Fransk journalist skulle prøve dansk hygge i praksis – men familien gjorde simpelthen oprør

Udskriv

Valérie Joselle, som er journalist på det franske ugeblad “Femina”, havde længe spekuleret over, hvorfor danskerne trods barsk klima og tårnhøje skatter i meningsmåling efter meningsmåling kåres til verdens lykkeligste folk.

 

Så dumpede en ny bog “Le Livre du Hygge” ned på hendes bord, og hun satte sig for at afprøve, om forklaringen findes i dette fænomen, som med fransk lydskrift udtales “hugueu”.

 

Bogen er allerede bestseller i Storbritannien, men Valérie Josellin fik kun delvis held med at hygge i sit hjem i Paris.

 

Her er en oversigt over hendes genvordigheder:

 

# Da hun ikke har pejs, ville hun i stedet følge bogens opfordring til at indrette sig en “hyggekrog”. Men i en lejlighed med mand og børn fandt hun hurtigt ud af, at det var umuligt at finde et privat område i noget som helst hjørne.

 

# Så indførte hun et fakkeltog af stearinlys også i badeværelse og bruseniche. Indtil familien protesterede over, at atmosfæren var blevet tåget og ugennemsigtig, når de skulle i bad.

 

Læs også
Franske politikere lærer, at når det gælder moral, skal man ikke kaste sten fra glashuse

#Hun gav ikke op. Da hun arbejder hjemme, så hun ikke noget problem i at følge bogens anvisninger om at klæde sig afslappet i ulden busserone, lammeskindskrave, sorte leggings og bløde sutsko og give pokker i makeup og hårpleje. Det varede indtil hendes mand diplomatisk spurgte, om hun ville fortsætte længe endnu med sine eksperimenter.

 

Så vendte hun tilbage til skønhedspleje.

 

#Mens hun endnu klædte sig praktisk og usmart stod hun i sin uformelige busseronne foran vinduet for at følge livet på gaden. Og se, hvor meget mere hyggeligt hun havde det i sit fornuftige hjemmetøj. Desværre var der hedebølge, så de forbipasserende havde det endnu varmere end hun selv.

 

# Hun syntes godt om bogens forslag om at hygge sig med mand og børn i køkkenet, så hun ikke mere stod alene foran kogeplader og bageovn. Den yngste datter, som betragter hjemmet som et hotel, bad hende om at rende og hoppe. De mandlige familiemedlemmer kunne også undvære bogens opfattelse af hjemlig hygge.

 

# Bogens anbefaling af, at hun indførte fyraften klokken 17,30 passede hende fint. Så hun slukkede for mobil og PC klokken 17,30. Men da hendes chef på bladet aldrig forlader sit kontor før klokken 20, havde hun på bare fire dage stresset sin forsøgskanin til bristepunktet.

 

Læs også
Et dansk ord er optaget i berømt engelsk ordbog – det sker sjældent

# Til sidst var der kun tilbage at afprøve bogens anvisning på hjemlige hygge med venner lørdag aften. Et vennepar, der bor i nabolaget, blev indforskrevet til at råhygge under lune plaider med snacks inden for rækkevidde, mens alle fulgte den roste danske TV-serie “Borgen”. Og bingo! Det blev så hyggeligt, at hun mindedes sine teenageår, da hun og veninderne flød ud på sofaerne, mens de slugte ugens episoder af “Dollars”.

 

Så endelig kunne den flittige journalist erkende, at franskmænd ikke er totalt afskåret fra at nyde “hugueu”.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ