Luftfartsselskaberne ansætter flere og flere kvindelige piloter, og det kan true flysikkerheden. Men det er de kvindelige piloter uden skyld i

Det er en af de mest bekymrende følger af, at religion i det sidste års tid har fået voksende indflydelse på mange arbejdspladser. Det fremgår af en fransk analyse af, at antallet af konflikter som følge af religiøse særkrav er fordoblet på et år og volder større og større problemer for arbejdsgivere og virksomhedsledere.

 

Tager ikke imod ordrer fra kvindelige piloter

I lufthavne opstår problemerne, fordi muslimske platformsarbejdere finder det under deres værdighed at tage mod ordrer fra kvinder.

 

Hvis en kvindelig pilot giver besked om påfyldning af brændstof eller andre behov for klargøring af flyet adlyder en ortodoks muslim ikke.

 

Han kan endda undlade at lade beskeden gå videre til en mere verdslig indstillet kollega, fordi den oprindelig kommer fra en kvinde i overordnet position. Så meget for ligestilling i luften.

 

Hver fjerde oplever religiøse problemer på arbejdspladsen

Men også på landjorden er der voksende problemer ifølge en analyse fra instituttet Randstad, som avisen “Le Parisien” har fået indblik i.

 

23 procent af de adspurgte taler om religiøse problemer på arbejdspladserne. Tallet for 2014 var 12 procent, altså det halve. Problemerne er især taget til i omfang efter de blodige attentater i januar.

 

De hyppigste problemer opstår i forbindelse med, at ansatte beder om fridage i forbindelse med religiøse fester.

 

Retten til at bære religiøse tegn som kors, kippaer, davidsstjerner, slør eller turban figurerer blandt anstødsstene ligesom retten til at bede såvel i som uden for kaffepauser og retten til at nægte at samarbejde med hunkønsvæsener.

 

De ortodokse muslimer kræver særrettigheder

Blandt typiske eksempler på sammenstød med ortodokse muslimer nævner “Le Parisien” fyring af en kvinde, som insisterede på at bære slør i en privat vuggestue i departementet Yvelines.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Først efter fire års tovtrækkeri meldte en appeldomstol ud, at fyringen ikke var en overtrædelse af arbejdsretten.

 

Trafikselskabet RATP måtte gennem lignende opgør med en buschauffør, som nægtede at overtage rattet efter en kvindelig chauffør, en anden, som afbrød kørslen for at stå ud af bussen for at bede til Allah, og en chauffør, som var medlem af Jehovas Vidner og krævede ret til at omdele brochurer til passagererne.

 

Borgmestre: Det er gris eller ingenting

Afvisningen af at servere alternative måltider i skolekantiner på dage, hvor der er grisekød på menuen, indgår også i opregningen af de religiøse problemer på arbejdspladser.

 

Det var borgmesteren i en lille sydfransk kommune, som lagde ud. Siden fulgte borgmesteren i storbyen Chalon-sur-Saône  og endelig selveste ekspræsident Nicolas Sarkozy under valgkampen op til de nylige lokalvalg.

 

Censoren, som nægtede at give hånd til kvindelige eksaminander i Herning, har således mange følgesvende i EU-landet Frankrig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…