Video: Leder af et asylcenter lagde en asylansøger i benlås, så blev han fritstillet – nu får han både kritik og forståelse

Skærmprint You Tube/Information

Asylcentret i Næstved har været plaget af slagsmål mellem asylansøgerne. (eb.dk 14.5)

 

Nu gør Langeland Kommune, som driver centret, noget ved situationen på asylcentret.

 

Det handler dog ikke de voldelige asylansøgere. Det er lederen af centret, som nu er blevet fristillet.

 

Anonyme asylansøgere siger, at han truer dem. Og han har lagt en asylansøger i benlås. Benlåsen blev optaget på en video og sendt til Dagbladet Information. (Information 14.5)

 

Det var dansk-marokkaneren Hiba Belhaiba, der selv er bosat i Næstved, som opfordrede asylansøgerne til at sende optagelser til medierne. Han siger, at der længe har været gnidninger mellem asylansøgere og lejr-chefen. (eb.dk)

 

De var der så nogen, der gjorde.

 

Information modtog materialet, og derefter talte avisen med 12 anonyme beboere på asylcentret. De siger, de er blevet truet af lederen.

 

Truslerne skulle blandt andet bestå i, at de ville blive sendt tilbage til Sandholmlejren. Og at lederen ville skade deres asylsag.

 

Information henvendte sig med videoen og klagerne til Langelands Kommune, som driver centret. Kommunen har nu fritstillet lederen, og sagen bliver nu undersøgt.

 

I dag får lederen både kritik og opbakning.

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Videoen

Mohamad Abdul kommer er asylansøger fra Syrien. Han bor i teltlejren i asylcentret i Næstved.

 

På en videoen kan man se, hvordan han en dag bliver lagt i benlås, ifølge Information.

 

På videoen kan man høre lederen sige: “Du skal ikke lave de her scener. Næste gang ryger du i fængsel. Har du forstået det?”

 

Han fortsætter: “Jeg vil ikke have ballade i min lejr. Har du forstået det?” (Informations udskrift)

 

Til sidst slipper lederen benlåsen og Mohamad Abdul lader benene falde til jorden.

 

Lederen

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

Lederen af lejren skriver i en mail til Information, at der har været tre magtanvendelser mod Mohamad Abdul i situationer, hvor han har været udadreagerende. Han forklarer, at »den omtalte asylansøger har fået en henstilling om at opholde sig på centret, da han har en voldssag mod personalet hos politiet« og har en voldsom og uhensigtsmæssig adfærd.

 

Det har ikke været muligt for Information at få be- eller afkræftet oplysningerne om den angivelige politisag, men Mohamad Abdul oplyser, at han ikke kender til nogen sag hos politiet.

 

Abdul

Dagbladet Information har talt med Mohamad Abdul, som blev lagt i benlås. Han siger, at han skændes med lejrlederen, da han ikke måtte få sit ID-kort tilbage.

 

»Pludselig tog han fat i mig bagfra. Jeg blev forskrækket og slap ud af hans greb for at komme væk fra ham. Han tilkaldte to af sine medarbejdere. De tog fat i mig og holdt mig nede i jorden, og jeg kunne knap trække vejret og begyndte at bløde fra mit tandkød og hoved,« fortæller Mohamad Abdul, som har kæmpet med psykiske eftervirkninger af borgerkrigen i Syrien. (Information)

I dag får lederen af asylcentret både kritik og opbakning.

Center for menneskerettigheder

Juridisk konsulent i Amnesty, Claus Juul, vurderer efter at have set de to videoer, at »centerlederen og hans personale er på kant med straffeloven«.

 

Han understreger, at han ikke på videoerne kan se, hvad der går forud for magtanvendelsen. (TV2 News 14.5)

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

 

Umiddelbart er det en meget voldsom magtanvendelse, som, hvis den ikke skal være ulovlig, skal være begrundet i, at den skete for at beskytte andre mod overgreb og fare,« siger han.

 

Han forklarer, at hvis så farligt et magtmiddel skal kunne anvendes lovligt, skal der kunne påvises »en overhængende fare for andres liv og helbred«.

 

»Er det ikke tilfældet, er denne magtanvendelse formentlig ulovlig,« siger Claus Juul, som også mener, at »det vækker bekymring, at de tre mænd tager fat i asylansøgerens næse, mens han ligger fikseret på jorden, og tvinger hans ansigt ned i jorden ved at lægge hænderne på hans baghoved og presse hans ansigt nedad«. (Information)

 

Dansk Folkeparti

 

Thomas Palmskov, byrådsmedlem i Næstved for Dansk Folkeparti, har fulgt livet på asylcentret tæt, skriver eb.dk.

 

Han siger, at der sket en udskiftning  i klientellet over de senere måneder, hvor færre flygtninge er fra Syrien og flere er fra Marokko og andre lande i Nordafrika.

Læs også
Politiet fik lavet en video, der skulle vise, hvor indvandrervenlige man er – men så gik det helt galt

 

Det er mennesker, som har sværere ved at acceptere regler. De drikker og laver ballade. De typer skal have en håndfast behandling, siger Thomas Palmskov, som understreger, at grænsen naturligvis går ved vold.

 

https://www.information.dk/indland/2016/05/lejrchef-spredte-frygt-blandt-asylansoegere

 

Her er to videoer, som blev sendt til information og lagt ud på You Tube:

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…