To muslimer vil vise danskere rundt i ghettoen for at nedbryde deres ‘fordomme’ – de kommer med et forslag, så man ikke tror sine egne ører

Arkivfoto fra Ydre Nørrebro: Steen Raaschou
Sara El Ghazi og Jasser Umarein er i studiet i Go’ Aften Danmark. (28.10)
De er i TV for at fortælle om den gruppe på 16 til 18 unge fra Nørrebro, der kalder sig ‘Ghetto Tours’.
Sara El Ghazi og Jasser Umarein og de andre i gruppen mener, at danskerne har fordomme om dem, der bor på Ydre Nørrebro i København. Det er et område med mange indvandrere med muslimsk baggrund.
Derfor laver ‘Ghetto Tours’ rundvisninger i bydelen. Danskerne skal selv opleve Ydre Nørrebro for på den måde at få nedbrudt deres påståede fordomme.
Men TV-indslaget vil nok tværtimod bekræfte dem, der har en kritisk holdning. Det understøtter indtrykket af, at Ydre Nørrebro har udviklet sig til et muslimsk parallelsamfund.
Midt i interviewet begynder de to muslimer nemlig at tale om, at det i disse områder kan være en god idé at give indvandrerne noget slik eller eller penge, så man får lov at gå i fred!
Rettroende muslimer
Parallelsamfund er noget, der bekymrer mange danskere, og TV-indslaget er egnet til at gøre dem endnu mere bekymrede.
Sara El Ghazi og Jasser Umarein repræsenterer tilsyneladende selv et rettroende muslimsk miljø.
Jasser Umarein med den type skæg, som er fremherskende hos traditionelle muslimer. Sara El Ghazi med chador, som dækker hele hendes krop og som er bundet stramt om hovedet.
De billeder, som de viser fra deres rundvisning, bekræfter også, at Ydre Nørrebro er et muslimsk parallelsamfund.
De fleste andre kvinder, man ser på billederne, har også islamisk tørklæde.
Desuden er det især et besøg i en moské, der bliver fremhævet som noget af det, der skal nedbryde folks fordomme .
De to rundvisere siger selv, at de fordomme, de vil nedbryde, er danskere forestilling om, at de slet ikke må komme i moskeen.
“Rigtig mange har et billede af, at man slet ikke kan komme derind som almindeligt menneske. Det er helt forkert. Moskeerne er meget åbne for fremmede mennesker, også ikke-muslimer, fordi de gerne vil dele deres historier med andre”, siger Sara el Ghazi.
Men de fleste danskere tænker ikke på om de må komme i en moské. Men de er derimod ofte kritiske over for de holdninger og værdier, som man finder hos imamer i moskeerne. De frygter den slags holdninger, som blev afsløret i TV2’s dokumentarudsendelser optaget med skjult kamera i moskeerne.
Her blev der advaret mod at være danske. Og imamer gav udtryk for, at manden bestemmer over kvinden, at utroskab skal straffes med døden, m.m.
Men disse helt afgørende spørgsmål blev slet ikke berørt af Sara El Ghazi og Jasser Umarein.
Det er slet ikke så farligt
De erklærede derimod, at de ville nedbryde danskeres forestilling om, at det er farligt at færdes i en indvandrerghetto som Nørrebro.
Men det slap de heller ikke så godt fra.
“Selve området i sig selv. folk er også bange for at komme derind. Sådan lidt ‘åh nej hvad sker der? Måske får vi nogle tæsk og nogen løber efter os.’ Men det sker overhovedet ikke”, siger Sara El Ghazi.
“Man bliver ofte spurgt, hvordan man skal håndtere nogle specifikke situationer. Hvordan håndterer man det, hvis man går om aftenen, og så er der lige pludselig – eller man kan lige se det nede ad gaden nogle unge rødder med lidt for store armbevægelser, der råber lidt for højt. De fleste vil gøre er at gå over på den anden side af gaden. Men de finder ud af, at man fint kan gå over og snakke med dem, sige god aften. Det er de selv samme rødder, de møder på vores ture”, siger Jasser  Umarein
Men så er de måske alligevel ikke helt ufarlige
Men studieværten går dem en smule på klingen. Og så tør de ikke rigtig fastholde, at området er helt ufarligt at færdes i for danskere.
Værten spørger: “Hvis I kommer gående med en gruppe, der skal rundt og se det her område, og der står sådan en gruppe på 15 unge lidt længere fremme – vil I så gå uden om dem i en bue eller vil I gå hen til dem?”
Jasser Umarein svarer:
“Man bliver selvfølgelig godt blive lidt utryg, når man ikke ved, hvem de er. Men i bund og grund skal man alligevel tage det med et åbent sind og gå forbi, som man plejer.”
Sara El Ghazi fortsætter: “Det vi typisk gør, er, at vi går også hen til dem for at vise ‘prøv at se her, her er nogle mennesker, der gerne vil i dialog med jer. Så er de tit glade for at fortælle deres historie og tilføje noget ekstra, hvis de føler, at der er noget at tilføje, eller hvis de er uenige. De er i virkeligheden meget fredelige og sjove.”
Vi får at vide, at der er blevet mere roligt i området. Der færdes mange forskellige mennesker.
“Der sker ikke så meget af det mere. Og selv når det sker, så er det måske nogle yngre knægte, som kører sig selv lidt for meget”, siger Jasser Umarein.
Men så sker der noget bemærkelsesværdigt i studiet. spørgsmålet om penge kommer på bordet.
Penge og slik hjælper

I december 2012 var der en meget omtalt sag om beskyttelsespenge på Nørrebro. Det var en værtshusholder, Jane Pedersen, som blev afkrævet beskyttelsespenge af en lokal gruppe unge mænd. Hun nægtede at betale. Derefter blev der smidt en brosten ind gennem vinduet til værtshuset.

 

Der har flere gange været sager om især danskere, der har været afkrævet beskyttelsespenge i en indvandrerghetto til gengæld for, at de fik lov til at være i fred i området. Det har især været i Odense. Men der har også været sager fra Hillerød og Aarhus. (DKA 22.6.16, 25.9.14)

 

Det er ikke beskyttelsespenge, som i de omtalte sager, man taler direkte om i studiet.

 

Men det handler øjesynligt om, hvorvidt det kan være nødvendigt for danskere at betale penge for at være i fred.

 

Det er værten, der tager sagen op. Han siger:
“Altså, netop med hensyn til de yngre knægte. Du har foreslået, altså det er selvfølgelig frivilligt man er ude og vises rundt, at man så lige tager en hundredekroneseddel med, for den kan der komme en masse godt ud af.”
Jasser Umarein: “Mere måske, hvis man selv bor der”.
Han fortsætter:
“Hvis man lige skal danne en relation eller bryde isen, så kast en Snickers eller kast en is imod nogle af de her unge der, og så tror jeg, eller så lover jeg, at så sker der nok ikke noget. Især ikke hvis du lige er flyttet til et nyt område, et belastet boligområde. Prøv lige at give dem en is eller en Snickers, så er du i hvert fald sikret de næste fem år.”
Det er virkelig et interessant forslag til at nedbryde parallelsamfundene: Man skal stikke folk en is eller en Snickers. Hvorfor er der ingen, der har tænkt på det noget før?
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…