Hvidvin til konfirmationsfesten

Udskriv

Her i disse konfirmationstider, som normalt kulminerer Store Bededag, fejrer take-away-formidlerne kronede dage. Aldrig sælges der så meget japansk-inspireret sushi, eller thai-food eller så mange spanske tapas ud af huset og hjem til privaten som netop nu.

 

Sådanne traktementer er en nem og moderne måde at lette arbejdet for konfirmandernes mødre, som frigøres fra hedeture i de normalt dampende køkkener, og at stille sulten på den familie- og venneskare, som trænger til noget mere håndfast oven på præstens åndelige føde i kirken. Og ikke mindst elsker de unge mennesker, der nu træder ind i de voksnes rækker, disse retter, som mange steder har afløst de gamle madtraditioner med suppe, hovedret og dessert.

 

De nye tendenser i serveringen kræver også nytænkning omkring vin. Her vil de fleste nemlig opleve, at hvidvin passer utroligt godt sammen med den eksotiske mad fra Japan, Thailand og Spanien. Af samme grund er flertallet af ugens vine da også hvide.

 

Vin med bobler

 

Bodegas Can Petit, Cava Demi Sec, Espiells, Sant Sadurni de Anoia, Penedes, Catalonien, Spanien – Normalpris 89,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr.

 

Denne mousserende vin, der er fremstillet på druesorterne Macabeu (55%) og Parellada (45%), har en frisk sødme, som passer fint til desserter, hvor der f.eks. indgår melon eller stikkelsbær. Vinstokkene vokser på en cru-mark i Espiells, der er den højst beliggende i Penedes. Et fint alternativ til halvtør Champagne.

Læs også
Flotte tilbud på sensommervine

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Hvidvin

 

Weingut Karl Erbes, 2016 Ürziger Würzgarten, Feinherb, Ürzig, Mosel, Tyskland – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 96,75 kr. ved køb af 3 flasker.

 

I Mosel-distriktet i Tyskland laver man nogle af verdens mest elskede og let drikkelige hvidvin. Den aktuelle fra enkeltmarken Ürziger Würzgarten er fremstillet i en halvtør udgave på Riesling druen og lever med sin mineralske flintsmag helt op til områdets store berømmelse.

 

Læs også
Supervin fra vinprojekt i spanske Castilla y Leon

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Kellerei Kurtatsch (Cantina Cortaccia), 2016 Pinot Grigio DOC, Alto Adige, Syd Tirol, Italien – Normalpris 120 kr. – Tilbudspris 100 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Hvis det hele ikke skal gå agurk i udenlandske specialiteter, er der al god grund til at gøre opmærksom på, at nu er hvide danske asparges så småt ved at dukke op i butikkerne, og deres smag forhøjer denne 2016 Pinot Grigio med sin finesse til en himmerigsmundfuld.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Læs også
Lækre vine til sensommeren

Viña Viu Manent, 2016 Chardonnay Reserva, Valle de Colchagua, Santa Cruz, Chile – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 39,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Kender man sin besøgelsestid, så ligger der guld ved foden af regnbuen, og guldet fik Don Miguel Viu Manent med i købet, da han investerede i 150 hektarer vinmarker i Colchagua-dalen for at lave sine egne kvalitetsvine. Den ambition grinte nabovinbønderne meget af. Men den der ler sidst ….  Kvalitetsmålet er for længst nået, men prisen Viu Manents marker har nået stratosfæriske højder.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Darling Cellars, 2016 The Capeman Chardonnay, Western Cape, Darling, Sydafrika – Kampagnepris 69,95 kr. i Meny og Spar butikker. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86 41 96 00.

 

Vinen er lavet af druer, som har groet på såkaldte buskvinstokke, der vokser direkte på jorden og minder om fletkurve. I næsen fornemmes duft af citrus, og i munden er der smag af friske ferskner. Prøv den sammen med grillede tigerrejer og kammuslinger der har ligget i en marinade af jomfruolivenolie, chili og hvidløg. Ikke et øje er tørt.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Rødvin

 

Bodegas Viñas del Cenit, 2014 Venta Mazzarón, Zamora D.O., Castilla y Leon, Spanien – Normalpris 189 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinområdet Zamora ligger på højsletten i den vestlige del af Spanien og grænser op til Portugal med vinområdet Toro som nærmeste nabo. Hoveddruen hedder Tempranillo, og den formår den kvindelige vinmager på Cenit, Almudena Alberca, at trylle til nye højder. Hun arbejder bl.a. med druer fra 180 år gamle vinstokke, som har overlevet vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet. Superflot i glas og mund,

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Domaine Santa Duc, 2012 Les Vieilles Vignes, Côtes du Rhône ACRC, Gigondas, Frankrig – Normalpris 149,95 – Tilbudspris 79,95 kr. i supermarkedskæden Meny.

 

Vinhuset, der ligger i Gigondas i den sydlige del af Rhône-dalen, styres af stjernevinmageren Yves Gras, der med en række prestigevine for alvor har sat Gigondas på det vinøse landkort. Hans vine laves af druer fra vinstokke på minimum 50 år. Det giver en helt enestående koncentration af frugt og udløser er eksplosion i munden.

 

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Bodegas Sommos Garnacha, 2015 Alquez, Calatayud D.O, Zaragoza, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 66,50 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinområdet Calatayud i Nordspanien er berømt for sine vine, der er fremstillet på Garnacha-druen. (I Frankrig kendt som Grenache). 2015 Alquez er en flot vin med en lækker harmoni mellem mineral, frugt, krydderi og syre. Den passer perfekt til den oksemørbrad, som vil blive serveret i mange hjem, når konfirmanden skal fejres. Samtidig er prisen mega-god.

 

Importør: Mega Vin, Odder.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ