Julemaden kræver meget af sin vin

Der stilles meget store krav til den vin, som vi juleaften skal servere sammen med traditionelle danske middagsretter som stegt and, gås og flæskesteg. I sig selv er dyrene de rene fedtbomber, som vinen skal stå mål med, men læg dertil så tyk brun sovs, syrlig rødkål, fyld af svedsker og æbler og måske en Waldorff-salat på toppen, så er udfordringerne mange.

 

Men fortvivl ikke! Din vinhandler i specialforretningen eller din vinmand i dit supermarked kan vejlede dig, så dit festmåltid bliver en succes.

 

Vinbog om Rhône-dalen

Umiddelbart vil meget – måske det meste – af julevinen komme fra Rhônedalen og nærmeste vinområder i Frankrig, og har du sagt i en parentes endnu ikke købt julegaven til din bedste vin-ven, så bør vinanmelder Niels Lillelunds nys reviderede, 450 sider store bogværk, ”Vinene fra Rhône” fra Forlaget Lindhardt og Ringhof, til 350 kr. seriøst indgå i overvejelserne. Bedre og mere indgående fås det ikke, og ud over en kilde til kæmpestor viden får læseren også glæden ved at se, hvordan det danske sprog udtrykkes, når det behandles suverænt.

 

Men ud over Rhône-dalen, hvis druesorter i rette blandingsforhold passer som fod i hose til vor julemad, så vil du af nedenstående vinforslag se, hvor kreativt den danske vinbranche tackler et vanskeligt emne.

 

Rødvin

 

Bodegas Ateca, 2013 Armas Garnacha, Old Vines, Calatayud DO, Zaragossa, Spanien. Normalpris 349,95 kr. – Tilbudspris 279 kr. Ved køb af 6 flasker.

 

Denne kraftfulde vin lavet på den spanske udgave af den franske Grenache drue, som vi bl. a. finder i Rhône-dalen, matcher med sin høje alkohol og sine delikate syre enhver udfordring, som julemaden måtte stille den over for. Et koncentrat af 120 år gamle vinstokke, som bare er superb.

 

Importør: Andrup Vin, Esbjerg.

 

Le Ferme du Mont, 2014 ”Jugunda”, Gigondas AOP, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 259,95 kr. – Tilbudspris 199,95 ved køb af 6 flasker.

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

 

Vinmageren Stephane Vedeau står bag denne flotte vin, der er sat sammen af 80% Grenache og 20% Syrah. Duften er fuld af solbær og hindbær, mens smagen er en eksplosion af frugt og middelhavskrydderier. Prøv den til stegt andebryst serveret med en salat af squash, sorte oliven, peberfrugt, sherrytomater og fetaost. Bare for at være lidt alternativ.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Vignerons Tautavel Vingrau, 2013 Silex, Côtes du Roussillon Villages AOP, Tautavel, Frankrig – Normalpris 229,95 kr. – Tilbudspris 149 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på meget gamle vinstokke af typerne Grenache, Syrah og Carignan på et af Frankrigs mest velansete cooperativer. Den er utrolig velafbalanceret trods sin kraftige frugtkoncentration og er et rigtigt valg, hvis den stegte and og tilbehør skal følges helt til dørs.

 

Importør: Vinmonopolet, Silkeborg.

 

Læs også
Vin til bod, bøn og faste

Vinyes Doménech, 2014 Bancal des Bosc, Montsant DO, Catalonien, Spanien – Normalpris 169 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Efter i mange år at have hørt under vinregionen Tarragona fik Montsant, der er nabo til Priorat, egen garantibetegnelse i 2001. Vinen er en blanding af Garnacha, Cabernet Sauvignon, Cariñena og Syrah druer og er rund og fyldig med noter af lakrids. Fin til grisekød.

 

Importør: D’Wine, Aalborg.

 

Château Pesquie, 2013 Quintessence, Ventoux AVC, Rhône, Frankrig – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen kommer fra et af flagskibene i Côtes-de-Ventoux-området og består af 80 % Syrah og 20 % Grenache druer, der har vokset på meget gamle vinstokke. Udbyttet er lavt, men koncentrationen er til gengæld enorm og ganepirrende og har fået tårnhøje roser overalt.

 

Læs også
Med rødhalsen som køkkenskriver

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Domaine Pic & Chapoutier, 2013 Crozes-Hermitage AC-HC, Cornas, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 150 kr. – Tilbudspris 135 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Bag vinhusets navn skjuler sig Anne Sophie Pic, der driver en 3-stjernet Michelin restaurant, og Michel Chapoutier. Sidstnævnte kan en hel masse med vin, så den passer 100 pct. til restaurantens stjernemåltider. Den aktuelle julevin er fremstillet på 100 pct. Syrah lagret på ståltank. De to producenter slår fast, at vinen vil være end guds gave til stegt kalvelever med en persille-vinaigrette. Det må prøves ved lejlighed!

 

Importør: Vinova, Horsens.

 

Cooperativo Nuovimondi, 2012 Barbera Superiore, Barbera d’Asti DOCG, Piemonte, Italien – Kampagnepris 139,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Vin til Påskens lammesteg

Rundt omkring i Piemonte ligger en masse vinmarker, der er for små til, at ejerne selv kan vinificere druerne. Derfor gør et kooperativ arbejdet for dem. Vinen her er lavet på 100% Barbera-drue og serveret til mad, der er kælet for, skaber den kun glæde og godt humør.

 

Importør: Vin Med Mere, Føvling.

 

Familia Zuccardi, 2013 Q Malbec, Uco Valley, Mendoza, Argentina – Normalpris 139,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på 100% Malbec druer og har både saft og kraft domineret af en blandingsduft af blå sveskeblommer, figner og brombær. I munden observerer smagsløgene en elegant fuldmoden frugt og afbalanceret syre. Som skabt til ribbensteg.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers.

 

Læs også
Kom marts du søde milde!

Château Malijay, 2014 La part des Anges, Côtes du Rhône AOP, Jonquières, Frankrig – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 98,68 kr. ved køb af 6 flasker.

 

På slottet har der været dyrket vin siden det 16. århundrede, og når man nyder denne vin, som er udmærket med guldmedalje, fornemmer man ophobningen af mange års erfaring. Blandingen består af 80% Syrah og 20% Grenache, og i den lange eftersmag afsløres både viol og solbær.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Château Rombeau, 2014 Le Rouge, Côtes du Roussillon Village ACRVP, Rivesaltes, Frankrig – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 119 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Grenache-druen er den dominerende, når der fremstilles rødvin i Rivesaltes vinområdet, som ellers er mest kendt for sine søde Muskat-vine. Men som følge af den lokale lovgivning skal en rødvin være lavet på mindst 3 røde druer, og det kan være alt fra Cinsault, Mourvèdre til Syrah. Le Rouge er en god og kraftig julevin.

 

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Viña Concha y Toro, 2013 Marques de Casa Concha, Buin D.O., Maipo Valley, Chile – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 75 kr. i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen.

 

Vinen er udelukkende produceret af Syrah druer, som har vokset i 500 meters højde over havoverfladen på sydsiden af Maipo floden. Duft og smag er domineret af solbær, mørke blommer og ribs og fuldendes af noter af peber og andre krydderier. En flot ledsager til det stegte andelår.

 

Importør: Coop, Albertslund.

 

Azienda Vinicola Fratelli Fabiano, 2013 Negraro, Rosso Veronese IGT, Italien – Normalpris 119,75 kr. – Tilbudspris 79,75 kr.

 

Vinen kalder vinfirmaet Skjold Burne for ”Årets gode julevin”, og den er fremstillet efter samme metode, som når vinbonden laver en Amarone. Der er en herlig blød, rund og sødmefuld smag af rosiner, som passer fortræffeligt til både gris og fuglekræ.

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby.

 

Nugan Estate, 2015 Vision Shiraz, South Eastern Australia, Australien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 150 kr. ved køb af 2 flasker hos Meny.

 

Shiraz er den ”nye” vinverdens betegnelse for den franske Syrah drue, og de er bortset fra nogle fremelskede fordele tilpasset forskelligt klima helt identiske. Dens egenskaber, der omfatter fylde og styrke i frugtagtige smag, gør vinen perfekt til julens kraftige kødretter.

 

Importør: GobiVin, Brøndby.

 

Domaines Paul Mas, 2014 ”Vignes de Nicole”, Pays d’Oc IGP, Hérault, Frankrig – Kampagnepris 99,95 kr. hos udvalgte Spar og Meny butikker.

 

Vinen er komponeret af 56 % Cabernet Sauvignon og 44 % Merlot druer og fremstår med rubin-violet glød i glasset. Der er elegante og komplekse aromaer af blommer, røde bær og middelhavskrydderi, og den lange eftersmag fornemmes strejf af chokolade.

 

Importør: Amka, Randers.

 

Domaines Paul Mas, 2015 Plaisir de Noel, Pays d’Oc IGP, Languedoc, Frankrig – Juletilbudspris 59,50 kr. Ved køb af 12 flasker medfølger eventyrbogen ”Klodshans” af H. C. Andersen.

 

Vinen er lavet til at matche den klassiske danske julemenu, men passer også til vintermånedernes simremad. Druerne er Languedocs – og Rhône-dalens – populære trio, Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den første giver sødme og dybde, nr. 2 farve og krydderi og nr. 3 struktur og fylde. En vin, der bidrager til Juleglæder!

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…