Listeria har bredt sig fra rullepølse til andre madvarer – her er et godt råd til at undgå det i din hverdag

Colourbox

Skandalen med listeria breder sig fra den lille danske by Hedehusene til hele Danmark, og nu når skandalen til de russiske stepper og skove.

 

I dag er der 17.000 reference på det russiske internet om danske rullepølser fra “Jørn A. Rullepølser A/S”. Nu breder skandalen sig til andre produkter og andre firmaer.

 

 

Listeria er almindelige bakterier som trives i jord og i fødevarer.  (Meget flotte på billedet – men dødsens farlige) Men når listeria begynder at formere sig i et gunstigt miljø, går det rigtigt stærk, og listeria kan fremprovokere sygdomme  med alvorlige konsekvenser, specielt hos ældre og hos mennesker med svækket immunforsvar.

 

De vigtigste strategier til at eliminere faren fra listeria er:

 

God hygiejne i fødevarefremstilling og opbevaring (også hjemme) og altid at bruge friske fødevarer.

 

Laurbærblade

Her kommer jeg til at tænke på laurbærbladenes vidunderlige kvaliteter. Laurbærblade er blevet brugt til at lave forskellige retter med kød og fisk i  mere end 2.000 år. Det moderne græske køkken bruger stadig laurbærblade i supper, kogte retter (f.eks. i musaka) og i fiskeretter.

 

Jeg har mange gange samlet friske laurbærblade i Grækenland – og de dufter vidunderligt! De virker også beroligende, og grækerne hænger ofte friske laurbærblade ved siden af sengen.

 

Sammen med en god godnathistorie, hjælper de urolige børn til at falde i søvn. Det samme gælder for stressede forældre.

 

Læs også
Jeg forsøgte at få at vide, om kødet var halalslagtet, men jeg har fået en sludder for en sladder – også fra Fødevarestyrelsen

Men laurbærblade har også en anden vidunderlig kvalitet! Når de bruges i sammenkogte retter, kan de stoppe – eller næsten eliminere- listeria! (og salmonella).

 

Brug derfor flittigt laurbærblade i køkkenet sammen med god køkken hygiejne og gode opbevaringsstrategier (husk altid  at kassere følsomme fødevarer, som  har været i stuetemperatur i mere end 4 timer!!!) Så kan du nyde den gode, danske mad, uden at du skal tænke for meget på listeria.

 

Bliv ikke hysterisk – bliv klog

Spis kun frisklavet mad, og smid alle rester af forarbejdet mad ud! Resterne fra genopvarmet mad, og mad, som står på bordet i flere timer (f.eks. bufféer),  har ingen vitalitet, ingen vitaminer men masser af toksiner og kræftfremkaldende stoffer.

 

Derfor eksisterer der “doggy bags” i amerikanske restauranter. Disse er IKKE egnede til menneskeføde! ( fra min nye GRATIS e-bog ” De Gyldne Regler for SUND KOST”, Belbooks 2014, download gratis på saxo –  https://www.saxo.com/dk/de-gyldne-regler-for-sund-kost_pdf_9788740416862 )

 

Læs mere om vores nye bog: ”Fru Jensens Kagebog” – og nyd de gamle, danske kageopskrifter!!!! www.belbooks.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…