Nytårsvin til alle lækkerier

Ligegyldig, hvilke lækkerier du vælger at servere Nytårsaften, så finder du den helt rigtige vin blandt de forslag, som Den Korte Avis’s leverandørpanel nedenfor disker op med. Der er bobler til både Dronningens nytårstale og til østers, hummer og alt det andet gode fra havet og rødvin i lange baner til både oksemørbrad, stegt vildt og kogt torsk for den sags skyld. Samtidig er der et rigt udvalg af portvin til at hjælpe risengrøden eller ris á la manden rette sted hen.

 

Vin med bobler

 

Guy Charlemagne, Brut Reserve, Grand Cru, Le Mesnil sur Oger, Champagne, Frankrig – Nytårspris 299,95 kr.

 

Champagnehuset har kun 15 hektarer at gøre godt med, men til gengæld har de bedste bonitet (Grand Cru), og vinene er så høj i kurs over hele verden, at hver importør kun får tildelt en lille kvote, som oftest er forudbestilt. Brut Reserve er lavet af 100 pct. Chardonnay druer og er en oplevelse af de helt store at drikke.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Calmel & Joseph, Tete de Cuvée, Cremant ACLC, Limoux, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 179,95 kr. – Tilbudspris 129 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne fremragende Cremant, der hedder sådan, fordi den ikke er lavet i Champagnedistriktet, er fremstillet af 60% Chardonnay, 30% Chenin og 10% Pinot Noir druer. Den er delikat og velsmagende med duft af citron og noter af fersken og pære.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Bodega Vins el Cep, MIM Natura, Pinot Noir, Brut Reserva, Cava, Sant Sadurni d’Anoia, Spanien – Normalpris 125 kr. – Nytårstilbud 115 kr.

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Vins el Cep er et samarbejde mellem fire gamle vinfamilier i Spaniens Cava-hjerte, hvis historie går helt tilbage til 1400-tallet. Denne vin er fremstillet på Pinot Noir druer og fremstår som rosé, da mosten har fået lov at tage en smule farve af drueskinnet. En stor fornøjelse at lægge smagsløg til.

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Caves Oriol Rossell, Brut Cuvée Éspecial, Cava, Penedes DO, Sant Marcal, Catalonien, Spanien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 75 kr. Ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset, der har rødder tilbage i det 17. århundrede, er familiedrevet og har i de sidste 30 år specialiseret sig i produktion af Cava – det spanske ord for mousserende vin. Druerne, som lægger most til vinen, hedder Xarello, Macabeu og Parellada. Et excellent modspil til franske bobler.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Weingut Dr. Loosen, DR. L, Riesling Sekt, Bernkastel, Mosel, Tyskland – Nytårstilbud 99,95 kr. hos Meny.

 

Bag dette tyske svar på fransk mousserende vin står en af Tysklands største nulevende vinmagere, dr. Ernst Loosen. Han overtog som 30-årig arkæolog og uden vinforudsætninger overhovedet familie-vinbruget i 1987 og står i dag som foregangsmanden i tysk vinindustri. Vinen har en behagelig sødme og er fremragende til kransekage.

 

Importør: GOBIvin, Brøndby.

 

Rødvin

 

Tenuta Corte Alta, 2012 Vigna Camparol, Amarone della Valpolicella DOCG, Fumane, Verona, Italien.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

En Amarone bedre end denne må det næsten være umuligt at finde i hele Valpolicella-vindistriktet. Den har en friskhed og balance i den koncentrerede frugt, som er atypisk for de normalt sødmefulde, kraftige og tunge vine fra dette område. Hemmeligheden er, at druerne – Corvina, Rondinella og Molinara – vokser på Valpolicellas højeste bakker i et helt specielt mikroklima.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Cantina I Luoghi, 2011 Podere Ritorti, Bolgheri Superiore DOC, Toscana, Italien – Normalpris 239 kr. – Tilbudspris 215 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinene fra Bolgheri i Toscana er klassificeret som nogle af verdens bedste med egen oprindelsesgaranti. Lurmærkningen fik området først i 1994, da lovgivningen omkring brug af druesorter blev åbnet for internationale druer som Cabernet Franc og Sauvignon, Merlot og Syrah. Vino di tavola –Bordvin – blev med et slag til supervin – og med fuld berettigelse.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Viña Tarapaca, 2012 Gran Reserva, Edition Special, Central Valley, Maipo, Chile – Normalpris 199,75 kr. – Tilbudspris 149,75 kr.

 

Vinen er lavet til fejring af vinhusets 140 års jubilæum i 2014. 140 af husets bedste vintønder med 75% Cabernet Sauvignon og 25 % Syrah er blandet og fremstår i glasset med en overvældende duft af moden frugt og krydderier. Disse indtryk fortsætter i smagen, hvor der samtidig er en forfriskende syre. Et godt valg til fasan eller råvildt.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Bodegas y Viñedos Hugo y Eduardo Pulenta, 2013 Malbec, Alto Agrelo, Mendoza, Argentina – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 179 kr. ved køb af 3 flasker.

 

Vinhuset hører til de fremmeste i Argentina, og den italienske familie Pulenta har siden en beskeden start i 1912 med køb af 6 hektarer sat sine tydelige spor. 2013 Malbec er blæksort, har en kompleks smag og en elegant kølig stil med en flot syrebalance. Vinen til de blodrøde bøffer.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

Læs også
Kom marts du søde milde!

 

Château La Croix Chantecaille, 2012 Grand Cru, Saint-Emilion AGSGCC, Libourne, Frankrig – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 149 kr. ved køb af 3 flasker.

 

Vinen er komponeret af 65% Merlot og 35% Cabernet Franc druer og fylder blid og rund mundens smagsløg. Alle druer håndplukkes og sorteres med hård hånd, så høsten på slottets 9 hektarer begrænses til omkring 50.000 om året. Dejlig vin til oksefilet.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Cantina Terre del Barolo, 2011 Selection, Barolo DOCG, Castiglione Falletto, Piemonte, Italien – Normalpris 184,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Denne udvalgte Barolo sælges til spotpris under sloganet ”Barolo vin er livet” og er hentet hos kvalitetscooperativet Terre del Barolo. Dette samler udvalgte druer ind fra småproducenters i alt 650 hektarer vinmarker rundt omkring i Piemonte. Prøv den som frokostvin, når silden er blevet skyllet ned med øl og snaps.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Bodega Rotllan Torra, 2011 Priorat Reserva DOQ, Priorat, Catalonien, Spanien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 129 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Denne vin, der er som skabt til at blive drukket til dyreryg, er lavet på druesorterne Garnacha (50%), Mazuelo (25%) og Cabernet Sauvignon (25%), som er modnet på vildtvoksende vinstokke, hvis alder er mindst 25 år gamle. Som de fleste vine fra Priorat har den kraft og fylde, og den bør dekanteres en halv time før den , skal drikkes.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Cantina d’Antiche Terre Venete, 2013 Valpolicella Ripasso DOC, Verona, Veneto, Italien – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

I glasset har vi en elegant, kompleks og harmonisk Ripasso.  Den er fremstillet på kvaset fra en Amarone-vin, og hoveddruen i Veneto, Corvina, har fået lidt støtte af de andre lokaldruer i området, Rondinella og Molinare. Velegnet som ledsager til fuglevildt.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Portvin

 

Den portugisiske Portvin, der har fået navn efter havnebyen Oporto ved Duoro-flodens udmunding ved Atlanterhavet, er favoritten blandt de dessertvine, som danskerne drikker til den traditionsrige ris à la mandes juleaften. Tidligere var det især årgangsportvin – den frugtmættede, mørkfarvede Vintage lagret et kort åremål på fad –, der var på mode. Nu drikkes der mest den type, der hedder Colheita, og hvis alder fremgår af det år, vinen er lagt til lagring på tønder. Farven er læderbrun, og smagen minder meget om valnød.

 

Et alternativ til de to nævnte er den såkaldte Late Bottled Vintage Port med årgangsbetegnelse. Det er en Vintage Port, som har 4-5 år på bagen, før producenten finder den moden til aftapning på flaske.

 

Nedenfor bringer vi et udvalg af Portvine, som alle lever op til maksimum 6 stjerner:

 

Quinta do Pego, 2013 Vintage Port – Nytårstilbud 279,95 kr. i udvalgte Meny og Spar butikker. Importør: Amka, Randers. På telefon 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Sogevinus – Fine Wines, 2004 Burmester Colheita Port – Normalpris 244,95 kr. – Tilbudspris 109,95 kr. ved køb af 12 flasker. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Niepoort Vinhos, 2012 Late Bottled Vintage Port – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Quinta de la Rosa, 2011 Late Bottled Vintage Port – Normalpris 148 kr. – Tilbudspris 110 kr. Importør: Vinslottet, Greve.

 

Fonseca Guimaraens, 2011 Late Bottled Vintage Port – Nytårstilbud 125 kr. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Husk, at dekantering kan forhindre eventuelt bundfald i at forlade flasken!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…