Glæden ved at plukke havtorn på den langsomme måde – og en nem opskrift

Foto: Steffen Wernberg-Møller

Havtorn på den langsomme måde

 

Havtorn kan plukkes hurtigt eller langsomt. Nogen gør det hurtigt og napper de mest bugnende grene af med en saks. Når de så kommer hjem, så puttes de hele grene i fryseren. Senere kan bærerene så bankes af, hvorefter mange koger dem. Det er synd.

 

Jeg gør det på den langsomme måde, selvom de er svære at plukke. Der er torne, og særligt nu lidt sent på sæsonen, går bærerne let i stykker. Men går man stille og omhyggeligt til værks, og kun øver et minimalt tryk på bærret, så det netop slipper sit fæste, så lykkes det ofte. Andre gange siger det plop, og så må man videre til næste bær. Så selvom de er bløde her sidst i oktober, så kan plukning på den langsomme måde sagtens nås endnu. Senere på året, hvor plukning er umulig, kan man implementere den hurtige og effektive metodik, men det udelukker jo ikke den skånsomme råsyltning.  

 

Når man tager det stille og roligt, og finder en rytme og forsigtigt plukker et bær ad gangen, så er det helt terapeutisk og afstressende.

 

En opskrift

Når jeg så kommer hjem, så kommer jeg bærrene i en skål og vender dem i noget sukker. Det behøver ikke være meget, de holder sig fint i køleskabet ganske længe alligevel. Det er nok den megen ascorbinsyre der også konserverer. De smager skønt og frisk på et stykke ristet franskbrød til kaffen om morgenen.

 

Proppet med sundhed 

Det lille syrlige orange bær er stopfyldt med vitaminer, fedtsyrer og andet godt. Meget af det er skrøbeligt, og går tabt ved kogning, så jeg råsylter dem. Så er cellerne polstret til vinterens komme. Havtornbær indeholder A, B1, B2, C, E, F, K og P vitamin, antioxidanter, aminosyrer, omega-3 fedtsyrer og serotonin. 

 

Vitamin F er synonym for omega-3 og omega-6 fedtsyrer, og vitamin P er synonym for flavonoider. Flavonoider er eksempelvis de særlige antioxidanter der er i te og æbler. Serotonin er en neurotransmitter, der er vigtig for at hjernen føler sig glad. Om man så, med et, bliver lykkeligere af at indtage havtorn ved jeg ikke, kun at nogle lykkepiller virker ved, at koncentrationen af serotonin i hjernen øges.

 

Hvert havtornbær indeholder lige så meget C-vitamin som en hel appelsin. 

          

I bærerene er de livgivende næringsstoffer lette at optage for kroppen. Igangværende undersøgelser tyder på, at bærerne virker slankende, og dertil mener man, at havtorn kan reducere risikoen for diabetes og kræft.

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

En opskrift mere

Nu har du fået en opskrift på råsyltning af bær. Du skal altså også lige have en opskrift fra Venø Kro, nu vi i fantasien er i det område. Den er opfundet til Venø-bøf, men den er god til alt oksekød, også koldt. Den lyder sådan her : 1 dl 18% cremefraishe eller det der er værre (38%), ca. 1 tsk. sød mild paprika, ca. 1 tsk. tomatpure og så et par stænk engelsk sovs. Må gerne trække et par timer i køleskab, og er endnu bedre dagen efter til den kolde culotte.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…