Filmanmeldelse “THE PARTY”: Fremragende kammerspil i farveprægtigt sort-hvid

***** 5 stjerner ud af 6

 

Den første overraskelse i THE PARTY er, at filmen er i sort-hvid. Den næste er indledningssekvensen, hvor en midaldrende kvinde retter en pistol mod – hvem? Hvad er der gang i?

 

Skridt for skridt, igennem kun 71 minutter, falder alle brikker på plads i dette fremragende kammerspil mellem syv personer ’på scenen’ og én i kulissen. De 71 minutters spilletid er realtid: Det tidsrum, hvori dramaet udspiller sig, er uden spring i tid eller sted.  

Lone Nørgaard

Instruktøren er britiske Sally Potter. Hun står bag bl.a. ”Orlando” (1992), ”The Tango Lesson” (1997)) og ”Ginger & Rosa” (2012). Og nu altså ”The Party”, der spiller på de to betydninger af det engelske ord ’party’: 1. Fest, 2.  Parti.

 

Handling

Den britiske politiker Janet (Kristin Scott Thomas) er netop blevet udnævnt til minister i oppositionens skyggekabinet. Hun står på toppen af sin karriere efter mange års hårdt benhårdt slid, og sejren skal fejres. Derfor har hun inviteret en lille flok venner til middag.   

 

Ikke bare er hun en dygtig politiker, hun er også en god kok. I fuld gang med at forberede aftenens menu modtager Janet imidlertid konstant opkald og beskeder på mobilen, der antyder, at hun har en hemmelig affære. Imens sidder ægtemanden Bill (Timothy Spall) foruroligende apatisk i dagligstuen og lytter til musik, mens han kæver rødvin.

 

Så begynder gæsterne at ankomme, men det, der var tænkt som en triumf-fest for Janet, udvikler sig i en noget anden retning end planlagt. Seancen skal vise sig at blive en sandhedens time, hvor såvel fortidens lig i lasten som nutidens hemmeligheder og løgne lag for lag afdækkes.    

 

Overklassens hang til selvfedme

Et hovedtema er den akademiske og politiske overklasses hang til selvfedme og dens veludviklede evne til at narre såvel sig som andre. Men i takt med at de ubekvemme sandheder kommer for en dag, falder facaderne raden rundt.

 

Styrken i ”The Party” er dens ætsende, men også fantastisk humoristiske dialog, der hudfletter personerne, mens den kaster lys over en række moderne, eksistentielle problemstillinger.

Læs også
Ny film: Hollywood med Tarantino-briller – vold og humor

 

Hvis man er til intelligente ’talefilm’ a la ”Before Midnight” (2013), så er ”The Party” et ’must’.  Det er lang tid siden, jeg har været så godt underholdt, fordi en spade lige præcist bliver kaldt en spade.

 

Selv om det tæller på minus-siden, at slutningen er FOR fortænkt.  

 

Længde: 71 minutter

 

  • Medvirkende: Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emil Mortimer og Cillian Murphy
  • Manus: Sally Potter  
  • Instruktør: Sally Potter
  • Premieredato: Torsdag d. 12. oktober

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…