Tæt løb i norsk valgkamp

Forud for det norske stortingsvalg 11. september er der udsigt til et spændende opløb mellem blå blok og rød blok.

 

En meningsmåling fra Norstat og NRK viser en snæver blå føring og dermed fire år mere til Høyres statsminister, Erna Solberg, og hendes borgerlige regeringssamarbejde.

 

Høyre (H), Fremskrittspartiet (FrP), Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF) ønsker, at Solberg fortsætter som statsminister.

 

Arbeiderpartiets formand Jonas Gahr Støre er rød bloks statsministerkandidat. Udover Arbeiderpartiet (Ap) tilhører partierne Sosialistisk Venstreparti (SV), Senterpartiet (SP), Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt (R) den røde blok.

 

Siden valget i 2013 har Høyre og FrP dannet regering i et tæt og formelt forpligtende parlamentarisk samarbejde med V og KrF. Samarbejdet har dog været præget af store interne brydninger mellem særligt FrP og midterpartierne V og KrF.

 

Vinder Erna Solberg, venter de fleste, at regeringssamarbejdet med FrP fortsætter. Solberg selv ønsker en blå regering med flere partier, men KrF og Venstre har afvist regeringssamarbejde med FrP, som ønsker at fortsætte i regering.

 

Økonomi og udlændinge

Ifølge den norske avis Aftenposten skyldes den seneste styrkelse af regeringskoalitionen, at Arbeiderpartiet og oppositionen i valgkampen har kørt hårdt på, at Norge befandt sig i en økonomisk krise som følge af olieprisfald og arbejdsløshed.

 

Realiteten er, at Norge syntes at have overvundet krisen, og det har naturligvis skabt problemer for Arbeiderpartiet, der har ført kampagne på, at kun Arbeiderpartiet kunne håndtere krisen.

 

Samtidig har Fremskrittspartiet under ledelse af partiets populære formand, Siv Jensen, vundet på en stram indvandringspolitik og forslag om at indføre et nationalt forbud mod det islamiske tørklæde niqab og andre ansigtsdækkende beklædningsgenstande i det offentlige rum.

 

Ifølge Aftenposten har Høyre profiteret af statsministereffekten, hvor Erna Solberg som statsminister fremstår med en næsten Merkel-agtig autoritet.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…