Vin og gær blev hans skæbne

Danskere, som skaber banebrydende nytænkning og revolutionerer en verdensomspændende industri, er der ikke mange af. Men blandt de få, som virkelig har sat Danmark på verdenskortet, finder vi navnet Peter Vinding-Diers.

 

Han har nu som 75-årig i omkring 50 år været beskæftiget med vin på både videnskabeligt forskningsniveau og på praktisk plan som vinmager, konsulent, igangsætter og slotsejer.

 

Gær og vinfremstilling

Men det, der virkelig gav berømmelse, blev skabt i slutningen af 1970’erne, hvor han videnskabeligt beviste, at hver vinejendom har sit eget gærmiljø, og at de lokale gærtyper har den afgørende indflydelse på vinens duft og smag. Men toppen blev nået i 1979, da han under nogle gærforsøg sammen med en god ven, den australske vinmager Brian Croser, konstruerede en gærtype, som de kaldte R-2. Den udmærker sig ved, når den tilsættes druemost, at udvikle friske og frugtagtige toner i den udgærede vin.

 

I dag er R-2 gæren blevet en af vinverdenens mest kommercielle gærtyper, der indbringer producenterne millionindtægter. Men hverken Croser eller Vinding-Diers fik en øre ud af deres fund. R-2 blev simpelthen hugget af andre, før der blev udtaget patent. Men æren er som bekendt skovens fagreste træ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuel hos Megavin

I denne uge er Peter Vinding-Diers aktuel med 3 rødvine, der importeres af den nye tyfon på det danske vinmarked, Megavin i Odder. Det drejer sig om følgende, som alle fortjener 6 stjerner:

 

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

1. 2014 La Famiglia Blend 22, Terre Siciliane IGT, der er lavet på druetyperne Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Flaskeprisen er 149 kr.

 

2. 2015 Villa Asmundo, Terre Siciliane IGT, som er produceret på Cabernet Sauvignon, Shiraz og Nero d’Avola druer. Flaskeprisen er 149 kr.

 

3. 2015 Leonida, Puglia (Apulien) IGT, som er fremstillet på 100 % Nero di Troja druer. Normalprisen er 119 kr., men tilbudsprisen lyder på 349 kr. ved køb af 6 flasker – en mængderabat på i alt 349 kr.

 

Vinmageren bør sammen med sin engelske kone Susan på gården Montecarraubo i Sicilien, som de købte for nogle år siden i forbindelse med, at et vinprojekt på vulkanen Etna var gået i fisk.

 

På gården dyrker han nok druer til et begrænset antal flasker, men koncentrerer sig mest om konsulentjobs i forbindelse med komponering af andre vinhuses vine. De tre ovenstående vine er således blendet for den italienske vingigant, Angelo Rocca & Figli.

 

Start og forløb

Peter Vinding-Diers’ rejse i vinverdenen startede i Sydafrika i 1968, hvor han blev taget under den ungarske greve, Desiderius Pongracz’ vinger. Denne var flygtet fra Ungarn i 1956 og var med et væld af kvalifikationer endt som chef for Sydafrikas vinforsøgsstation i Stellenbosch. Hos ham blev Vinding-Diers assistent, og da tiden var moden fulgte et job som kældermester på Rustenberg Estate – et af landets førende producenter.

Læs også
Vin til stormfuldt efterår

 

I 1974 fik han et tilbud om at blive vinmager på Château Loudenne i Frankrig, som han tog imod, og det blev starten på 25 års arbejde på Bordeaux-slotte som Rahoul, La Grave, Padouen og Landiras. Ingen af dem hørte til eliten, men med Vinding-Diers indsats kom de op i hierarkiet, og det var på Château Rahoul, der en tid var ejet af den danske vinhandler Lothart Dahl, at gærforsøgene gav international genlyd og reputation.

 

Ungarn

I forbindelse med de politiske omvæltninger i Europa med udgangspunkt Murens fald i Berlin øjnene vestlige investorer store muligheder i at udvikle de østeuropæiske landes vinindustri. I 1989 tog Vinding-Diers til Tokaji i Ungarn, hvor han bl. a. sammen med vennen, vinjournalisten Hugh Johnson, grundlagde The Royal Tokaji Wine Company, og i år 2000 grundlagde han i bestræbelserne for at genrejse det gamle vindistrikt vingården Tokaji Stanza, hvor det lykkedes at lave verdens første kommercielle alkoholfrie Eszencia – det er en siruplignende balsam, der er på højde med verdens bedste søde vine.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

 

 

 

 

Refleksioner

Peter Vinding-Diers har tidens løb skrevet mange videnskabelige rapporter, der mest har koncentreret sig om gær og vinproduktion. Han er ifølge Vinavisen korresponderende medlem af vinakademiet Academie des Vins de Bordeaux og sidder i bestyrelsen for The International Wine Academy – Roma.

 

I stille stunder, siges det, at han sidder i solen på en bænk og skuer ud over Middelhavet, mens han lader tankerne gå tilbage på alle de projekter, han har deltaget i overalt på kloden og med en vis stolthed noterer sig, at sønnerne Hans (Bodega Noemia, Argentina) og Tenute Argiano, Italien), og Anders (Mirabel, Spanien) og nevøen Peter Sisseck (Bodega Pingus) efterlever hans krav om høj kvalitet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…