Betaler du for meget for dine lån?

Priserne for banklån burde ikke ligge langt fra hinanden i de forskellige banker, hvis der var en sund konkurrence på markedet for banklån. Sådan er det desværre ikke. Der kan være stor forskel på den pris, du kan få i forskellige banker. Det kan sagtens være, at den rente, du betaler nu, er væsentligt højere, end den du kan få tilbudt i en anden bank.

Vær parat til at skifte bank

Bankerne profiterer af, at kunderne nødigt skifter bank. Du risikerer, at du ikke kan lide den nye bank eller din nye rådgiver, og det kan være besværligt at vænne sig til en ny netbank, nye koder til kortene osv. Det gør, at mange ikke får gjort noget ved det eller helt opgiver. De vælger mere eller mindre bevidst at betale tusinder af kroner for meget på deres lån fremfor at tage besværet med at undersøge markedet og skifte bank.

 

Det er forståeligt om end ulogisk at lade en væsentlig del af sin indkomst forsvinde til helt unødvendige omkostninger fremfor at tage det trods alt begrænsede besvær med at skifte bank.

 

Er du klar til at skifte bank?

En af de nemmeste måder at øge dit rådighedsbeløb er at tage en forhandling med din bank. Én gang om året bør du tjekke, om du kan få bedre renter og vilkår fra en anden udbyder på markedet.

 

Bankerne gør forskel på folk, nogle kan få de billigste produkter, mens andre må betale mere for samme, og andre igen kan måske slet ikke få lov at låne. Det afhænger af, hvor god en betaler, du er, og hvor god sikkerhed du kan stille for dine lån. Jo lavere risiko, banken har ved at gøre forretning med dig, desto lavere rente kan du forlange på dine lån.

 

Sådan forhandler du med banken

Hvor god er din økonomi?

Det kan være svært at gennemskue, hvor god en kunde du er i bankens øjne. Det kan du få en idé om med denne økonomitest:

 

Test din økonomi – Hvor god er din privatøkonomi?

Testen bedømmer din økonomi ud fra faktorer, som banken bruger, når den vurderer dig som kunde. Det er fx din indkomst, formue, om du betaler til tiden og andre forhold, der påvirker din samlede økonomiske situation.

Hvad er en god rente på dine lån?

Når du kender bankens vurdering af din økonomiske situation, er det næste skridt, at undersøge dine muligheder i markedet. Se oversigten over de bedste rentesatser for de mest almindelige lån i denne artikel:

 

Få en bedre rente i banken

Her får du en oversigt over den billigste rente i markedet på de almindeligste typer lån. Det er et godt redskab til at forberede dig, når du skal forhandle de bedste lån hjem i din bank.

 

Det er vigtigt, at du er 100 % ærlig over for dig selv, når du tager testen og bruger renteskemaet. Det kan jo være, at du allerede har den bedste rente på dine lån. Erfaringen viser dog, at langt de fleste kan få bedre vilkår ved at forhandle med sin bank eller ved at skifte til en anden billigere bank.

Læs også
Myndighederne stiller kapitalkrav til uansvarlige banker og realkreditinstitutter

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

http://www.finanshus.dk/betaler-du-for-meget-for-dine-laan/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…