Lækkerier fra vinbjergene i Mosel

En ny generation af unge ærgerrige tyske vinbønder har inden for de sidste 25-30 år skabt en revolutionerende udvikling inden for vort sydlige nabolands vinproduktion.

 

En del mængde af forskellige kvalitet fremstilles fortsat hos kooperativer, hvortil utallige ejere af kun 1-1,5 hektarer vinmark er leverandører, men på en række gårde, der har en størrelse, hvor man kan leve af at lave vin, sker der så mange ting og sager, at konkurrenterne i franske Alsace og Bourgogne virkelig skal oppe sig for at følge med. Specielt når de er oppe mod vinområderne Mosel-Saar-Ruwer og Rheingau.

 

Fyrtårn i Mosel

En af de vingårde, som i dag lyser op som et fyrtårn, er Weingut Schmitges i landsbyen Erden, som ligger på højre side af floden Mosel og kigger over på de historiske vinmarker på Atlasbjerges stejle terrasser. Den stammer fra 1744 og har siden 1990 været drevet af Waltraud og Andreas Schmitges, der på det seneste har fået hjælp af sønnen Kilian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderen styrer kontakten med en verdensomspændende kundekreds, herunder den danske importør, Propperiet i Brædstrup i Jylland, men hun står også for det lokale vinsalg, en vinbar og et gæstehus, som tilbyder Bed & Breakfast. Mændene tager sig af den praktiske side af vinavlen, som strækker sig over tilklipningen af vinstokkene, håndplukningen af druerne, presningen af druerne og tilsynet med gæringen, før den færdige most kan tappes på flasker.

Læs også
Årets vinhøst i fuld gang 

 

Topmarker

Familien råder over 35 ha. Erdener Treppchen, 1,5 ha. Erdener Prälat (sammen med 13 andre ejere), 12 ha. Rachtiger Deutschherrenberg og 15 ha. Erdener Herrenberg, hvoraf de to førstnævnte regnes for at høre til topmarkerne i Mosel-området. Jordbunden her er 400 millioner år gammel forvitret skifer blandet med gråt eller rødt ler, og hældningen på bjergskråningerne kan være op til 70 %. På Erdener Prälat har vinstokkene en alder på 50 til 100 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Supervine fra Sierra Nevada 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Sommerens sidste vine

 

 

Riesling er konge

Riesling-druen er kongen i Tyskland og selvfølgelig også hos Schmitges, og kendetegnet på en topvin herfra er mineralitet, og i de ældre vine finder man en typisk velsmag af petroleum. Den forsøger man bevidst at holde nede i yngre årgange, som til gengæld har cremet blomsterduft og -smag. Weingut Schmitges er medlem af en eksklusiv sammenslutning, der hedder Bernkasteler Ring, som omfatter 34 førende producenter ved Mosel, og hvis love svarer til dem, der gælder i den tilsvarende forening VDP – Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Dog er Riesling-druen den eneste, der må anvendes af medlemmerne i Bernkasteler Ring, og er en given flaske udstyret med en etikette med betegnelsen GG, er det en ren 12’er. GG står for Grosses Gewächs og kan sammenlignes med vort lurmærke på smør.

 

Propperiet

I Danmark er det vinfirmaet Propperiet i Brædstrup ved Vejle, der importerer et udsnit af Schmitges’ flotte vine, der alle ligger på 6 stjerners niveau. De præsenterer sig således:

 

2016 Riesling trocken, QBA. Normalpris 110 kr. – Tilbudspris 89 kr. ved køb af 6 flasker.

2015 Riesling ”Grauschiefer” trocken. Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 98 kr. ved køb af 3 flasker.

2015 Erdener Treppchen, Riesling trocken. GG. Normalpris 259 kr.

2016 Riesling ”vom Berg”, feinherb. Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 98 kr. ved køb af 3 flasker.

Læs også
Den indre fjende skaber topvine

2015 Erdener Treppchen, Riesling Spätlese. Normalpris 189 kr.

 

Ordbog: Trocken = tør, Grauschiefer = gråfarvet skiffer, Treppchen = podium, ”vom Berg” = fra bjerget, feinherb – halvtør og Spätlese – sent høstet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…