TV2 førte i går aftes seerne bag lyset i et forsøg på at ramme Venstres asylpolitik – det er en skandale af de store

Foto: Privat

DR og TV2’s indblanding i valgkampen til fordel for rød blok bliver stadig mere alvorlig. Tirsdag aften nåede den sit foreløbige højdepunkt med dækningen af Venstres ny asyludspil.

 

De studieværter, der interviewede Lars Løkke og Kristian Jensen, havde en voldsomt aggressiv stil, som de to TV-stationer ikke har været i nærheden af under interviews i valgkampen med Helle Thorning eller Mette Frederiksen.

 

I det hele taget gik deres forhørsleder-tone langt ud over, hvad der normalt anses for passende i en valgkamp. Her er det vigtig, at partierne får plads til at fremlægge deres politik.

 

Man mistænkeliggjorde Venstres tal og budskaber med indvendinger, der enten var lodret forkerte eller ekstremt ensidige. Alt kunne tilsyneladende bruges i bestræbelsen på at mistænkeliggøre.

 

Forklaringen er formentlig den simple, at Venstres krav om asylpolitiske stramninger er Journalistisk Venstreparti inderligt imod. I en sådan grad, at studieværterne forløb sig og kastede sig ud i en polemik, der reelt var politisk motiveret.

 

Pinligt

Helt galt gik det i Nyhederne på TV2 kl. 19. Her angreb studievært Divya Das i uhørt hårde vendinger Venstres udspil i et interview med Kristian Jensen. Det udviklede sig til en skandale, som er dybt pinlig for TV2.

 

Et nøglepunkt i Venstres udspil er kravet om at sænke de sociale ydelser til flygtninge. Man kritiserer Thorning-regeringen for at have hævet ydelserne til en almindelig flygtninge-familie med 10.000 kr. om måneden.

 

Samtidig påpeger Venstre, at høje sociale ydelser har væsentlig betydning for, hvilket land asylansøgere vælger som mål. Partiet ser en sammenhæng mellem Danmarks høje ydelser og den kendsgerning, at vi i 2014 var det femte største asylland i EU i forhold til indbyggertal.

 

Dette bygger man blandt andet på vurderinger fra EU’s grænseagentur Frontex. Men Venstres opfattelse blev fejet af bordet af studievært Divya Das med en meget voldsom sprogbrug.

 

Studieværten anede ikke, hvad hun talte om

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

Das hævdede, at der ”intet videnskabeligt belæg” var for Venstres opfattelse af de sociale ydelsers betydning. Så udviklede der sig følgende replikskifte for åben skærm:

 

Divya Das: ”Men Kristian Jensen, er det ikke korrekt forstået, at du ikke aner, om den politik, som I gerne vil føre, vil have nogen effekt på, hvor mange mennesker der kommer til Danmark. Du aner det faktisk ikke!”

 

Kristian Jensen: ”Vi ved, at det er det, som Frontex har sagt …(afbrydes)

 

Divya Das: ”…Nej, det er faktisk ikke det, som Frontex har sagt, kan jeg hilse og sige.”

 

Men det var Divya Das, der ikke anede, hvad hun talte om. Frontex skriver i sin årlige risikoanalyse for 2015 om de syriske asylansøgere, der er langt den største gruppe:

 

Det store flertal af syrere søger ikke asyl i det land, hvor de kommer ind i EU, men rejser videre til andre medlemslande. Det er der mange forskellige grunde til, ”især, at de forventer at modtage mere attraktive velfærdsydelser”.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

Altså nøjagtig det, Venstre påstår for Danmarks vedkommende.

 

I øvrigt har lederen af Bulgariens Røde Kors, Mariana Stoyanova, under et besøg i Danmark i foråret udtalt, at ”menneskesmuglerne og asylansøgerne virkelig har fod på, hvor meget de kan få i sociale ydelser i de forskellige lande”.

 

Eklatant brud

Divya Das førte altså seerne bag lyset. Hendes grove angreb på Venstre var faktuelt forkert. Samtidig brugte hun en skråsikker og belærende tone, der gav indtryk af, at hun og hendes redaktion havde undersøgt sagen grundigt. Det havde de overhovedet ikke.

 

Kombinationen af fuldkommen løsagtig omgang med kendsgerningerne og en uhørt grov tone gjorde dette til et af de mest eklatante brud på journalistisk anstændighed og vederhæftighed, som er set i dansk TV’s valgdækning.

 

Den Korte Avis gjorde i går aftes TV2 opmærksom på, at den var helt gal. Siden er der så kommet en forkølet sludder for en sladder på stationens hjemmeside om, at ”Kristian Jensen og Divya Das talte forbi hinanden”

 

Nej, Divya Das talte ikke forbi. Hendes angreb på Kristian Jensen og Venstre var skam meget målrettet og direkte.

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

 

TV-avisen kunne også

På TV-Avisen brød de sig tydeligvis heller ikke om Venstres udspil. Også her var det med en usædvanligt aggressiv forhørs-leder tone på, både kl. 18.30 og kl. 21.30.

 

Her var man især optaget af at angribe Venstre, fordi partiet fremhæver en sammenhæng mellem de høje sociale ydelser til flygtninge og Danmarks placering som EU’s femte største asylland i 2014.

 

Igen var der klare tegn på, at journalisterne kom helt ud i rabatten i deres iver efter at få ram på Venstre.

 

På den ene side rev man Lars Løkke i næsen, at Danmark i de første måneder af 2015 er rykket ned som nr. 10 blandt EU’s asyllande (målt i forhold til indbyggertal).

 

På den anden side slyngede studievært Tine Gøtzsche ud mod Løkke: Hvordan kan du komme med sådan nogle tal, når du faktisk ikke aner, hvordan det vil gå i resten af året?

 

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

Den ophedede studievært overså i farten, at det netop er Venstres pointe: Man kan ikke bruge tal for nogle få måneder i 2015. Derfor bruger man det seneste tal for et helt år, nemlig 2014.

 

Svigter fatalt

En valgkamp er ikke noget, man leger. Den afgør, hvem der skal lede landet i de kommende år. Det giver journalisterne et stort ansvar for, at de forvalter deres job på rette vis.

 

Det indebærer blandt andet upartiskhed, omhu med kendsgerninger og en interview-stil, der ikke lyder, som om man havde en forbryder foran sig.

 

Studieværterne på TV2 og DR forbrød sig mod alle disse tre krav. Man kan ikke udelukke, at det får indflydelse på valgets udfald.

 

Landets to store TV-stationer svigter fatalt – til skade for demokratiet.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…