Årets julegave hedder ”Italiensk Vin”

Kup på Vinhylden

 

Ønsker din partner at få kundskaber om alt, hvad der er værd at vide om italiensk vin, så har du muligheden for at opfylde ønsket. I går – 25. september – sendte Politikens Forlag nemlig den ultimative bog om Støvlelandets mangfoldighed af vine under titlen ”Italiensk Vin” på gaden, og hermed vil løsningen på det evindelige spørgsmål om, hvad man skal forære som julegave til den, som har alt, være løst.

 

Siden 2010 har Italien været nr. 1 som leverandør af vin til danskerne, så de fleste af os mener at vide, hvad Barolo, Amarone og Supertoscanere er for nogle størrelser, men ”Italiensk Vin” fortæller på 512 sider, som koster 450 kr. i boghandelen, at dette kun er toppen af isbjerget. Der er meget mere at blive klog på og fordybe sig i.

 

Bogen er skrevet af 4 kapaciteter: Paolo Lolli, chef på restaurant ”Casa d’Antino” og ejer af vinbutikken ”Enoteca”, begge i København; Arne Ronold, Master of Wine, redaktør af det norske tidsskrift ”Vinforum” og leder af ”Norsk Vinakademi”; Ole Udsen, cand.jur., vinhandler, specialist i Lambrusco og syditalienske vinområder; Thomas Ilkjær, vinskribent på Politiken og stifter og leder af ”Vinakademiet”.

 

Således inspireret går vi over til ugens kupvine!

 

Hvidvin

 

Château Ferrande, 2015 Graves AGC, Castres, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 169 kr. hos udvalgte MENY- og Spar-butikker. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86 41 96 00.

 

Vinområdet Graves’ pragtfulde produkter ses alt for sjældent i Danmark, og det er synd og skam, for nok er priserne i den øvre kvartil, men man er altid sikker på kvaliteten. Denne hvidvin er fremstillet af druesorterne Semillon (40%), Sauvignon Gris (30%) og Sauvignon Blanc (30%) og er en utrolig velafbalanceret tør frugtbombe. Den scorer høje karakterer for sine mange anvendelsesmuligheder.

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 

Rødvin

 


Château Dauzac, 2016 D de Dauzac, Bordeaux ABC, Labarde, Margaux, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 119,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Denne vin er sat sammen af 55% Cabernet Sauvignon og 45% Merlot, der er plukket på 4 hektarer vinmarker i Haut-Medoc lige uden for Margaux-distriktet, hvor Château Dauzacs resterende 45 hektarer ligger og derfor har givet slottet 5. cru status. Det det specielle ved vinen er, at den er vegansk og lavet efter principper, hvor al animalsk kontakt er forbudt. Vinen er således ikke klaret for urenheder med æggehvide, men med særligt udvalgte plantestoffer. Fantastisk, hvad de finder på! Men vinen er lækker.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 

 


Bodegas Mas Blanc, 2016 Clos del Mas, Priorat DOQ, Priorat, Spanien – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 145 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Bodegaen er en del af Bodegas Pinord i byen Vilafranca. Den har gennem over 100 år været ejet af familien Tetas, der købte jord i Priorat for en halv snes år siden og har bygget et moderne state-of-art vineri. Vinen her er komponeret over druesorterne Cabernet Sauvignon, Cariñena og Garnacha og udstråler koncentreret frugt og styrke.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu

 


Bodegas Hermanos Sastre, 2016 Roble, Ribera del Duero, La Horra, Burgos, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris pr. styk 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Det her en vin, som passer utroligt godt til de stuvninger eller sammenkogte retter, som vi danskere spiser i efterårsmånederne. Druen er 100% Tempranillo fra 17-30 år gamle vinstokke, så der er saft og kraft i både duft og smag. Men samtidig er der en behagelig blødhed, som gør vinen let at drikke.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 


Château Milijay, 2016 Côtes du Rhône AOP, Jonquières, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 89,25 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Slottet har ifølge optegnelser produceret vin siden 1562, men de 130 hektarer og en fornem hovedbygning blev købt af Pierre Deltin, apoteker i Marseilles, i 2007. Driften overlod han til datteren, Aude, der var journalist og TV-vært, men havde tæft for at forene terroir og delikat, sødmefuld frugt. Hendes Côtes du Rhône er sat sammen af 50% Grenache, 45% Syrah og 5% Mourvèdre, og det giver et godt glas.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 


Fattoria Marchesi Torrigiani, 2015 Chianti DOCG, Vico d’Elsa, Toscana, Italien – Normalpris 119,95 – Tilbudspris 69,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vingården ligger i det centrale Toscana midt mellem Sienna og Firenze, og den har produceret vin siden 1280, da stamfaderen Ciardo Torrigiani startede vinbutik i Firenze og købte sin vin på fattoriaet. Denne ”Muntermacher” er lavet på 70% Sangiovese, 20% Canaiolo og 10% Colorino. Selvom jeg selv foretrækker portvin til ost, så kan denne godt anbefales til en velmodnet brie.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 


Villa di Antanè, 2015 Ca’ Vendri, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Verona, Veneto, Italien – Kampagnepris 100 kr.

 

Den friske most, der er lavet af druerne Corvina Veronese, Rondinella og Molinara, lagres på rester af Amarone-vin i små franske barriques og store slovenske træfade. Vinen opnår gennem denne proces stor fylde og smag, som refererer til mørke kirsebær, bitter chokolade og sydeuropæiske krydderier. En super ledsager til pastaretter.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dkol

 


Casa Vinicola Botter, 2016 Borgo di Marte, Puglia IGT, Apulien, Italien – Normalpris 85,95 kr. – Tilbudspris 50 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Firmaet Botter, som har til huse i Norditalien, er en af de store spillere på den italienske vinscene og opkøber store mængder gode hverdagsvine over hele Støvlelandet. Den aktuelle vin kommer fra Apulien og er fremstillet af økologiske, lufttørrede druer af typen Negroamaro (65%), Merlot (25 %) og Primitivo (10%).

Lufttørringen giver frugten koncentration.

Importør: Megavin, Odder. www.megavin.dk

 


Les Producteurs Réunis, 2017 Le Prickly French, Pays d’Hérault IGP, Cebazan, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 110 kr. for 2 flasker.

 

 

 

På vinflaskens etikette er afbilledet et pindsvin for at minde os om, at det er en truet art, som næsten er udslettet. Og det er jo en god tanke, hvis der følger penge med. Men vinen er lavet af 100% Carignan-drue, og man oplever en overvældende frugtrigdom, som stammer fra 60 år gamle vinstokke. Velsmag i lange baner.

 

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

 


Tenute Neirano, 2016 Franco Serra Pinot Noir, Piemonte DOC, Mombaruzzo, Italien – Kampagnepris 69,95 kr. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86911844.

 

Siden starten af det 20. århundrede har familien Sperone været aktive inden for vinproduktion i Piemonte. I dag er det 4 generation, som har overtaget de 25 hektarer vinmarker. Her eksperimenteres en del med druer, som ikke normalt vokser i området. Det gælder også denne Pinot Noir med rødder i Bourgogne. Her koger det hele af kirsebær, jordbær og hindbær.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie-vinimport.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…