De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten

Skærmprint/Arkiv

Den 7.-8. december skal det tyske regeringsparti CDU vælge ny partiformand efter Angela Merkel. Det foregår på en partikongres i Hamborg.

 

Merkel bebudede sin afgang som CDU-formand efter det elendige delstatsvalg i Hessen i oktober.

 

Men hun gjorde det samtidig klart, at hun agtede at blive siddende på den politiske magt. Hun agtede nemlig at fortsætte fortsætte som forbundskansler indtil næste valg til Forbundsdagen. Det kan vare op mod tre år.

 

Merkel har ellers altid været klar modstander af, at man delte posterne som partiformand og som kansler op. Det standpunkt har hun altså ændret.

 

Nu har man så spurgt de tyske vælgere, hvad de siger til, at Merkel vil blive siddende på den politiske magt frem til valget.

 

Svaret vil ikke glæde hende.

 

Signal om hurtig fornyelse

Merkel har ikke gjort det særlig klart, hvorfor hun har skiftet holdning, så hun vil fortsætte som kansler, selv om hun ikke længere er partiformand.

 

Men hendes politiske motiv er formentlig, at hun søger at gøre to ting på én gang:

 

For det første havde hun efter Hessen-katastrofen behov for at signalere en hurtig fornyelse af CDU. Derfor valgte hun at opgive formandsposten hurtigst muligt – og det bliver altså i næste uge.

 

En hurtig afgang fra formandsposten kunne også være en hjælp til den politiker, som Merkel har udtænkt sig som sin afløser: partisekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, der er Merkels nære allierede og fortrolige.

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

 

Kramp-Karrenbauer er nemlig allerede bredt kendt af partiets tillidsfolk og behøver derfor ikke lang tid til at profilere sig. Det er snarere hendes modkandidater, Friedrich Merz og Jens Spahn, der har brug for tid.

 

Merkel vil fortsætte en kurs, der minder om De Radikale

Men Merkel har også et andet afgørende mål med at tage formandsvalget hurtigt, mens hun selv bliver siddende i længere tid som kansler:

 

Dermed kan hun bevare den politiske kontrol med partiet. Det er jo forbundskansleren, der har ansvaret for den løbende politik.

 

For Merkel er det ideelt, hvis Kramp-Karrenbauer vælges som partiformand. Så kan de to sammen styre partiet i flere år fremover.

 

De kan så sørge for, at CDU viderefører den politiske kurs, som Merkel har stået for. Hun har trukket partiet mod venstre, så det er blevet et meget blødt midterparti – lidt som De Radikale i Danmark. En linje, som Kramp-Karrenbauer tilslutter sig.

 

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

Der er ikke megen konservativ profil eller stram værdipolitik i det.

 

Vælgernes holdning

Hvis Merkel gik af som kansler nu, ville den ny partiformand også blive kansler. Hvis det blev Merkels ærkefjende Friedrich Merz, der samlede de to poster under sig, ville det betyde en drejning af partiets politiske kurs.

 

Det har Merkel ikke turdet risikere. Måske har hun også på det personlige plan haft svært ved at give slip på sin plads i begivenhedernes centrum. Det er set mange gange før, når tiden er ved at rinde ud for politiske ledere.

 

Men nu er de tyske vælgere altså blevet spurgt, og deres svar er ikke opmuntrende for Merkel.

 

4.000 personer indgår i målingen. Knap to tredjedele af dem (62,2 procent) siger ja til, at Merkel bør gå af som kansler i begyndelsen af 2019. De mener, at hun skal overlade kanslerposten til den, der bliver valgt som partiformand på kongressen i december.

 

Kun 37,8 procent af vælgerne siger nej til, at Merkel bør gå hurtigt af som kansler. (Insa/Bild)

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

 

Begrundelser for at vælte Merkel

Undersøgelsen belyser ikke, hvilke begrundelser vælgerne har for, at Merkel skal hurtigt ud af vagten. Og der kan da også være forskellige begrundelser.

 

Nogle kan være politisk uenige med den linje, Merkel har stået for.

 

Nogle konstaterer måske simpelt hen, at Merkel er slidt ned hos vælgerne.

 

Nogle kan mene, at det vil være noget rod, hvis CDU har to ledere på én gang – nemlig en partiformand og en forbundskansler. Specielt hvis de to er politisk uenige.

 

En del vælgere kan have alle tre begrundelser på én gang.

 

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

Vorbei

Men det korte af det lange er i hvert fald: Vælgerne siger eftertrykkeligt nej til Merkels plan om at blive siddende på den mest magtfulde politiske post, indtil der om knap tre år skal afholdes ordinært valg til Forbundsdagen.

 

Hvis Merz bliver valgt som partiformand på kongressen i december, kan han bruge denne holdning hos vælgerne til at lægge pres på Merkel.

 

Det vil være svært for hende at blive hængende som forbundskansler, hvis både den nye partiformand og vælgerne mener, at hun skal gå. Det kan hun næppe sidde overhørig.

 

Merkel tid kan meget snart være forbi. Det bliver hun nødt til at forlige sig med.

 

https://www.bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/exklusive-umfrage-soll-angela-merkel-als-kanzlerin-abtreten-58253616.bild.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…