De rabiate imamer i Grimhøj-moskeen er kun et lille hjørne af et langt, langt større problem

Boligområde i Aarhus (Foto: Privat)

Det har vakt opsigt, at TV2 har bragt videooptagelser af, hvad nogle imamer har sagt i Moskeen på Grimhøjvej i Aarhus.

 

En imam har talt om blandt andet dødsstraf mod utro kvinder. En anden har talt om, at forældrene skal slå deres børn for at gøre dem til gode muslimer – så de blandt andet deltager i bønnen.

 

Der er sådan set ikke noget overraskende i de eksempler, som TV2 har bragt frem. Det var velkendt, at den slags synspunkter spiller en stor rolle i Grimhøj-moskeen.

 

Men det virker særlig stærkt, at man kan høre og se imamernes udtalelser på video. Derfor har TV2’s optagelser naturligt nok sat gang i debatten.

 

Det er dog vigtigt at gøre sig klart, at disse synspunkter slet ikke er begrænset til Grimhøj-moskeen. De rabiate imamer, man ser på TV2’s optagelser er kun et lille hjørne af et langt, langt større problem.

 

Det store flertal af imamer deler grundlæggende det syn på islam, som findes i Grimhøj-moskeen. Og hvad værre er: De almindelige muslimer bevæger sig i stigende grad i den retning!

 

Fundamentalister

Formanden for Grimhøj-moskeen Oussama El-Saadi forsvarer sig med, at moskeens synspunkter jo ikke er noget, som han eller de andre imamer har fundet på. De er nedfældet i Koranen og andre hellige islamiske skrifter. Og når de findes der, skal man rette sig efter dem.

 

El-Saadi er fundamentalist. Han mener, at enhver god muslim meget bogstaveligt skal følge det, som står i Koranen.

 

Her kommer så den første vigtige ting, man skal holde sig for øje i denne debat:

 

Stor set alle imamer i Danmark deler Oussama El-Saadis fundamentalisme. De mener, at det, der er nedfældet i Koranen, bør gælde som lov for enhver god muslim.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

Overfladisk debat

Man kan godt glemme alt om, at der skulle findes mange imamer, som ikke er fundamentalister. De er det praktisk talt alle sammen. Stort set ingen vil sige, at man har ret til at lave sine egne fortolkninger og fornyelser af det, der står i Koranen.

 

Der kan så være en vis forskel på, hvor hårdt man kører frem med Koranens regler i det daglige. Nogle imamer er lidt mere tilbageholdende med at sige tingene ligeud end andre – især i offentligheden.

 

Alle imamer er jo også godt klar over, at det for eksempel er umuligt at praktisere stening ved utroskab i et land som Danmark. Så vil myndighederne naturligvis straks komme efter én. Derfor drømmer de ikke om at gøre den slags. Nogle af dem har måske personligt heller ikke den store lyst til at gøre det.

 

Men spørger man dem, om stening i disse sammenhænge er i pagt med islam, vil langt de fleste svare ja – for det fremgår af de hellige skrifter. Og dem sætter man sig ikke op imod.

 

Den ofte meget overfladiske danske debat om imamer og moskeer overser i stort omfang, at næsten alle imamer og moskeer står for en fundamentalistisk islam.

 

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

Almindelige muslimer tilslutter sig fundamentalismen

Og nu kommer vi til det, der er endnu værre: Stadig flere almindelige muslimer går i retning af fundamentalistisk islam. Det fremgår ikke mindst af en interessant meningsmåling blandt muslimer, som Jyllands-Posten fik foretaget så sent som i oktober sidste år.

 

Her blev muslimer blandt andet spurgt: ”Mener du, at der er behov for en reformation eller modernisering af islam, så den tilpasses de vestlige samfund?” Kun 35,7 procent svarede ja. Et flertal på 52,4 procent svarede nej.

 

Muslimerne blev også spurgt: ”Mener du, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud?” Her svarer et stigende antal ja. I 2006 var det 62,4 procent i 2015 var det hele 77,2 procent. De tilslutter sig altså en fundamentalistisk opfattelse af islam.

 

Tørklæder og Koran-styret lovgivning

Den samme opsigtsvækkende udvikling viser sig, når man spørger til konkrete regler, der er nedfældet i de hellige skrifter.

 

Muslimerne bliver således spurgt: ”Mener du generelt, at muslimske piger i Danmark fra teenagealderen bør tildække sig med f.eks. tørklæde, når de færdes uden for hjemmet?”

 

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

Også her er fundamentalismen i hastig fremmarch: I 2006 sagde 28,6 procent ja. I dag er det langt flere: 42,7 procent.

 

Sidst, men ikke mindst giver de adspurgte muslimer dybt skræmmende svar, når de bliver spurgt, hvad der skal være fundamentet for lovgivningen i Danmark.

 

Et lille flertal på 53,9 procent af muslimerne svarer grundloven. Men over en fjerdedel, nemlig 26,5 procent svarer: en blanding af grundloven og Koranen. Og mere end hver tiende, 11,3 procent, mener, at det udelukkende skal være Koranen.

 

Næsten fire ud af ti muslimer i Danmark mener altså, at Koranen skal have indflydelse på vores lovgivning! (Jyllands-Posten 11.10., 13.10., 19.10. 2015)

 

På tide at vågne op

Det er fint at få en debat om, hvad der foregår i Moskeen på Grimhøjvej. TV2’s optagelser giver jo et meget konkret udgangspunkt.

 

Men man skal lade være med at tro, at fundamentalistisk islam kun trives i Grimhøj-moskeen, og at den ville forsvinde, hvis moskeen blev lukket.

Læs også
“Kunstige jomfruhinder”: Læger skal ikke vedligeholde overtro og uvidenhed

 

Problemet med fundamentalistisk islam er langt, langt, langt større. Og det er voksende.

 

Det er på tide, at de danske politikere ser det i øjnene. Og det er på tide, at vi får en helt anderledes klar debat om, hvad vi stiller op med holdninger, som ligger meget fjernt fra de danske frihedsværdier. Holdninger, som fylder mere og mere i det danske samfund.

 

Asylstrømmen til Europa og Danmark vil kun forstærke det problem.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…