Siden krisen toppede er danskernes ledighed faldet år for år. Det er den også for de erhvervsuddannede, hvor både de unge og de ældre hvert år får lettere ved at finde arbejde. Billedet er dog anderledes hos akademikere med en lang videregående uddannelse, hvor de unge i dag har en ledighed, der ligger over niveauet i kriseårene.
De seneste mange år har udviklingen på arbejdsmarkedet kun peget i én retning: beskæftigelsen stiger og ledigheden falder.
Det ses blandt andet hos de unge med en erhvervsuddannelse i ryggen. Deres ledighed er faldet med næsten to procentpoint fra 8,6 procent i 2010 til 6,7 procent i 2015.
Det er dog ikke alle grupper, der nyder godt af opsvinget. Unge akademikere, her defineret som personer der har afsluttet en lang videregående uddannelse, trækker nemlig i den anden retning. Hvor de i 2010 havde en ledighed, der var lavere end hos de unge erhvervsuddannede, så lå de unge akademikere med 9,8 procentpoint i 2015 betydeligt over de erhvervsuddannede.
Ledigheden falder også for de ældre faglærte
Præcist som det var tilfældet hos de unge erhvervsuddannede, så er ledigheden hos de ældre erhvervsuddannede, dvs. dem over 50 år, også faldet år for år, siden krisen toppede. Men hvis vi sammenligner erhvervsuddannede med akademikere, så er billedet noget anderledes hos de ældre end hos de yngre.
Mens ledigheden både var høj og stigende for de unge akademikere, så har de ældre akademikere et langt bedre greb om arbejdsmarkedet. Deres ledighed har siden krisen ligget stabilt og lavt, hvilket vil sige, at på trods af et stort fald i ledigheden hos de ældre erhvervsuddannede, så har akademikerne stadig den klart laveste ledighed af de to.