Opdateret: London ramt af den samme form for terror som i Nice og Berlin – enhver radikaliseret muslim kan gennemføre den

Artiklen er senest opdateret fredag 24.3 kl 15.15:

 

Britisk politi opererer ud fra den formodning, at onsdagens terrorangreb i London var ”islamistisk relateret terrorisme”. Man regner med, at gerningsmanden var ”inspireret af international terrorisme”.

 

Politiet har sagt, at den dræbte gerningsmand var alene om at gennemføre terrorhandlingen. Men lederen af antiterror-politiet Mark Rowley fortæller, at ni andre personer er blevet varetægtsfængslet i sagen, uden at det dog er oplyst, hvad man mistænker dem for.

 

Gerningsmanden hed Khalid Masood, og han var 52 år. Han var født i England og har levet sit liv der.

 

Khalid Masoods navn var egentlig Adrian Russell Ajao, og han var konverteret til islam.

 

Han har med andre ord sin baggrund i det samfund, som han i går lavede terror mod. En såkaldt homegrown terrorist.

 

Britisk politi har tidligere haft kendskab til Khalid Masood. Han havde domme for våbenbesiddelse, gadeuorden og vold. Derimod har han ikke været dømt for noget, der havde med terror at gøre. Men han har for nogle år siden været i politiets søgelys for voldelig ekstremisme.

 

Men selv når man som Masood har en blakket fortid, er det let at kravle under myndighedernes radar, når man gør brug af en meget simpel form for terror – såsom at sætte sig ind i en bil og pløje folk ned med den.

 

Khalid Masood havde forbindelser til Birmingham, der har en stor muslimsk befolkning og et stærkt radikalt miljø. Byen står derfor centralt i politiets efterforskning. Den bil, der blev brugt til terroren, var tilsyneladende lejet her.

 

Birmingham er et centrum for islamisk radikalisering i Storbritannien. Mere end hver syvende af de terrordømte i landet kommer fra denne by – kun overgået af London.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

I alt er ni personer blevet varetægtsfængslet. En kvinde er løsladt mod kaution.

 

Ifølge politiet er der ikke umiddelbare tegn på, at nye angreb truer.

 

Fredag morgen blev det meddelt at en 75-årig mand var død af sine kvæstelser. Dermed er tallet oppe på fem personer, der er blevet dræbt ved terrorangrebet – herunder gerningsmanden og en politibetjent. 50 personer blev såret, to er stadig i kritisk tilstand, og en har livstruende kvæstelser.

 

Som i Nice og Berlin

Med dette angreb er Storbritannien blevet ramt af den samme form for terror, som fandt sted i Berlin ved juletid sidste år og i Nice på Frankrigs Bastille-dag i juli sidste år.

 

I disse to angreb brugte terroristen en lastbil til at pløje ind i en menneskemængde og dræbe flest mulige uskyldige.

 

Gårsdagens terrorist gjorde det samme med den forskel, at han brugte en firehjulstrækker.

Læs også
Selvmordsbombere var hovedsageligt veluddannede og rige, siger Sri Lankas regering

 

Denne type terror er ikke noget, de enkelte gerningsmænd bare har hittet på af sig selv. Den er inspireret af Islamisk Stat. Islamisk Stat har da også taget ansvaret for onsdagens terrorangreb via sit nyhedsbureau Amaq.

 

Det betyder ikke nødvendigvis, at Islamisk Stat har været direkte involveret i denne terrorhandling. Men det betyder, at terroristen har handlet i pagt med Islamisk Stats anbefalinger,

 

En tale satte den nye terror i gang

I september 2014 holdt et ledende medlem af Islamisk Stat, Muhammed al-Adnani, en tale på video, som blev cirkuleret på nettet.

 

Her opfordrede han muslimer til at begå terrorhandlinger på egen hånd med de midler, de nu lige havde ved hånden.

 

Det kunne være en sten, en kniv, en økse … eller en bil. Al-Adnani opfordrede til, at man kørte bilen ind i tilfældige mennesker for at dræbe og for at sprede skræk og rædsel.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

Denne tale har haft stor indflydelse. En lang række terrorangreb og terrorforsøg har været inspireret af den. Herunder altså Nice, Berlin – og nu London.

 

Ved siden af disse terrorangreb, som gennemføres af enkeltpersoner, praktiserer man fortsat større og mere organiserede terroroperationer som den i Belgien for et år siden og i Paris i november 2015.

 

Fordele ved den slags terror

Men de simple terrorhandlinger begået af enkeltpersoner efter al-Adnanis opskrift har altså vundet udbredelse. De har en række fordele:

 

De er lette at gennemføre. Man kan bare leje en bil og så stort set planlægge og udføre det hele selv.

 

De er svære at afsløre – netop fordi der ikke skal det store apparat og de store forberedelser til. Som al-Adnani sagde: Bare gør det!

 

De skaber en særlig form for frygt, fordi terroren springer direkte ud af en ganske almindelig hverdagssituation. Dermed lurer terrortruslen alle vegne.

Læs også
Indvandringskritisk parti stormer frem i Holland efter det islamiske terrorangreb

 

Se også Kirstens Valeurs artikel længere nede i avisen.

 

Muslimske parallelsamfund og terror

Sidst, men ikke mindst: Det er let at rekruttere folk til den slags terroraktioner.

 

De behøver ikke at være trænede islamister og terrorister. Det kan undertiden bare være mennesker, som er blevet grebet af islamistisk propaganda på nettet, og som pludselig beslutter, at de vil gøre noget ved det.

 

Så lejer de en bil eller en lastbil og kører den ind i mængden, eller de svinger en økse mod nogle folk, hvorefter de bliver hyldet som helte af Islamisk Stat.

 

Enhver radikaliseret muslim kan gennemføre den slags terror. Og radikaliseringen behøver absolut ikke at bygge på teoretiske studier. Den kan bare bygge på et had til det omgivende samfund.

 

Læs også
Jihadisten fra Nørrebro  

Groft sagt skal der kun to ting til for at skabe en sådan terrorist: Den ene er en bil eller et andet våben. Den anden er et muslimsk parallelsamfund, der lever i konfrontation med det frie, fredelige og demokratiske samfundsliv.

 

 

http://www.bbc.com/news/uk-39355108

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4340858/Armed-police-seal-Birmingham-ongoing-incident.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…