Italiens bedste madgryder står i Emilia-Romagna

Den nordøstlige italienske Emilia-Romagna-region, i hvis hovedstad, Bologna, den  danske fodboldspiller Harald Nielsen tjente sine gyldne spore, er både inden- og  udenlandsk kendt for sit eminente køkken baseret på fremragende charcuteri, parmesanost, lufttørret skinke og balsamisk vineddike samt mange andre lækkerier, der kan få mundvandet til at løbe løbsk.

 

Men til et gourmetmåltid i syden hører også vin, og dét ønske opfylder regionen med det tvedelte navn til fulde. Udover den mousserende rødvin Lambrusco produceres et rigt udvalg af både hvide og røde vine af høj kvalitet, og det er en smagssag at vælge, om de skal komme fra det vestlige Emilias eller det østlige Romagnas vinmarker.

 

2.500 år med vin

Uanset hvad, så går vindyrkningen begge steder tilbage til etruskertiden for 2.500 år siden, og ligesom kokkene ved madgryderne lægger op til deres bedste, så er det de lokale vinbønders ambition at lave en vin, som smager godt, og så går man ikke så højt op i, om vinen har status som vino di tavola, IGT-egnsvin eller bærer det garantisikrende lurmærke DOCG.

 

475 millioner liter vin

I alt 58.000 hektarer er beplantet med vinstokke, og den årlige produktion ligger på omkring 475 millioner liter, hvilket er ca. 20 pct. af hele Italiens vinfremstilling. Fordelt på områder så står Emilia, som bl. a. omfatter byerne Modena, Reggio og Parma, for den boblende Lambrusco, mens Romagna laver traditionel vin, hvoraf størstedelen er lavet på enten hvidvinsdruen Trebbiano eller rødvinsdruen Sangiovese. Men naturligvis dyrkes også internationale druetyper som f.eks. Chardonnay, Merlot, Pinot Blanc og Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.

 

Foregangsmænd

Emilia-Romagna har ligesom andre betydningsfulde italienske vindistrikter også haft sin foregangsfamilie, der har sat sine fodspor på vinudviklingen i regionen. Den hedder Ravaioli og har været i aktion siden 1929, da Attilio Ravaioli grundlagde vingården Poderi dal Nespoli, som i dag regnes for at være regionens mønsterbrug.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

 

 

 

 

Den ligger ved foden af Romagna-bjergene omkring Forli i landsbyen Nespoli kun en times bilkørsel fra Bologna og drives i dag af oldebarnet Celita Ravaioli – 4. generation – sammen med vinmagerne Maria Soledad Lang fra Chile og Piergiuseppe Grimaldi fra Piemonte. Attilio Ravaioli plantede sine første vinstokke på en vinmark, der hedder Prugneto, men én mark blev til flere, og i dag er hektarantallet nået op på 110, og de tekniske faciliteter ligger i topmoderne bygninger.

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

 

 

 

 

 

 

 

Vinslottet i Greve

I Danmark har det ambitiøse vinfirma ”Vinslottet i Greve” i disse dage startet importen af et meget spændende sortiment af Poderi dal Nespolis klassevine – 3 hvide og 4 røde. Det stjernespækkede felt ser således ud:

 

Hvidvin

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

2016 Nespolino Bianco, Rubicone IGT.

 

Vinen er lavet på 50% Trebbiano og 50% Chardonnay håndhøstede druer og har duft  af tropiske frugter og grønne æbler. Frisk, tør og drikkevenlig. Pris: 75 kr.

 

2016 Pagademit, Romagna DOC.

 

Pagademit er druens navn, som oversat betyder ”at betale det skyldige”, og det hænger sammen med, at når man dyrker den, så kan man være sikker på at få et udbytte, som kan betale ens gæld. Denne udgave indeholder også 10% Sauvignon Blanc. I næsen fås duft af citrus og blomster, og smagen er frisk og krydret. Pris: 99 kr.

 

2016 Dogheria, Rubicone IGT.

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

 

Vinen er opkaldt efter en landsby i Bidente-dalen. De håndplukkede druer, som er anvendt til vinen, er 90% Pinot Bianco og 10% Sauvignon Blanc. Farven er strågul og duften indbydende med noter af grønne æbler. I munden får man intensitet og flot smag af mineraler. Pris: 99 kr.

 

Rødvin

 

2015 Nespolino Rosso, Rubicone IGT.

 

Voksestedet Rubicone har navn efter floden Rubicon, hvor Julius Cæsar kastede sine terninger og dermed indledte sit felttog mod Rom. Vinen er sat sammen af 70% Sangiovese og 30% Merlot, og resultatet er utroligt drikkevenligt med en næse af viol og kirsebær og en rund og blød smag med noter af kakao og sydens krydderier. Pris: 75 kr.

 

2014 Prugneto, Romagna DOC Superiore.

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

Vinen er fremstillet af 100% Sangiovese Grosso drue – den samme, der anvendes til de langt dyrere Brunello di Montalcino-vine fra Toscana. Vinen er til prisen et ægte scoop. Farven er rubinrød, og duften er en myriade af røde kirsebær, jordbær og hindbær. Med sin blødhed fylder den smagsløgene og ender i en lang finish. Pris: 99 kr.

 

2013 Il Nespoli Riserva, Romagna DOC Superiore.

 

Denne vin er også lavet på 100% Sangiovese druer, men bliver kun fremstillet i de bedste årgange og kun af druer fra gamle vinstokke med et lavt høstudbytte. Druerne efterses grundigt, og kun 75% af dem kommer i produktion. Duften er præget af kirsebær og mørke moreller, og smagen har en snert af vanilje, der stammer fra de nye franske egetræsfade, som mosten har lagret på. Pris: 150 kr.

 

2013 Borgo dei Guido, Forli Rosso IGT.

 

Borgo dei Guido er Poderi dal Nespolis svar på nabo-vindistriktets Supertoscanere. Vinen er stukket sammen af 70% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon og 15% Merlot. Den første drue plukkes i slutningen af september, mens de to sidstnævnte bliver hængende på stokkene en måned mere. Formålet hermed er at bevare Sangiovesens friskhed, når den blandes med de andre druers sødme, kraft og fylde. Før vinen er frigivet til salg, har den lagret fem måneder på nye og 12 måneder på gamle franske egetræsfade samt 22 måneder på tank og flaske. Pris: 225 kr.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…