PET: Terrortruslen mod Danmark er alvorlig og skyldes islamisk påvirkning fra konflikterne i Syrien og Irak

Efter terrorangrebene i København den 14. og 15. februar, hvor to blev dræbt og seks politibetjente såret, blev den formodede og ligeledes dræbte gerningsmand, den 22-årige Omar Hamid El-Hussein, i visse dele af pressen forsøgt udråbt som et offer for intolerence.

 

Den holdning til motivet for terrorhandlingerne rammer PET’s Center for Terroranalyse (CTA) i sin “Vurdering af terrortruslen mod Danmark”, der blev offentliggjort igår, en kraftig pæl igennem og understreger, at den terror, vi nu oplever, skyldes militant islam.

 

Truslen udspringer af ideologier i udlandet

Således præciserer chefen for PET, Jens Madsen, at terrortruslen mod Danmark skyldes islamisk påvirkning fra udlandet, samt at det er alvorligt.

 

“Terrortruslen mod Danmark er alvorlig.Terrorangrebene i København den 14. og 15. februar viste, at der er personer, som har både intention og kapacitet til at begå terror i Danmark, motiveret af militant islam,” siger PET-chef Jens Madsen og fortsætter:

 

“Truslen udspringer fra konflikter og ideologier i udlandet, der radikaliserer personer og miljøer i Danmark.”

 

Ifølge CTA’s vurderinger foregår der en løbende tilslutning til militante islamistiske miljøer i Danmark, samt at terrortruslen også kommer fra personer, der færdes i udkanten af disse miljøer.

 

Udbredt sympati for Islamisk Stat

Således anfører CTA blandt andet, at der i disse miljøer “foregår rekruttering, radikalisering, facilitering (hjælp til udrejse, red.) af personer til konfliktzoner, pengeindsamlinger og udbredelse af propaganda.”

 

Ligeledes vurderer CTA, “at der i miljøerne er en udbredt sympati for ISIL (Islamisk Stat, red.), og at der udspringer en terrortrussel fra personer og grupper, der færdes i de islamiske miljøer eller i periferien af dem.”

 

Jøder og kritikere af islam er terrormål

Efter terrorangrebene i København den 14. og 15. februar har CTA i modsætning til tidligere analyser nu præciseret, hvem det er, der er i farezonen som islamisternes terrormål.

 

Således vurderer CTA, at:

 

“Den aktuelle militant islamistiske propaganda kan påvirke personer til at gennemføre angreb mod symbolmål såsom personer, institutioner og begivenheder, der opfattes som krænkende for islam, jødiske mål, forsvars- og sikkerhedsmyndigheder eller andre myndigheder/myndighedspersoner samt ubeskyttede civile mål.”

 

Af samme grund er det blandt andet katastrofalt for den radikale integrationsminister, Manu Sareen, at han på Hizb ut-Tahrir’s hjemmeside er blevet udråbt som fjende af islam. Der er her tale om en indirekte opfordring til militante islamister om at dræbe ham.

 

Forbindelse til bandemiljøerne

Faren ved den stigende og voldsparate islamisme forstærkes ifølge CTA yderligere af islamisters begyndende tilknytning til bandemiljøerne.

 

Således anfører CTA blandt andet, at personer, der påvirkes af militant islamistisk propaganda, og som samtidig har forbindelser til kriminelle miljører med en høj grad af voldsparathed, og som kan tilvejebringe kapacitet gennem adgang til våben, kan være af stigende betydning for terrortruslen mod Danmark.

 

Det viste sig blandt andet under terrorangrebene i København, hvor den formodede gerningsmand netop havde fremskaffet sin riffel med hjælp fra bandemedlemmer, der under et hjemmerøveri havde stjålet den hos en hjemmeværnsmand.

 

Det farlige i disse forbindelser understreges af chefen for CTA, Søren Jensen:

 

“Personer, der påvirkes af militant islamistisk propaganda, og som samtididig har forbindelse til kriminelle miljøer med en høj grad af voldsparathed og adgangen til våben, kan være af stigende betydning for terrortruslen,” siger Søren Jensen.

 

I sin analyse vurderer CTA dog, at risikoen for store og komplicerede terrorangreb fortsat er lille. Det samme gælder terrorangreb med radiologisk eller nukleart materiale.

 

Hjemvendte fra Syrien og Irak udgør en særlig trussel

Hos PET vurderer Center for Terroranalyse fortsat, at hjemvendte krigere fra konfliktzonerne i Syrien og Irak fortsat udgør en særlig terrortrussel mod Danmark “i kraft af de erfaringer og færdigheder, de kan have opnået.”

 

Ligeledes anfører CTA, at de kan være blevet yderligere radikaliseret, forråede og voldsparate. Ligeledes vurderer CTA, at terrortruslen kan øges, såfremt antallet af personer, der vender hjem med kamperfaring fra konfliktzonerne, stiger.

 

Ifølge CTA’s vurderinger er mindst 115 personer draget til Irak og Syrien, hvor langt de fleste har tilsluttet sig Islamisk Stat. Ligeledes vurderes det, at mindst 19 af de udrejste er dræbt i Syrien eller Irak.

Del på Facebook