Rhône-dalens absolutte vinmester

Der laves uendelige mængder af vin i Frankrigs Rhône-dal, og utroligt mange af dens vinproducenter laver fremragende og dyre vine, men selv de dygtigste når ikke op på siden af makkerparret, far og søn, Marcel og Philippe Guigal, som udover at lave vine i 2000 kroners klassen formår at sætte høj kvalitet i dagligvine, som koster mindre end 100 kr. Det er ikke et enten-eller, men et både-og, og det er ret enestående i vinproduktionen set over en bred kam. Kun det ypperste inden for hver priskategori er godt nok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdens bedste

Enestående er det også, at Marcel Guigal er den vinmager i verden, som samlet har fået flest point af den amerikanske vinguru Robert Parker. 30 gange 100 point og 350 gange 90 point er det blevet til, og det rækker også til titlen ”World’s best winemaker”.

 

I denne forbindelse er det interessant at notere sig, at vinhuset Guigals danske importør, Christian Philipson i Kokkedal, har fået foden inden for i Guigals kældre og siden år 2000 sammen med de to celebreties har udviklet den danske bestseller ”Cuvée Philipson”.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Grundlagt 1946

Etablissement Guigal, som er det officielle navn, blev grundlagt i 1946 af Etienne Guigal, men på grund af sygdom og mistet syn overdrog han vingården til sønnen Marcel Guigal i 1961. Og så tog udviklingen fart.  Der blev opkøbt vinmarker og vinslotte i næsten alle appellationer i Rhône-regionen fra nord til syd bl.a. det nuværende hovedsæde, renæssanceslottet Château d’Ampuis i den nordlige ende af dalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

Sideløbende oprettedes en negociantforretning, som i stort omfang stadig formidler og opkøber vin fra hele Côtes-du-Rhône.

 

Samtidig spillede Marcel Guigal en epokegørende pionerrolle for at forbedre Côte-Rôtie-områdets internationale ry.

 

Enkeltmarksvine

Denne indsats er lykkedes til fulde. Således er hans enkeltmarksvine, La Mouline Côte-Blonde, La Landonne Côte-Brune og La Turque Côte-Brune, i verdensklasse på linje med de store Bordeauxer og Bourgogner og opnår tårnhøje priser. Deres fælles betegnelse er ”La, La, La”.

 

På samme niveau ligger hans Ex-voto vine i rød og hvid udgave fra Hermitage-området, og skulle man i disse tider, hvor bankrenten nærmest er i nul, overveje at investere nogle penge i vin og være sikker på gevinst, har Guigals topvine et sikkert vinder-potentiale.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Speciel produktion

Det, der gør Guigal-vinene så enestående, er, at man kan være sikker på, at producenten kun anvender perfekte modne druer fra udvalgte marker med vinstokke af betydelig alder og lavt udbytte, og at hans høsttidspunkt ligger meget sent, hvorved druerne har fået hele terroirets specielle egenskaber med sig, før de laves om til vin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

 

 

 

 

I kældrene holdes temperaturerne lavt, og det giver mulighed for en lang lagring, som ligger betydeligt over, hvad der er gængs i Rhône-dalen. Topvinene ligger således normalt på nye egetræsfade i 4 år, før de tappes på flaske.

 

Kæmpestort sortiment

Sortimentet af Guigal-vine hos Philipson Wine i Kokkedal omfatter omkring 120 forskellige årgange, typer og voksesteder, så det er halsløs gerning at gå ned i en detaljeret gennemgang af hver enkelt. Søg i stedet på sitet www.philipsonwine.com og studér i ro og mag beskrivelserne. Det giver hjernen nye impulser!

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…