Den terrordømte Said Mansour, også kendt som Boghandleren fra Brønshøj, opholder sig fortsat i Danmark, selvom han både har fået frataget sit danske statsborgerskab og er blevet udvist til sit hjemland, Marokko.
Men der er problemer med udvisningen. Således vil de danske myndigheder i henhold til internationale forpligtelser sikre sig, at Said Mansour ved ankomsten til Marokko ikke vil blive underkastet tortur.
Af samme grund forhandler Udenrigsministeriet derfor nu med de marokkanske myndigheder om sagen, skriver Jyllands-Posten.
”Vi har jo en boghandler, som sidder ude i Brønshøj, som vi synes ikke bør sidde i Brønshøj længere,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til avisen.
Anders Samuelsen bekræfter i den forbindelse, at han under et FN-møde i Genève den 27. februar drøftede sagen med marokkanske justitsminister Mustafa Ramid, men meget mere er det ikke muligt at få oplyst, da Udenrigsministeriet ifølge Jyllands-Posten har mørklagt sagen.
Har hidtil nægtet at udlevere ham til Marokko
Said Mansour fik ved Højesterets dom den 8. juni 2016 som den første nogensinde frakendt sit danske statsborgerskab på grund af adskillige domme efter straffelovens terrorparagraffer.
Det har kunnet lade sig gøre, fordi han i forvejen havde et marokkansk statsborgerskab og dermed ikke blev statsløs.
Umiddelbart skulle udvisningen ikke volde problemer, da de marokkanske myndigheder gerne vil have fat i ham, og har forlangt at få ham udleveret, men det har de selvsamme danske myndigheder, som nu vil have ham sendt ud af landet, hidtil nægtet.
I forbindelse med afgørelsen i Højesteret pointerede Said Mansours forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, således, at de danske myndigheder to gange har nægtet at udlevere hans klient til Marokko:
”Første gang i 2006 og igen i 2015 har man sagt nej til Marokko, fordi de er kommet med nogle mærkelige sigtelser for nogle ting, der skulle være foregået lang tid efter, at han overhovedet har været i landet,” sagde Michael Juul Eriksen dengang til Berlingske Tidende og understregede:
”Yderligere er det kommet frem, at der er folk dernede, som er blevet udspurgt omkring ham nærmest har været udsat for tortur. I det hele taget har der været enorm interesse fra Marokkos side for at få ham udleveret. Alene det, at han er dømt for terror, er et problem i forhold til myndighederne dernede.”
Sagen er den første af sin slags
Danmark har med sin tilslutning til internationale konventioner forpligtet sig til ikke at udvise folk til lande, hvor de kan blive underkastet tortur eller dødsstraf.
Det har betydet, at Danmark i øjeblikket huser en lang række udenlandske kriminelle, som man af samme grund ikke kan komme af med, medmindre de danske myndigheder kan få en garanti fra de udvistes hjemlande om, at de hverken vil blive underkastet tortur eller idømt dødsstraf.
En sådan aftale har Danmark eksempelvis med de amerikanske delstater, hvor man fortsat praktiserer dødsstraf, og det er en lignende aftale, Udenrigsministeriet nu forsøger få gennemført med de marokkanske myndigheder.
I Said Mansours tilfælde er det imidlertid første gang, man forsøger at få en aftale igennem med et land, der åbenlyst praktiserer både tortur og dødsstraf.
Resultatet imødeses derfor med spænding, da et heldigt udfald måske vil åbne muligheder for lignende aftaler med primært muslimske lande, således at Danmark på den måde kan komme af med en lang række kriminelle, der er her på tålt ophold, og hvoraf en del blot fortsætter med at begå kriminalitet mod danskerne.
Straffen betyder ikke noget for dem, da et dansk fængselsophold er som et femstjernet hotel i forhold til fængslerne i de lande, de kommer fra.
Hyldede Osama bin Laden efter angrebet 11. september 2001
Sagens hovedperson, den 57-årige Said Mansour, som nu er årsag til forhandlinger på højt plan mellem Danmark og Marokko, kom til Danmark i 1983 som familiesammenført med sin søster, og fik dansk statsborgerskab i 1988.
Han er blandt andet blevet kendt for at have hyldet Osama bin Laden efter terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001, og det menes at være ham, der sikrede den blinde sheik Omar Abdel-Rahman, som nu afsoner en dom på 240 års fængsel i USA, visum og opholdstilladelse samt gav ham husly.
Gennem sin tid i Danmark blev han kendt for sine kontakter med flere fremtrædende internationale terrorister. Blandt dem ægypteren Talat Fouad Kassem, der i Ægypten var dødsdømt for sin deltagelse i drabet på præsident Sadat.
Via sin boghandel i Brønshøj, deraf navnet Boghandleren fra Brønshøj, spredte og udgav han terroropfordringer, og meget af hans materiale er blevet funder hos terroranklagede i lande som Tyskland og Italien.
Allerede i 1995 var Said Mansour i politiets søgelys og blev anholdt som mistænkt for at planlægge terror mod FN-topmødet i København, men sigtelserne blev droppet.
Dømt to gange for opfordring til terror
Det blev de til gengæld ikke i 2007, hvor han blev idømt tre og et halvt års fængsel for at opildne til terror.
Det gentog sig i 2014, hvor han blev anholdt i en ny sag om terrorpropaganda, hvilket bragte ham fire år i fængsel, samt fortabelse af sit danske statsborgerskab og udvisning for bestandig til Marokko.
Hvorvidt denne udvisning vil blive effektueret afhænger nu af, om det danske udenrigsministerium kan få den marokkanske regering til at garantere, at der ikke vil blive krummet et hår den terrordømtes hoved, når dansk politi afleverer ham til de marokkanske myndigheder
http://www.b.dk/nationalt/said-mansour-kan-ende-paa-taalt-ophold