Alle elsker ‘Matador’ – her er en dejlig bog om en helt særlig side af den folkekære TV-serie

Der er vel næppe nogen dansker over de tredive, som ikke har set tv-serien ”Matador” – de fleste endog op til flere gange. Vi er fortrolige med skikkelser som bankdirektør Varnæs, Maude, Laura, ”Røde” og ”Fede”, hr. Schwann, grisehandler Larsen, oberst Hackel, Ingeborg og Mads Andersen Skjern.

 

Vi følger livet fra 1929 til 1947 i den lidt søvnige provinsby Korsbæk, som der på alle områder bliver rusket op i. Ved seriens slutning er intet som i ”de gode gamle dage”.

 

Folkeprædikener

Valgmenighedspræsten i Aulum-Vinding-Vind, Ronald Risvig, har fået den glimrende idé at skrive en bog om Matador med særligt fokus på, hvordan kristendommen kommer til udtryk gennem seriens personer.

 

Resultatet er blevet en samling såkaldte essayprædikener – 24 af slagsen svarende til antallet af afsnit i serien. Det sker ud fra en grundtanke om, at ”Matador” ikke alene er en fortælling, vi danskere kan spejle os i, men at serien også er en slags folkeprædiken. Idékvinden bag ”Matador”, Lise Nørgaard, har selv bekræftet, at kristendommen spiller en afgørende rolle for de mennesker, vi møder i Korsbæk.

 

Man bliver både glad og bevæget, oplyst og opbygget af at læse denne bog. Ikke bare handler den om nogle mennesker, man synes at kende så godt – måske fordi de jo i virkeligheden afspejler nogle af éns egne sider. Men også fordi der faktisk kan siges ikke så lidt menneskeligt og kristeligt om dem.

 

Det, som gør personerne i ”Matador” så interessante, er, at de er sammensatte, og at de ændrer sig undervejs. De allerfleste er en blanding af godt og skidt – sådan som virkelige mennesker jo er.

 

Maude: et pseudoliv skifter karakter

En lang række temaer tages under behandling. Den udprægede noget-for-noget-mentalitet, kræmmermentaliteten, sættes op overfor den kristne nåde (Mads Skjern f.eks. overfor Ingeborg).

 

Humoren (”Snyder De, doktor?”) som beslægtet med evangeliets væsen. Hykleriet i de på overfladen så velfungerende højere kredse i byen overfor ærligheden og åbenhjertigheden. Man kommer igennem en lang række kristelige temaer, hvormed bogen fremstår som en slags kristelig voksenoplæring. Som noget af det stærkeste står Maudes forvandling. Da hun konfronteres med en virkelig opgave og et virkeligt ansvar, træder hun i karakter. Der er scener i ”Matador”, som man aldrig glemmer.

 

Jeg kunne tænke mig, at præster og lærere kan finde megen inspiration her. Men bogen henvender sig til alle slags læsere. Lene Melchiorsen har lavet en række meget fine illustrationer. Desværre er bogen behæftet med en del stave- og tegnsætningsfejl. Ærgerligt, ikke mindst fordi der ifølge bogens afsluttende ”Tak” har været en del hjælpere omkring manuskriptet.

 

Dog tøver jeg ikke med at anbefale denne bog på det varmeste. Ronald Risvig har på fornemmeste vis formået at forbinde ”Matador” og kristendommen med hinanden. Tak for det!

 

Ronald Risvig: Matador og kristendom – 24 fortællinger om vort liv; Dr-risvig 2015, 186 sider, farveillustreret af Lene Melchiorsen, 298 kroner inkl. forsendelse.

 

Del på Facebook