Truslen mod Abbas og Vestbredden kommer ikke kun fra Hamas – den kommer også fra en radikalisering af hans egne støtter

Få timer efter at hans sikkerhedsfolk havde lynchet en indsat, opfordrede Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, palæstinensiske forretningsfolk bosiddende i udlandet til at støtte den palæstinensiske økonomi ved at investere i de palæstinensiske områder. Det Palæstinensiske Selvstyre, forsikrede han, “arbejder på at skabe sikkerhed og tryghed for at opmuntre til investeringer.”

 

Ifølge Abbas “lever palæstinenserne under forhold præget af sikkerhedsmæssig stabilitet, som vi arbejder på at sikre både indbyggere og investorer ved at håndhæve loven og øge gennemsigtigheden og ansvarligheden.”

 

Det må være rart sådan at kunne skabe sin egen virkelighed, især hvis ens sande virkelighed ligner den 81-årige Abbas’ sande virkelighed.

 

I sin tale til forretningsmændene undgik Abbas enhver reference til den seneste bølge af “sikkerhedskaos” i de Selvstyre-kontrollerede områder af Vestbredden, især i Nablus, den største af de palæstinensiske byer.

 

Fem palæstinensere, heriblandt to af Selvstyrets politibetjente, blev dræbt i det værste scenarie af intern vold på Vestbredden de senere år. Enten forsøgte Abbas at narre forretningsfolkene, eller også håbede han, at de var lige så døve og blinde som han selv.

 

Volden i Nablus kom ikke som nogen overraskelse for dem, der har holdt øje med situationen på Vestbredden i de seneste måneder.

 

I virkeligheden er scener præget af lovløshed og “sikkerhedskaos” blevet en del af hverdagen i mange palæstinensiske byer, landsbyer og flygtningelejre – et tegn på, at Selvstyret kan være ved at miste kontrollen til væbnede bander og militser. Palæstinenserne betegner situationen som falatan amni, eller “sikkerhedskaos.” En artikel i Gatestone i juni refererede til de voksende tilfælde af anarki og lovløshed i de Selvstyre-kontrollerede områder på Vestbredden, først og fremmest i Nablus.

 

Nablus kaldes ildens Bjerg

Palæstinenserne kalder Nablus for “Ildens Bjerg” – i en henvisning til de talløse væbnede angreb på israelere, som indbyggere i byen har foretaget siden 1967. De seneste begivenheder i Nablus har dog vist, hvor nemt ilden brænder brandstifteren. I dag betaler Det Palæstinensiske Selvstyre prisen for at have huset, finansieret og opflammet bandemedlemmer og militsmænd, som indtil for nylig blev hyldet af mange palæstinensere som “helte” og “modstandskæmpere.” Ikke overraskende er flertallet af disse “banditter” og “kriminelle” (Selvstyrets beskrivelse af dem) på den ene eller anden måde forbundet med Mahmoud Abbas’ Fatah-fraktion.

 

Nablus, også kaldet Ildens Bjerg, truer nu med at blive forvandlet til en vulkan, som eksploderer i ansigtet på Abbas og hans Selvstyre-regering.

 

Situationen i Nablus de seneste dage sår alvorlig tvivl om Selvstyrets evne til at udføre de mest basale sikkerhedsforanstaltninger og tøjle de væbnede bander og militser. Desuden har det hidtil usete omfang af vold yderligere rystet palæstinensernes tillid til Selvstyret og dets ledere her forud for lokal- og kommunalvalgene, som efter planen skal finde sted den 8. oktober.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Hamas’ drøm om at udstrække sin kontrol til Vestbredden forekommer nu mere realistisk end nogensinde. Under de nuværende forhold ville det betyde, at Abbas forærede Hamas Vestbredden på en sølvtallerken – medmindre han vågner op og indser, at han har begået en stor fejl ved at udråbe lokal- og kommunalvalg.

 

Og forretningsfolkene som mødtes med Abbas? Man kunne forestille sig, at de vil være forsigtige nok til at undgå investeringer, der er dømt til at mislykkes. Nablus vil utvivlsomt klare den sag: de vil formentlig tage benene på nakken og se at komme væk fra volden og hærværket i de Selvstyre-kontrollerede områder.

 

Sidste bølge af vold begyndte 18. august

De seneste hændelser begyndte den 18. august i det gamle bycentrum i Nablus, da to af Det Palæstinensiske Selvstyres sikkerhedsfolk, Shibli bani Shamsiyeh og Mahmoud Taraira, blevdræbt under et sammenstød med bevæbnede folk.


Få timer senere skød og dræbte Selvstyrets politi to palæstinensiske banditter, som angiveligt var indblandede i drabene på betjentene. De to blev identificeret som Khaled Al-Aghbar og Ali Halawah. De tos familier beskyldte Selvstyret for at udføre “udenretlige” drab og hævdede, at deres sønner var i live, da de blev pågrebet, og først bagefter var blevet skudt og dræbt. Familierne efterlyste en uafhængig kommissionsundersøgelse af omstændighederne ved deres sønners drab. Palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer har også tilsluttet sig opfordringen til en undersøgelse af drabene.

 

I juni blev to andre sikkerhedsfolk fra Selvstyret, Anan Al-Tabouk og Uday Al-Saifi, ligeledesdræbt under en skudveksling med bevæbnede folk i Nablus. Selvstyret hævdede, at der stod “banditter” bag drabene og svor at straffe misdæderne.


Den anspændte situation i Nablus nåede et højdepunkt den 23. august, da snesevis af Selvstyrets politifolk lynchede Ahmed Halawah, en tidligere betjent, som var mistænkt for at stå i spidsen for en berygtet bande tilhørende Abbas’ Fatah-fraktion. Halawah blev tæsket ihjel af politifolk fra Selvstyret kort efter, at han var blevet arresteret og bragt til det Selvstyre-kontrollerede Jneid-fængsel i Nablus.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Selvstyrets ledelse, som efterfølgende har indrømmet, at Halawah blev lynchet af dets betjente, siger, at det har beordre en undersøgelse af sagen. Selvstyrelederne har beskrevet lynchningen som en “uacceptabel fejltagelse.”

 

Lynchningen af den indsatte udløste omfattende protester over hele Vestbredden, og mange palæstinenserne opfordrede til en omgående undersøgelse af omstændighederne bag sagen og krævede, at de ansvarlige bliver stillet for en dommer.


Det palæstinensiske advokatforbund udsendte en erklæring, som kraftigt fordømte lynchningen af Halawah som en “forbrydelse og overtrædelse af menneskerettighederne.” Forbundet opfordrede til en tilbageholdelse af de ansvarlige og tilføjede: “De beklagelige og smertefulde hændelser, herunder det forbryderiske drab på Ahmed Halawah, tjener ikke borgernes og hjemlandets interesser og uddyber blot splittelserne i vores samfund.” Forbundet opfordrede også Selvstyret og dets sikkerhedsstyrker til at overholde loven og respektere palæstinensernes menneskerettigheder og borgerlige frihedsrettigheder.


I en forskrækkelse over de omfattende fordømmelser af lynchningen af Halawah begyndte nogle af Selvstyrets embedsfolk at fremsætte direkte og tilslørede trusler imod palæstinensere, der ytrede sig kritisk.

 

Den palæstinensiske advokat Wael Al-Hazam, som opfordrede Abbas til at trække sikkerhedsstyrkerne ud af Nablus, blev opsøgt at uidentificerede banditter, som plantede 14 kugler i hans hus. Advokaten og hans familie blev ikke såret under skudangrebet, som tydeligvis skulle sende et budskab til enhver, der vover at opløfte sin røst imod menneskerettighedskrænkelser begået af Selvstyrets sikkerhedsfolk. I dette tilfælde trængte budskabet ind.

 

Kort efter angrebet på sit hus udsendte advokaten en erklæring, hvori han sagde: “14 kugler er tilstrækkeligt til at få mig til at tie. Jeg er en lovens mand, og jeg kan ikke håndtere kugler. Min pen og min stemme er de eneste våben, jeg har. Jeg har ingen væbnede militsfolk til at forsvare mig.” Angrebet på advokatens hus fandt sted kort efter, at sikkerhedsfolk fra Selvstyret havde truet ham og advaret ham mod at optræde på tv for at diskutere den seneste bølge af vold i hans by.


Tumulterne i Nablus har fået mange palæstinensere til at opfordre Abbas til at udsætte det kommende kommunalvalg i deres by. På et hastemøde den 25. august i Nablus blev flere palæstinensiske fraktioner og fremtrædende personer enige om, at det vil være umuligt at afholde valg i den nuværende situation.

 

Sarhan Dweikat, et ledende medlem af Abbas’ Fatah, udtalte, at en valgudsættelse er nødvendig for at “beskytte samfundsstrukturen og bevare vores nationale projekt, som står over for en eksistentiel trussel, set i lyset af det aktuelle sikkerhedskaos og anarki i Nablus. … Situationen i Nablus byder ikke på et positivt klima for afholdelse af valg.”

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

 

Abbas

Det er vanskeligt at forstille sig, at Abbas, forblindet som han synes at være, vil lytte til opfordringen om at udsætte lokal- og kommunalvalgene. Hans patetiske forsøg på at overtale de palæstinensiske forretningsfolk til at investere deres penge i Selvstyre-kontrollerede områder på et tidspunkt, hvor flammerne, der omgiver hans baghave, viser endnu engang mandens nægtelse af – eller manglende evne til – at se virkeligheden, som den er.

 

Det er den samme præsident, som hævder, at han ønsker at føre sit folk mod statsdannelse og en bedre fremtid. Utroligt nok kan Abbas formentlig fortsat narre verdens ledere til at tro, at han og Det Palæstinensiske Selvstyre er rede til statsdannelse. Men blodet, der strømmer ud i Nablus og andre palæstinensiske byer og landsbyer, er et reelt bevis på, at Abbas er på vej til at miste kontrollen med Vestbredden, ligesom han mistede Gazastriben til Hamas i 2007. Hvis det indtil nu har set ud til, at Hamas udgjorde den største trussel mod Abbas’ styre på Vestbredden, står det i dag klart, at sådan forholder det sig ikke. Den egentlige trussel, som står skrevet med blod på Vestbredden, kommer fra Abbas’ egne hjemmedyrkede loyalister, som har udviklet sig til rebeller.

 

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist med base i Jerusalem.

 

Artiklen er udkommet på Gatestone Institute og den er oversat fra engelsk til dansk af Mette Thomsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…