Venstreekstreme voldsmænd angreb politiet og lavede hærværk på Nørrebro – men bøllerne omtales med stor forståelse, når de er venstreorienterede

Skærmprint: Local Eyes

 

 

En venstreekstrem gruppe, der kalder sig ”Reclaim the Streets” (”Kræv gaderne tilbage”), gik lørdag nat amok mod politiet og forretninger på Nørrebro i København.

 

Justitsminister Søren Pind bebuder, at han vil sætte hårdere ind overfor den slags. Blandt andet vil han se på, om der kan indføres strengere straffe for angreb på politifolk og andre embedsmænd i uniform.

 

Men i medierne tager man mere blidt på den slags bøller, når de er venstreorienterede. Her er det på en eller anden måde finere og mere forståeligt at være venstreekstremistisk voldsmand end at være højreekstremistisk ditto.

 

De havde medbragt molotovcocktails

”Reclaim the Streets”, der af politiet omtales som en slags autonome, havde lørdag aften indkaldt til en fest på Nørrebro. Men festen slog over i vold.

 

Det var tydeligvis ikke nogen tilfældighed. For nogle af de tilstedeværende havde medbragt molotovcocktails, kanonslag, knive og andet, så de var parate til at gå i aktion.

 

Efter en fredelig start bevægede de cirka 200 mennesker sig ned ad Nørrebrogade, og da de nåede til Sankt Hans Torv begyndte nogle af dem at grave brosten op til brug mod politiet. Og så gik det ellers løs.

 

”Det fløj med molotovcocktails i et sjældent set omfang – der blev smidt fire eller fem mod politiet. Dertil kommer kanonslag, flasker og dåser, men heldigvis har vi ikke meldinger om tilskadekomne,” siger Henrik Brix, der er central vagtleder ved Københavns Politi, til Ekstra Bladet.

 

De venstreekstreme voldsmænd begik også alvorligt hærværk mod Politimuseet, og de smadrede ruder hos banker, ejendomsmæglere og andet.

 

Undervejs fik de også lige sprøjtet graffiti på muren til Assistens Kirkegård.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

En ”ekspert” og en TV-studievært forstår godt voldsmændene

TV2 brugte redaktør Rune Eltard-Sørensen fra den meget venstreorienterede netavis Modkraft som kilde til at forklare, hvorfor disse mennesker optrådte så voldeligt. Han havde masser af gode undskyldninger på bøllernes vegne. De er nemlig meget frustrerede, må man forstå:

”Justitsministeren og politiformanden udlægger det som simpel kriminalitet. Sådan tolker jeg det ikke. Jeg tolker det som en protestdemonstration mod byudviklingen, som mange i den her gruppe finder ekskluderende, og mod det kapitalistiske samfund.”

”Det er jo et tema, som er konstant. Der har været et regeringsskifte og en skuffelse på venstrefløjen over valget, og det har nok aktualiseret noget protestvilje. Og i forhold til modviljen mod politiet, så handler det om, at man i stigende grad løser samfundsmæssige problematikker ved at sætte politiet ind. Det skaber et øget had hos nogle imod politiet.”

 

Kort sagt: De venstreekstreme voldsmænd mente det jo godt, ifølge TV2’s ”ekspert”.

TV2 kunne også selv finde fine forklaringer. I et interview med justitsminister Søren Pind mente studievært Janni Pedersen på TV2 News, at de unges opførsel nok skyldtes, at de følte sig ”marginaliserede” af samfundet.

Derfor havde de stakkels mennesker åbenbart følt sig presset til at forsøge at kvæste eller dræbe politifolk og smadre sagesløse butikker.

Der er forskel på folk

Hvis højreekstremister begår vold, skal de bare hænges ud i medierne for deres modbydelige handlinger. Der er ingen undskyldninger.

Hvis venstreekstremister begår vold, bugner medierne med forklaringer, der skal få os til at forstå deres i virkeligheden gode hensigter. Vi skal også forstå, at de ofte reagerer, fordi de selv er ofre for noget ondt – de føler sig ”marginaliserede”.

Læs også
Socialdemokratisk politiker blev jaget væk fra Nørrebro: ‘Demokrati er imod Allah’

Vi kender efterhånden de professionelle producenter af fine forklaringer på venstreorienteret vold. En af de uopslidelige er sociologen René Karpantchof, der selv har en fortid som venstreekstrem aktivist. Til Jyllands-Posten siger han om ”Reclaim the Streets”:

”Grundideen er at erobre byrummet tilbage. Man protesterer mod privatisering, kommercialisering og bilernes dominans. Man vil sikre retten til at cykle rundt i byen og holde ikke-kommercielle fester på pladser og stræder.”

Ikke et øje er tørt. En anden sociolog, Aydin Soei, bryder dog den gode stemning ved at sige lige ud af posen: ”De siger, at de vil demokratisere byrummet, men det er jo simpel ballade og hærværk, de udøver.”

Afstumpet og idiotisk

De venstreorienterede vandalers adfærd skal selvfølgelig fordømmes på det skarpeste. Politibetjente, som arbejder for at opretholde et civiliseret samfund, blev truet på liv og helbred. Gudskelov kom ingen af dem dog noget til. Almindelige forretningsdrivende blev også ofre.

 

Men ud over at være afstumpet og modbydelig, så er aktivisternes adfærd også fuldkommen idiotisk.

 

Man er ikke rigtig vel forvaret, hvis man tror, at dette er vejen til at få større opbakning til socialismens sag. Hvis den slags overhovedet påvirker nogen danskere, er det i mere borgerlig retning.

 

Dette er alvor

Justitsminister Søren Pind bebuder som sagt en hårdere kurs mod personer, der forsøger at skade politifolk. Det er positivt.

Læs også
Politiet efterlyser mand af anden etnisk herkomst end dansk for vold på Nørrebro

 

På TV var nogle beboere på Nørrebro imod en hårdere kurs. Det er et område, hvor Enhedslisten fik kolossal opbakning ved folketingsvalget.

 

Men det er vigtigt, at politikerne sender et klart signal om, at man simpelt hen ikke vil finde sig i den slags. Fredelige, normale mennesker har også behov for at vide, at myndighederne står fast overfor antidemokratiske kræfter.

 

Det danske samfund har brug for mere konsekvens.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…