Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, men har du styr på ferieøkonomien? Og hvad med bilen og indretningen af boligen? Der er hele tiden masser af steder, du kan bruge penge, og det kan til tider være svært at få økonomien til at følge med. Måske kan et kviklån være med til at få budgettet tilbage på sporet. Her får du en kort guide til at finde det rette lån.
De fleste formidlere af kvik- og forbrugslån fokuserer ofte på, hvor nemt og hurtigt det er at låne penge hos netop dem. Du kan blive kreditgodkendt, og have pengene på din konto inden dagen er omme. Men det hele kan også sagtens gå lidt for stærkt. Det er som bekendt nemmere at stifte gæld end at afvikle den, og derfor er der en række elementer, du bør undersøge og få styr på, inden du låner.
Det store overblik
Hvis du vil give sig selv et godt afsæt for din låneproces, bør du starte med at danne dig et overblik over din økonomi. Det kan du gøre ved at lægge et budget, som tager højde for alle dine indtægter og udgifter. Alle beløb skal regnes med; både dem der skal betales månedligt, kvartalsvis og årligt. Det samme gælder naturligvis indtægterne, hvor du også skal huske at have diverse fradrag regnet med.
Månedlig ydelse
Budgettets primære funktion er at vise dig, hvor mange penge du har råd til at afdrage med hver måned. Dette beløb kaldes månedlig ydelse. Hvad du så skal bruge de lånte penge på, og hvor stort lånebeløb der er tale om, er ikke interessant i denne sammenhæng. Her handler det blot om, at du skal kunne afbetale lånet indenfor den periode, der er afsat til det. Hvor mange penge du har mulighed for at sætte til side hver måned, vil naturligvis indirekte påvirke, hvor stort et beløb du har råd til at låne.
Noget at vælge imellem
Der er som bekendt mange forskellige låneudbydere, og de vil temmelig sikkert alle påstå, at de sidder inde med den bedste løsning for dig. Det er der imidlertid kun én måde at finde ud af, og her kommer sammenligningstjenesterne ind i billedet.
Disse findes mange steder online, og er et vigtigt værktøj for dig, der gerne vil have det bedste lån til de mest fordelagtige betingelser. Uanset hvilken sammenligningstjeneste du benytter, skal du bruge et nøgletal fra dit budget, nemlig den månedlige ydelse.
Kreditomkostninger og ÅOP
Når du sammenligner lånemuligheder på tværs af udbydere, er det vigtigt at gøre lånene sammenlignelige. Det gør du ved at anvende ens kriterier; altså indtaste samme lånebeløb og samme løbetid (den periode der går, inden beløbet skal være tilbagebetalt).
Herefter skal du se på kreditomkostningerne, enten som samlet beløb eller udtrykt i procent pr. år (ÅOP). Disse er udtryk for, hvad det koster at låne penge, såfremt du ellers overholder betingelserne. Hvis du ikke får betalt dine afdrag rettidigt, eller på anden vis misligholder lånet, kan det naturligvis blive dyrere.
Læs det med småt
Når du har undersøgt markedet, og har fundet et lån, der tilfredsstiller dine behov, og som du har råd til at afbetale, skal du naturligvis huske at sætte dig godt ind i betingelserne og den virksomhed, du har fundet. Et vigtigt element er naturligvis om du overhovedet kan få lov at låne penge hos virksomheden. Er du registreret i RKI, er det ofte ikke en mulighed at låne penge.
Aldersgrænsen for hvornår du kan blive kreditgodkendt varierer også fra udbyder til udbyder. Nogle steder skal du blot være myndig (18 år), mens du andre steder skal være 20, 21 eller endda 23 år.
Undersøg også lånets fleksibilitet; det er en fordel, hvis udbyderen giver dig mulighed for at betale lånet ud når som helst. Hvis det f.eks. viser sig, at du kan afdrage lånet hurtigere end ellers beregnet, kan du spare mange penge i renteudgifter, ved at indfri lånet før tid. Det er dog langt fra alle udbydere, der tilbyder denne service.
Undersøg også andre kunders oplevelser ved at læse anmeldelser af virksomheden, og lån hos en udbyder du stoler på, da det er den bedste forudsætning for en god oplevelse.