Nu åbner Østrigs socialdemokrater også for samarbejde med det store indvandringskritiske parti – ligesom Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti herhjemme

Gennem nogen tid har der været stor debat blandt de østrigske socialdemokrater (SPÖ) om deres fremtidige forhold til det indvandringskritiske Frihedspartiet (FPÖ).

 

Onsdag finder afgørende drøftelser sted i SPÖ.

 

Meget tyder på et historisk kursskifte. Socialdemokratiet vil formentlig åbne for et samarbejde, der heller ikke udelukker en kommende regeringskoalition.

 

Dermed tegner sig en udvikling, der har klare lighedspunkter med den tilnærmelse, der i Danmark er sket mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

 

De danske og de østrigske partier er forskellige. Dansk Folkeparti er således i højere grad et parlamentarisk veletableret og midtsøgende parti end Frihedspartiet i Østrig.

 

Men de socialdemokratiske partiers vej mod en strammere udlændingepolitik og deres åbenhed for samarbejde med det store borgerlige ’strammer-parti’ er et opsigtsvækkende fællestræk.

 

”Stuerene, det bliver I aldrig”

SPÖ har ellers hidtil fulgt en kurs, hvor man ”udgrænsede” Frihedspartiet. Samarbejde blev afvist.

 

Det kaldes ”Vranitzky-doktrinen” efter en tidligere socialdemokratisk kansler. Denne doktrin er det østrigske svar på Poul Nyrup Rasmussens berygtede: ”Stuerene, det bliver I aldrig.”

 

Men nu ser der altså ud til at komme andre boller på suppen.

 

Det skyldes en udvikling i politiske holdninger. Men det skyldes også taktiske overvejelser.

Læs også
Mette Frederiksen er ”overvejede enig i, at integrationsydelsen skal sættes op” – i 2011 gjorde hun det med starthjælpen

 

SPÖ frygter et regeringssamarbejde mellem de konservative i ÖVP og så Frihedspartiet, FPÖ. Det ville isolere socialdemokraterne.

 

Herhjemme bunder tilnærmelsen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også på en kombination af ændring i holdninger og taktiske overvejelser.

 

Der er mange slags opbrud i europæisk politik for tiden. Et af dem er altså det, der finder sted på samme tid i Danmark og Østrig.

 

http://www.krone.at/oesterreich/nach-30-jahren-ende-fuer-spoe-vranitzky-doktrin-verhaeltnis-zur-fpoe-story-573999

 

http://www.krone.at/oesterreich/rote-mehrheit-fuer-koalition-mit-strache-fpoe-geheime-abstimmung-story-573787

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…