Islamisk Stat tømmer biblioteker og brænder bøger

Afbrændinger i Pakistan. Twitter

På hovedbiblioteket i den Irakiske by Mosul, har Islamisk Stat for nylig destrueret 2.000 bøger om poesi, filosofi, sport, sundhed, kultur og videnskab.

 

Hertil kommer et ukendt antal historiske fortællinger for børn.

 

Få dage efter var det biblioteket på byens universitet, der stod for tur. De studerende blev tvunget til at overvære, hvordan bøgerne gik op i flammer.

 

De ældste tekster, der er blevet ødelagt, daterer sig tilbage til 5.000 år før vor tidsregning.

 

En anonym mand i Mosul citerer en af magthaverne, en traditionel islamist med skæg og lag på lag tøj:

 

”Disse bøger fremmer utroskab og de opfordrer til ulydighed mod Allah.”

 

Tanken bag disse ødelæggelser er, at Allah ved alt, og at man bare skal følge hans bud. Bøger, som ikke hylder Allah, er kun af det onde, fordi de leder væk fra den rette vej.

 

Tidligere har islamisternes ødelæggelser også ramt kirker, moskeer, kunstværker og religiøse relikvier.

 

Dødsstraf for at eje forbudte bøger

Det har boet mange uddannede og selvstændigt tænkende mennesker i og omkring Mosul og byen har været et kraftcenter for bevarelse af fortidsminder.

 

Efter Saddam Husseins fald har kaos hærget, og mange har forsøgt at redde bøger og genstande ved at tage dem med hjem og gemme dem der.

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

Men nu har Islamisk Stat kundgjort, at enhver, der tager bøger med hjem eller ikke afleverer forbudte tekster, vil blive straffet med døden.

 

En anonym professor ved Mosuls Universitet fortæller, at ødelæggelserne har stået på i flere månededer.

 

Biblioteker er blevet hærget og historiske tekster, der endnu ikke er blevet undersøgt, er båret væk i nattens mulm og mørke for at blive solgt på det sorte marked. Ingen aner, hvor det befinder sig.

 

En avissamling, der går mere end 100 år tilbage, er også tabt for eftertiden.

 

Hakim al-Zamili, der leder det irakiske parlamentets sikkerheds- og forsvarsudvalg, sammenligner Islamisk Stat med middelalderens mongoler, der i 1258 plyndret Baghdad.

 

”Dengang dumpede man bibliotekernes gamle samlinger af værker om historie, medicin og astronomi i Tigris-floden. Den eneste forskel til i dag er, at Islamisk Stat brænder dem i stedet for som mongolerne at smide dem i Tigris-floden. Kultur, civilisation og videnskab er Islamisk Stats største fjender.”

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

Kilde: The Japan Times

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…