Rød fremgang bør få alarmklokker til at ringe hos blå blok

Collage: Asger Bonnevie

I en ny meningsmåling har rød blok næsten indhentet blå blok.

 

Blå blok står til 51 procent af vælgerne, mens rød blok får 48,2 procent. (Greens/Børsen)

 

I den seneste tid har to andre målinger vist en lignende tendens til, at de røde haler kraftigt ind på de blå. (Voxmeter/Ritzau) og (Epinion/DR)

 

I Greens-målingen slår tendensen særlig klart igennem, fordi det ny parti Alternativet her kommer over spærregrænsen og dermed tæller med hos rød blok.

 

Dette er en opsigtsvækkende ændring i det politiske billede. Dermed øges sandsynligheden stærkt for, at Helle Thorning udskriver valg før sommer.

 

Det kunne for eksempel være tirsdag den 9. juni, så hun kan nå at få grundlovsdag med, hvor der vil være stor festivitas i anledning af 100 året for kvindernes valgret – med Thorning i spidsen som den første kvindelige statsminister.

 

Den røde fremgang bør få alle alarmklokker til at ringe hos rød blok.

 

Strategi med tre punkter

Det er Socialdemokraterne, der skaffer denne fremgang. I Greens-målingen er de tilbage på niveauet fra sidste valg.

 

Der ligger en klar strategi bag den socialdemokratiske fremgang. Den har satset på tre punkter.

 

For det første har man udnyttet, at Helle Thorning i dag har større personlig opbakning end Lars Løkke.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Siden årsskiftet har Thorning i ekstrem grad været placeret i begivenhedernes centrum. Ikke bare i særlige situationer som terrorangrebet i København. Hun har også personligt involveret sig i stort set alle væsentlige politiske budskaber fra regeringen.

 

For det andet har Socialdemokraterne udnyttet den økonomiske fremgang til det yderste. Man har ikke forsømt nogen lejlighed til at fremhæve, at den skyldes regeringens politik.

 

Dette er ganske vist forkert. Fremgangen skyldes helt overvejende internationale forhold. Men ved hele tiden at slå på egen indsats har Socialdemokraterne skabt en mere positiv stemning omkring regeringen.

 

Samtidig har regeringen på det seneste konsekvent undgået økonomiske indgreb, der kunne støde vælgere væk. Man har ladet de offentlige udgifter køre på et højt niveau.

 

Dette niveau er uforsvarligt højt. Danmark har nu et offentligt underskud, der er meget tæt på det tilladte. Man bruger løs af pengene for at vinde valget, og så må der fejes op bagefter. Det var det samme, der skete ved sidste valg.

 

Udlændingepolitik

Læs også
To meningsmålinger giver store smæk til Venstres Kristian Jensen – og klar fremgang for S og DF

For det tredje har de socialdemokratiske strateger gået benhårdt efter, at partiet skal fremstå som strammere i udlændingepolitikken. Jævnfør partiets store annoncekampagne.

 

Dette ser ud til at lykkes. I Greens-målingen henter Socialdemokraterne mange stemmer fra Dansk Folkeparti, og det skyldes formentlig i høj grad, at Socialdemokraterne så massivt har gentaget de samme signaler om en stram udlændingepolitik.

 

Også her smykker man sig med lånte fjer. Den nuværende regering har gjort Danmark til et af Europas største asyllande målt i forhold til indbyggertal.

 

Lige nu er tilstrømningen så mindre voldsom. Men når vinteren er overstået, vil Danmark formentlig igen stå i alvorlige problemer med asyltilstrømning.

 

Thorning kan så forsøge at komme dette i forkøbet ved et snarligt valg.

 

Skarpere blå profil

Socialdemokraterne har været begunstigede af flere særlige omstændigheder: Det økonomiske opsving. Vinterens nedgang i de internationale asylstrømme. Thornings rolle i forbindelse med terroren i København.

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Men blå blok kan selvfølgelig ikke bruge det til noget at jamre over, at Thorning har været heldig. Man må sejle på det hav, der nu engang er.

 

Blå blok har brug for at vise større klarhed og skarphed i den politiske profil. Man har slet ikke været presset i meningsmålingerne, og ofte skal der jo et pres til, for at man kommer helt på mærkerne.

 

De blå kan for eksempel reagere stærkere på, at regeringen er afsløret i manglende styr på finanserne, og at den efterlader en regning til efter valget. Thorning kan ikke holde sine løfter om øgede velfærdsudgifter.

 

Man kunne også med fordel have et enkelt og medieegnet svar på regeringens påstande om, at den har æren for det økonomiske opsving.

 

Det samme behov for at stramme budskaberne op findes i udlændingepolitikken. Det siger ikke vælgerne ret meget, når man fortæller helt generelt, at regeringen har gennemført 31 lempelser.

 

Den centrale pointe er, at den røde regering har gjort Danmark til et af Europas store asyllande.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

 

Personerne

Sidst, men ikke mindst er man i blå blok nødt til at gøre sig overvejelser over, hvordan man bliver bedre til at matche Thorning på det personlige plan.

 

Når Thorning er i front i debatten om udlændingepolitikken, er Thulesen Dahl også nødt til at være i front i denne debat.

 

Også Lars Løkke kunne være mere fremme her. Men frem for alt skal Venstre undgå intern strid og forvirring om partiets holdning. Og så må man give de mennesker, der udtaler sig på partiets vegne, den fornødne autoritet og opbakning.

 

Tiden er knap. Valget kommer formentlig snart. Den røde fremgang bør få alarmklokkerne til at ringe hos blå blok.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…