Terroristen Omars venner i retssag – “Hvis de spørger, så skal du bare sige, at du ikke støtter hans gerninger, og at du bare gav ham noget tøj”.

Foto: Jette Plesner Dali

Vidneforklaringen fra et kærestepar, som den 14. februar 2015 kl. ca. 17.00 befandt sig i Mjølnerparken, kan muligvis belaste to af de tiltalte.

 

Kort før de var taget hjemmefra, havde parret på tv set noget om et skyderi, men havde ikke hørt så meget. De skulle hen og aflevere nogle ting på Genbrugspladsen i Mjølnerparken.

 

Her kommer de til at overhøre, hvordan en af de tiltalte, MR, instruerer medtiltalte IA i, hvordan han skal besvare eventuelle spørgsmål fra politiet:

 

-Nu lukker de hele Mjølnerparken ned.  Hvis de spørger, skal du bare sige, at du ikke støtter hans gerninger, og at du bare gav ham noget tøj.

 

 

Kæresteparret var blevet opmærksomme på de to mænd, fordi specielt den ene virkede meget urolig. Han kiggede sig hele tiden over skulderen, og virkede i det hele taget meget opmærksom på omgivelserne. På et tidspunkt slog de to mænd da også over i arabisk.

 

Ifølge det kvindelige vidne virkede samtalen mellem de to tiltalte klart som en instruktion.

 

Tiltalte blev ført ud, da vagt fra Synagogen vidnede

 

En vagt, som var på arbejde i Synagogen natten mellem den 14. og 15. februar befandt sig i slusen ved indgangen, da Omar skød Dan Uzan.

 

Vagten havde før han blev afløst af Dan Uzan, bemærket en person i den ene ende af gaden, som slingrede. Og han nævnte det også for Dan, fordi man skal være særligt opmærksom på påvirkede personer.

 

Herefter går vagten ind i slusen, og mens han venter på, at slusen lukker, kan han høre, at der bliver skudt. Han ser også mundingsglimt fra skuddene:

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

-Det lyser op på en bestemt måde.

 

Vidnet mener, at der faldt mellem 5 og 10 skud. Han har smidt sig ned i samme øjeblik, han hørte skuddene. Han kravler hen mod Dan, prøver at kontakte ham. Han ser, at han er ramt. Forsøger også at kontakte kollegaen i overvågningsrummet.

 

Ifølge vidnet stod de to politibetjente, som også var til stede, ca. 3-4 meter fra Dan Uzan.

 

Anklager Sidsel Jessen spørger, om det er manden, der slingrede der har skudt. Vidnet har ikke set det, idet han havde ryggen til, men det formoder han.

 

Vidnet bemærker, at det lød som om manden, der skød, kastede op.

 

Forsvaret protesterer mod “second opinion”

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Forsvarer Michael Juul Eriksen indledte retsmødet med at nedlægge protest. Ved tidligere retsmøder er der blevet vist klip fra overvågningsvideoer fra internetcafeen PowerPlay. Her ser man ifølge anklagemyndigheden Omar El-Hussein og IA løfte en finger i vejret, da vennerne mødes efter drabet på Dan Uzan.

 

Betydningen af dette tegn har været diskuteret ved flere retsmøder. Anklagemyndigheden har i den forbindelse indhentet en erklæring fra PET, som man ønsker at fremlægge. Man ønsker også at føre PET-medarbejderen som vidne.

 

Forsvareren mener ikke, at erklæringen er objektiv, da den alene forholder sig til betydningen af en finger i vejret i relation til terror. Han er også stærkt utilfreds med, at “erklæringen fra PET er klistret til med billeder af Osama bin Laden”.

 

Og kritiserede iøvrigt, at erklæringen var lavet af en person “fra egne rækker”:

 

-Vi skal bruge en objektiv beskrivelse.

 

Hvis der er brug for en faglig udtalelse vedrørende fingertegnet, ønsker Michael Juul Eriksen, at en sådan udfærdiges af mere uvildig person. Han anbefaler en professor i islam, som arbejder på Aarhus Universitet.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

 

Anklagemyndigheden stod fast 

Senioranklager Bo Bjerregaard mente ikke, at der var tale om overflødig bevisførelse. Hans påstand var derfor, at det burde tillades at bruge erklæringen og afhøre vidnet.

 

Der er ikke tale om “egne rækker” (PET), men en offentlig myndighed der som et af sine hovedområder har militant islamisme.

 

Ifølge anklageren kan fremlæggelsen have betydning for sagens afgørelse. I den forbindelse henviste han til Retsplejelovens paragraf 871, stk. 2, 5: “Følgende dokumenter kan benyttes som bevismidler under hovedforhandlingen og skal da oplæses. Pkt. 5: Erklæringer og vidnesbyrd, som er udstedt i medfør af et offentligt hverv.

 

Kendelse støttede anklagemyndigheden

Efter en kort pause, hvor de juridiske dommere med retsformand Marianne Madsen i spidsen tog stilling til, at omtalte erklæring kunne fremlægges og PET-vidnet afhøres, vendte de tilbage med følgende kendelse.

 

Dommernes udgangspunkt var, at erklæringen som påstået af anklageren, er omfattet af paragraf 871, stk. 2,5.

Læs også
Indvandringskritisk parti stormer frem i Holland efter det islamiske terrorangreb

 

De mener ikke, at de kan se, om den vil have betydning for sagens udfald. Erklæringen vil blive fremlagt, men uden billeder af bin Laden og andre. Endelig kan PET-vidnet afhøres.

 

Anklagemyndigheden havde bedt om, at afhøringen kunne finde sted, uden at navn og bopæl på vidnet blev oplyst i retten. Da ingen af forsvarerne protesterede mod dette, så bliver det sådan.

 

Terrortiltalt afhørt om nye forhold

26-årige IA skulle afhøres for forhold, opstået under fængslingen i forbindelse med terrorsagen.

 

I det ene forhold er IA tiltalt for at have overfaldet to fængselsfunktionærer. I den forbindelse skulle han have udtalt:

 

-Jeg forventer livstid, så en fra eller til. Jeg vil stikke en kniv i (funktionærens navn).

 

Læs også
Jihadisten fra Nørrebro  

IA forklarede, at han alene havde fremsat trusler, “fordi det plejer at virke”.  IA var sur, fordi han var blevet flyttet fra Politigården og ville tilbage dertil.

 

IA erkendte sig skyldig.

 

Overfald på fængselsfunktionærer afspillet i retten

To andre forhold vedrørte et overfald på tre fængselsbetjente i Nyborg Statsfængsel. Ifølge anklagen havde IA i forbindelse med overfaldet uddelt spark og knytnæveslag.

 

På dette tidspunkt rejser IA sig og går over til sin forsvarer, men vender herefter tilbage til sin plads midt i lokalet.

 

Her forklarede han, at overfaldet var sket af samme grund: Han ville tilbage til Politigården.

 

Anklager:- Var det derfor du slog og sparkede?

IA: JA.

 

Anklager Bo Bjerregaard viste herefter en videooptagelse af overfaldet. Her blev IA tydeligt ubehageligt tilpas. På videoen ser man, hvordan han angriber de tre betjente, og at disse efterfølgende må have hjælp af op mod en halv snes kolleger. Selv om det ser ud som om de alle lægger sig oven på IA, har de tilsyneladende svært ved at pacifisere ham.

 

MR griner højlydt, mens videoen afspilles. “Bunkepul” lyder det fra IA.

 

 

Retsformand Marianne Madsen ind til overfaldet på videoen:

 

-Er det korrekt, at du har sparket og uddelt flere knytnæveslag?

 

IA:-Alt er rigtigt. Og til sin forsvarer:

 

-De behandlede mig som en terrorist, jeg ville væk.

 

Tager gerne 16 år mere

Sidste forhold omhandlede overfaldet på en betjent. Ved den lejlighed skulle IA have sagt:

 

-Jeg tager gerne 16 år mere. Jeg tager din kone og dine børn. Jeg har mange venner.

 

Som baggrund for overfaldet på betjenten, forklarede IA, at betjenten havde stået uden for hans celle og chikaneret ham.

 

Retsformanden Marianne Madsen ville vide, om IA erkendte forholdet. Det gjorde han.

 

Længere snor ved dagens møde

Der var forhøjet beredskab ved dagens retsmøde, og politiet var massivt til stede lige fra morgenstunden.

 

De tiltalte fik i dag lidt længere snor end ved de foregående møder. IA fik lov at sidde med kasketten på, ligesom BH og IA kunne tale sammen bag forsvarerens ryg, uden at der blev grebet ind.

 

Vidneafhøringerne fortsætter i morgen tirsdag.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…