemmelse på rets- og udlændingeområdet, siger Martin Henriksen.

 

– Vi skal ikke bilde befolkningen ind, at erklæringen grundlæggende ændrer ved tingenes tilstand, for det gør den ikke. Erklæringen kan måske trække tingene lidt i den rigtige retning, men så heller ikke mere, siger Martin Henriksen.

Del på Facebook