Det Etiske Råd ønsker klimaafgift på oksekød – men de er tavse om overbefolkningen

Etisk Råd foreslår afgifter på ting, der belaster klimaet, hvor køer nævnes som et problem. 1 kg oksekød belaster nemlig klimaet med ca. 45 kg CO2, hvilket er ca. 4 gange så meget CO2 pr. kg som kød fra en kylling. Nu vil man tilsætte oregano til køernes foder, hvilket skulle formindske drivhusgassen methan fra køers bøvser og prutter med 10-25%. Er det et etisk problem?

 

’Glade’ fritgående køer sviner suverænt mest. De får ikke foder, der fremskynder væksten, og de bevæger sig mere – og skal derfor have væsentligt mere at spise. Mere mad betyder mere CO2.

 

Hvad med de hellige køer i Indien, som har verdens største bestand med ca. 280 mio. køer? Nogle af dem stammer ligefrem fra gode avlskøer i Danmark, som inderne betragter som et ko-paradis! Tyren var hellig i Indiens gamle kultur/religion, og koen/oksen blev ofte afbildet sammen med guderne, så det ville nok være utænkeligt at foreslå, at de skulle udryddes eller pålægges afgifter.

 

Videnschef i Concito, Torben Chrintz (MX 28.4.16) mener, det ville være en god ide at give fødevarer en slags klimamærkning. Ville man så købe 1 kg billige frilandstomater fra Italien, der kun udleder ca. 1 kg CO2, eller købe 1 kg danske drivhustomater, der udleder 11 kg CO2, mens 1 kg dyre økologiske danske tomater udleder ca. 15 kg CO2?

 

Økologiske varer er mere klimabelastende end ikke økologiske varer, der til gengæld har et problem med pesticider, hvilket går ud over bl.a. bier og grundvand. I USA er bestanden af bier gået så meget tilbage, at man nogle steder kører fra mark til mark med bistader, hvorfra bierne sendes ud for at bestøve afgrøderne. Det er til fare for fødevareproduktionen, når bier udryddes.

 

Det lyder vel rimeligt, at det, som belaster klimaet, skal være dyrere, så forbruget nedsættes, og hvis fødevarer skal vælges ud fra klimaet, så bør vi spise danske ikke økologiske æbler, der pr. kg kun udleder ca. 0,4 kg CO2 – mens 1 kg danske økologiske æbler udleder ca. 0,6 kg CO2. 1 kg økologisk kyllingekød udleder 13 kg CO2 mod 10 kg CO2 pr. kg af en billig lørdagskylling.

 

Fritgående høns er gladere høns, og vi har set, hvordan køer danser, når de efter en lang vinter kommer ud på græs, så konklusionen må være, at vi bør vælge mellem klima, pris og dyrevelfærd.

 

Hvad med hunde, som i dag er mere kæledyr end nyttedyr? De ikke bare efterlader høm hømmer på gaden, de skal også have foder og bliver ikke udnyttet i madpyramiden undtagen i Kina. Hunde udleder også CO2, så den tidligere – dog meget upopulære – hundeskat kunne måske overvejes? Vilde dyrs CO2 udledning er et mindre problem, da de er ved at blive udryddet som de afrikanske elefanter og næsehorn pga. menneskelig dumhed og grådighed – samt overbefolkning!

 

Klimatruslen er alvorlig, men det batter ikke meget at skære ned på oksekød, så længe der hvert år bliver 80 mio. flere mennesker i verden, som alle skal have noget at spise. Overbefolkning genererer fattigdom og resulterer i konflikter og flygtninge samt 80 mio. gange 4-19 t mere CO2 i atmosfæren (320-1.520 mio. t CO2) pr. år.

 

Der er kvoter på CO2, men hvad med kvoter på børn, så man overvejer, hvor mange børn, man bør føde og kan tage ansvaret for. Overbefolkning er den største klimasynder, og så nytter det ikke meget at putte oregano i maden.

 

Læs også
David Attenborough: ”Vi har ikke bare ruineret planeten, vi har ødelagt den”

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…