Kan Thorning udskrive valg med tre møgsager og elendige meningsmålinger?

Foto: Henrik Ræder Clausen

Enten har De Radikale fundet en meget rig onkel, eller også bliver der udskrevet valg i denne uge.

 

Sådan fristes man til at konkludere, når man ser de store, dyre annoncer, som De Radikale brænder af i disse dage.

 

Hvis valget først kommer efter sommer, må partiet have mange penge, når det laver en sådan annoncekampagne så længe før.

 

Normalt vil den slags annoncer snarere varsle valg nu.

 

Alligevel melder der sig en vantro:

 

Kan Thorning udskrive valg med tre store møgsager hængende over hovedet og elendige meningsmålinger?

 

Synagogen

Først var der sagen om regeringens rolle i forbindelse med bevogtningen af synagogen under terrorangrebene i København.

 

Helle Thorning gav offentligheden forkerte oplysninger om, hvor hurtigt den permanente bevogtning af synagogen blev etableret. Og hverken hun eller justitsminister Mette Frederiksen korrigerede disse oplysninger, da deres ministerier havde fået besked om, at de var fejlagtige.

 

Det er stadig uafklaret, hvordan og hvorfor det skete.

 

DONG

Læs også
Der bliver stadigt færre danskere til at sætte kryds – ved valget den 5. juni vil hver tyvende stemmeberettiget være udlænding

Så var der sagen om salget af DONG til Goldman Sachs.

 

Den fik nyt liv, fordi Folketingets præsidium enstemmigt kritiserede finansminister Bjarne Corydons optræden over for Folketingets finansudvalg.

 

Ifølge Præsidiet har Finansudvalget et berettiget krav om at få at vide i fortrolighed, hvilke alternative bud der blev givet på DONG. Men det har Corydon konsekvent afvist, og det gør han stadig.

 

DONG-sagen var i sin tid meget belastende for Socialdemokraterne. Mange vælgere så den som et udsalg af den nationale selvbestemmelse i energipolitikken og som en uhellig alliance med benhårde kapitalister, der brugte skattely.

 

Corydons fortsatte afvisning af at informere Finansudvalget kan give en del vælgere indtryk af lusk. Det indtryk vil både Dansk Folkeparti og Enhedslisten søge at fastholde i valgkampen.

 

SKAT

Nu kæmper regeringen så med den tredje store møgsag i rap: skattesagen.

Læs også
Lars Løkke har udskrevet folketingsvalg – udlændingepolitikken bliver afgørende

 

Tusindvis af boligejere har betalt for meget i ejendomsskat eller har udsigt til at betale for meget. Det er fastslået af Landsskatteretten eller et vurderingsankenævn.

 

Men SKAT har undladt at rette de forkerte vurderinger (Politiken). Og nu eksploderer sagen, fordi Skatteministeriet har fortalt Folketingets Ombudsmand, at der var tale om en helt bevidst nedprioritering fra SKAT’s side.

 

SKAT’s begrundelse er, at man ville bruge ressourcerne på andre opgaver, der blev anset for mere hastende. Læs artiklen nedenfor i denne avis.

 

Stor folkelig opmærksomhed

Skattesagen er politisk sprængfarlig for regeringen.

 

Boligejerne er af gode grunde meget optaget af, at de ikke kommer til at betale for meget i skat. Og mistilliden til SKAT er stor efter de mange sager i de senere år. Derfor vækker det stærk vrede, når det kommer frem, at SKAT har undladt at korrigere sine egne fejlagtige afgørelser.

 

Læs også
Rasmus Paludan stormer mod opstilling til Folketinget – det kan få stor betydning

Det er virkelig en sag med stor folkelig opmærksomhed.

 

Samtidig står det klart, at de ansvarlige ministre ikke har haft styr på, hvad SKAT foretager sig.

 

Som skatteministre har både den radikale Morten Østergaard og den nuværende minister, socialdemokraten Benny Engelbrecht, lovet, at SKAT af egen drift ville rette fejlene. Det er bare ikke sket.

 

SKAT har tværtimod af egen drift besluttet at sylte sagerne, tilsyneladende uden ministrenes viden.

 

Morten Østergaard lægger nu klart luft til SKAT’s adfærd. Benny Engelbrecht vred sig derimod som ål på en stegepande, da en studievært på TV2 i går spurgte igen og igen, om SKAT’s egenmægtige beslutning var i orden. Der kom aldrig noget klart svar.

 

Sådan noget virker jo ikke godt. Ikke ligefrem den perfekte optakt til at udskrive valg.

 

Læs også
I dag begynder et nyt kapitel i Danmarks politiske historie efter blokpolitikkens død

Langt bagefter

Samtidig er meningsmålingerne dyster læsning for rød blok.

 

En måling fra i går giver de blå et kæmpe forspring på 8,7 procentpoints svarende til 17 mandater (Voxmeter/Ritzau). Det seneste gennemsnit af alle målinger giver de blå et forspring på næsten 7 procentpoints.

 

Det er ikke, hvad man normalt regner med at kunne hente i en valgkamp.

 

Et skær af desperation

Regeringen har dog én type måling, som peger den rigtige vej for den: Helle Thorning bliver personligt foretrukket som statsminister frem for Lars Løkke.

 

Det aktiv vil man selvfølgelig forsøge at udnytte til det yderste, hvis der kommer valg nu. Socialdemokraterne vil prøve at gøre valget til et præsidentvalg mellem Thorning og Løkke.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Samtidig vil man banke nye tal for fremgang i dansk økonomi så stort op, som man nu kan – og fremhæve sig selv i en forbindelse.

 

Men det er og bliver en meget voldsom satsning at udskrive valg, når man står så svagt. Hvis Thorning gør det, vil det have et skær af desperation over sig.

 

Midt i tre store møgsager og elendige meningsmålinger.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…