Jeg har været med Folketingets udlændingeudvalg i Australien – her kan Danmark og Europa lære meget

Den danske delegation til møde med australsk minister

Netop hjemvendt fra Udlændingeudvalgets studietur til Australien er det tid til at gøre status.

 

Formålet med studieturen var at kigge nærmere på Australiens håndtering af udfordringen med store flygtninge og migrantstrømme.

 

I mediebilledet fyldte kritikken af besøget i flygtningelejren på stillehavsøen, Nauru, uforholdsmæssigt meget. Ikke mindst taget i betragtning af, at Nauru slet ikke var en del af det oprindelige program for turen. Da Nauru nægtede adgang for tre af Udlændingeudvalgets medlemmer, blev resten også væk. Nauru skulle selvsagt have stået ved, at de oprindeligt gerne havde set os allesammen. Det ærgrer mig naturligvis.

 

På studieturen kom det i øvrigt frem, at Australien faktisk ikke har sendt flygtninge og migranter til Nauru i omtrent to år. Australien afviser nu som hovedregel alle, der forsøger at komme illegalt ind i Australien via søvejen, og sender derfor som udgangspunkt slet ingen til hverken Australien eller Nauru, eller andre steder for den sags skyld. Der er simpelthen lukket af.

 

En grundlæggende anden tankegang

Australien har grundlæggende en helt anden tankegang end vi har i Europa og i Danmark. Jeg fornemmede, at mange i Australien har den opfattelse, at hvis en konvention siger en ting, og deres parlamentet siger en anden ting, ja, så er det parlamentets beslutning, der gælder. En tankegang, vi kunne lære meget af på vores breddegrader.

 

Når Udlændingeudvalget besøger asyllejre, diverse lande, udenlandske politikere osv., hvor end det så er henne, sker det som led i at blive klogere. Uanset politiske skel har vi en fælles interesse i, at blive inspireret og blive klogere på den verden, vi lever i. Det står jeg gerne på mål for. Og i en situation, hvor Europa og Danmark presses af migranters ønske om permanent ophold, er vi selvsagt nødt til at finde holdbare løsninger.

 

Australien vil selv bestemme, hvor mange der kommer, og de forlanger at folk kommer lovligt. Det er naturligt for deres to store partier, Liberale/Konservative og Labour, at indvandringen skal kunne kontrolleres. Det blev sagt flere gange under vores studietur.

 

Vi skal da selv kunne styre tilstrømningen

Jeg begriber ikke, hvordan det kan være et kontroversielt synspunkt hos de fleste danske partier. Jeg mener, at det er helt legitimt at gå ind for en større eller mindre indvandring. Det må partierne sådan set selv om, og så kan vælgerne stemme på dem, de vil. Men vi skal selv kunne styre det! I Dansk Folkeparti mener vi så, at vi skal have mindre indvandring.

 

At Australien ikke har benyttet sig af Nauru i en årrække skyldes, at det ikke har været nødvendigt. De har ganske enkelt strammet lidt mere, end jeg troede, da vi tog afsted.

 

Læs også
Nordiske konventioner om frit ophold i Norden og social sikring må straks opsiges

Jeg vidste godt, at de afviste nogen, men ikke alle. De har afvist migranterne/asylansøgerne med den begrundelse, at de ikke er forfulgt i det land, som de senest har opholdt sig i. Her kunne vi i Danmark godt lade os inspirere. Vi bør på lignende vis stoppe folk ved grænsen, og afvise dem der bevæger sig herop uden at have papir og tilladelse i orden.

 

Vi kan også lære at håndtere kriminelle

Et andet element vi i Danmark kan lære af, er Australiens håndtering af kriminelle og afviste udlændinge på australsk jord. Således fører Australien en politik, hvor udlændinge på “tålt ophold” og afviste udlændinge som udgangspunkt er frihedsberøvet indtil de kan hjemsendes.

 

Udvalget besøgte bl.a. et udlændingecenter på australsk jord, hvor uønskede elementer er frihedsberøvede. Australierne har med andre ord langt bedre styr på uønskede udlændinge. Gør vi noget lignende i Danmark, kan vi undgå flere kedelige tilfælde af vold og voldtægt, som vi desværre har været vidne til.

 

Det er så en del nemmere at blive australsk statsborger end dansk statsborger, og når først folk er kommet ind, så stilles der ikke store krav til integration. Så den del lader vi dem beholde. De dele, vi kan lade os inspirere af herhjemme, tager vi naturligvis med til regeringen og de andre partier.

 

Martin Henriksen (DF) MT og medlem af Udlændinge-, Integrations-, og Boligudvalget

 

Læs også
En en strøm af konventioner giver udlændinge rettigheder i Danmark – men ingen konventioner sikrer danskerne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Henriksen foran Lindt Cafe på Martin Place i Sydney. Cafeen blev i december 2014 udsat for et terrorangreb. Besøget i Australien handlede også hvordan australierne bekæmper terrorisme og radikalisering. Billedet blev taget umiddelbart inden udvalget skulle til møde med en minister fra delstaten New South Wales. Foto: privat 

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…