Spændende vine til kraftig efterårs-mad

Når efterårsvinden rusker derude, så er tiden inde til at tænke på suppe og andre former for mormormad. Og mens man tidligere forsødede tilværelsen med en pilsner til de varme retter, så drikker stadig flere et glas vin i stedet til den samme mad, men det er der jo ikke noget ondt i, når det tages i betragtning, at udvalget af vin er langt større end af øl.

 

I øvrigt giver efteråret anledning til at tænke spirituøse tanker og er ens egne få og små, så arrangerer vin- og spiritusfirmaet Lago-Import i Nakskov tre spændende og omfattende spiritusbegivenheder 26., 27. og 28. oktober i henholdsvis Viby Centret ved Århus, i Odd Fellow Palæet i Odense og i Badmintonhallen i Haslev på Sjælland.

 

Nærmere oplysninger om billetkøb til arrangementet, der går under betegnelsen ”Danish Spirit Event 2017”, fås på telefon 5492 7400.

 

Hvidvin

 

Vi.V.O. Agricola, 2016 Vigna Dogarina, Venezia DOC, Campodipietra di Salgareda, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris ved køb af 3 flasker: 69 kr.

 

Vinen er lavet på 100% Pinot Grigio druer, som er plukket på kalkholdige marker omkring Trieste i det nordøstligste Italien. Smagen er behagelig mineralsk med noter af melon og hyldeblomst. Det er en vin, som går godt sammen med asparges og lufttørret skinke.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Rosévin

 

Les Vignobles Foncalieu, 2015 Le Versant, Pays d’Oc, Arzens, Carcassonne, Frankrig – Normalpris 89,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Året 2017 er året, hvor salget af Rosévin er eksploderet. 30%’s fremgang tales der om i den danske vinbranche, og det er årsagen til, at man beholder de lyserøde eller laksefarvede vine på hylden, selvom Rosé normalt forbindes med sol og sommer. Noget salg hænger nok ved hen over vinterhalvåret. Le Versant er fremstillet på 100 pct. Grenache drue.

 

Importør: GobiVin, Valby. www.gobivin.dk

 

Rødvin

 

Bodegas Antucura, 2010 Blend Selection, Uco Valley, Vista Flores, Argentina – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker 159 kr.

 

Vingården er lille og hører ind under betegnelse ”boutique winery”, den type, som er garant for høj kvalitet og lavt udbytte. Vinen er blandet af 60% Merlot, 30% Cabernet og 10% Malbec druer, der er vokset op i Andesbjergene 1000 meter over havoverfladen. Som følge af lang tids koldgæring med drueskindet svømmende i mosten har vinen en enorm aroma og en næsten blæksort farve. En rigtig Flottenheimer.

 

Importør: Vinslottet, Greve

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

Bodegas Asenjo og Manso, 2014 Silvanus, Ribera del Duero DO, La Horra, Burgos, Spanien – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 125 kr.

 

Vinen er fremstillet på 100% Tempranillo drue, der har hængt på 30-80 år gamle vinstokke, og det er en såkaldt Crianza, hvilket oversat betyder vugge. Den har hygget sig i 14 måneder på nye franske egetræsfade og yderligere et år på flaske, før den er frigivet til salg. En rigtig kraftkarl med mange muskler.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Kilikanoon Winery, 2014 Killerman’s Run, Claire Valley, South Australia, Australien – Normalpris 189,95 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker: 129,95 kr.

 

Vinen er fremstillet af Shiraz druer og fremstår rund, frugtig og blød med megen elegance og noter af chokolade og vanilje. Ejeren hedder Kevin Mitchell, og hans indsats for nytænkning og iværksætteri har blandt andet ført med sig, at hans vineri i 2013 blev udnævnt til ”Australian Winery of the Year”. Standarden er uændret høj i dag.

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Domaine Charvin, 2015 Côtes-du-Rhône ACRC, Orange, Frankrig – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris ved køb af 6 flasker 100 kr.

 

Her har vi en klassisk Côtes-du-Rhône, der i det, som kaldes for ”gode” år, kommer tæt på en langt dyrere Châteauneuf-du-Pape. Den er økologisk og fremstillet på  Rhône-dalens druesorter: Grenache, Syrah og Carignan. Denne sammensætning gør den velegnet som ledsager til alt slags kød med undtagelse af kraftigt oksekød.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Caves Primavera, 2010 Garrafeira Tinto. Bairrada D.O.C., Agueda, Portugal – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris i uge 44 ved køb af 12 flasker: 40 kr.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

Normalt får man ikke længere megen kvalitetsvin for 40 kr., men denne portugisiske Garrafeira er simpelthen en kanongod vin til spotpris. Garrafeira er en betegnelse, der i tidligere tider garanterede et kvalitetsprodukt fra en god årgang, og at vinen mindst har lagret 2 år på fad eller i ståltanke og mindst 1 år på flaske før salg. Nu har Primavera genoplivet de gamle traditioner med denne rødvinstinto, der er lavet på druerne Tinta Roriz (50%), Touriga Nacional (30%) og Baga (20%).

 

Importør: Megavin Odder, og Amka Randers

 

Azienda Vinicola Illuminati, 2015 Riparosso, Montepulciano d’Abruzzo DOC, Controguerra, Italien – Normalpris 94,95 kr. – Tilbudspris ved køb af 12 flasker: 59,95 kr.

 

Abruzzo ligger i det østlige Italien ud mod Adriaterhavet, og vingårdene her laver supergode vine til overkommelige priser – ligesom Illuminati. Vinhuset, der blev grundlagt i 1890, er stadig familiedrevet. I spidsen i dag står Dino Illuminati, som henregnes til en af støvlelandets bedste vinmagere. Han tryller med Montepulciano-druen, så det er en ren fornøjelse. Guf for alle pengene.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

Agricole SelVi, Vignali Roccamena Vino Rosso, Apulien, Italien – Kampagnepris 49,95 kr.

 

Vinen er tappet i 2016 og er lavet af en blanding af Cabernet Sauvignon, Merlot og Sangiovese druer, som er høstet i Apulien på Italiens støvlehæl. I glasset er det en kraftig sag med et alkoholindhold på 14,5% og en dybrød farve. I henseende til mad passer den fint til alt godt fra grillen.

 

Importør: Vin Med Mere, Kolding

 

Bag in Box

 

Tenute Angelo Rocca & Figli, 2016 Villa Ducali, Salento IGT, Apulien, Italien – Kampagnepris 129,95 kr. hos udvalgte Meny- og Spar-butikker. På telefon 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Det var australske forretningsfolk, der fandt på at hælde vin i en plastiksæk, pakke den ind i papkarton og forsyne den med en tappehane. Projektet blev en publikumssucces af de helt store, og i dag kan man slet ikke forestille sig en verden uden ”papvin”. Den aktuelle 3-liters karton er fyldt med en sødmefuld vin lavet af druetyperne Negroamaro og Primitivo, og det er noget de fleste danskere kan lide.

 

Importør: Amka, Randers

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…