Igennem to uger har meningsmålingerne vist dødt løb mellem blokkene – alligevel kan valget godt ende med en klar vinder

Der har ikke været meget spræl i meningsmålingerne under denne valgkamp. De har været låst fast i et dødt løb mellem blokkene.

 

Så fører de blå lidt i den ene måling, så fører de røde lidt i den anden måling. Men ingen har indtil videre fået et afgørende forspring.

 

Det får mange til at antage, at også selve valget vil blive meget tæt, med en snæver sejr til en af parterne. Og sådan kan det selvfølgelig også blive. Men det er langt fra givet.

 

Valget kan godt ende med at få en klar vinder.

 

Meningsmålingerne ramte ved siden af

Da briterne gik til valg i sidste måned, viste meningsmålingerne helt frem til valgdagen dødt løb mellem De Konservative og Labour (Socialdemokraterne). Men faktisk endte det med en overbevisende sejr til De Konservative.

 

I Storbritannien har der været megen debat om, hvordan meningsmålingerne kunne gå så gruelig galt i byen. Så vidt vides er der ikke kommet nogen entydig konklusion ud af debatten.

 

Men der er to mulige årsager til sådan et mærkeligt forløb – og de kan også være på spil i Danmark.

 

Den ene mulige årsag er, at der sker noget mod slutningen af valgkampen, som påvirker vælgernes holdninger, så mange pludselig trækker over mod den ene blok.

 

Den anden årsag kan være, at meningsmålingerne under valgkampen ikke har givet et korrekt billede af, hvad vælgerne faktisk mente.

 

Der kan være nogle svagheder i metoderne for, hvordan man udvælger de vælgere, man spørger, og hvordan spørgsmålene bliver stillet.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Men det kan også være, at en del vælgere ikke giver et ærligt svar på, hvem de vil stemme på.

 

”Den er hjemme!”

Ved det britiske valg var der fejl i meningsmålingerne. Det overraskende valgresultat skyldtes ikke bare, at en masse vælgere til allersidst pludselig besluttede sig for at løbe i en bestemt retning.

 

De Konservative havde i hvert fald flere dage før valget en klart større opbakning blandt vælgerne, end meningsmålingerne viste.

 

Mens alle stadig snakkede om dødt løb mellem de blå og de røde, erklærede valgstrategen for den konservative leder David Cameron på interne møder: ”Den er hjemme! Vi får et absolut flertal.”

 

Han havde gennemført andre målinger end de almindelige meningsmålinger, og de gav altså et mere realistisk billede.

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Man har i Storbritannien blandt andet talt om en tendens til, at folk er mere tilbageholdende med at sige, hvad de vil stemme, hvis de er konservative, end hvis de støtter Labour. Dermed undervurderede meningsmålingerne De Konservative.

 

Venstre undervurderet ved sidste valg

I Danmark viser de forskellige institutters meningsmålinger et ret ensartet billede. Men det er altså ikke nogen garanti for, at dette billede er korrekt, for sådan var det også i Storbritannien.

 

Vi oplevede lidt af det samme ved sidste valg i 2011. Her undervurderede samtlige meningsmålinger opbakningen til Venstre. Selv på valgdagen havde de alle Venstre til et dårligere resultat, end de faktisk fik.

 

Vi ved ikke, om det også i Danmark hang sammen med, at vælgerne var mere tøvende med at sige, at de ville stemme på det borgerlige Venstre end for eksempel på Socialdemokraterne. Men det er en mulighed.

 

TV-dækningens røde slagside

En faktor gør det særlig svært at vurdere, hvordan vælgerne reagerer, når det kommer til stykket på valgdagen. Det er den politiske slagside, der har præget de to afgørende medier TV2 og DR.

 

Læs også
Danmark går til valg i en stemning af mistillid til politikerne og utilfredshed med demokratiet – det stiller enorme krav til blå bloks valgkamp

Slagsiden har i denne valgkamp været mere massiv end nogen sinde før. Måske fordi der blandt journalisterne pludselig er blevet tændt et håb om en overrumplende valgsejr til de røde – og så har der bare skullet skubbes på.

 

På Den Korte Avis har vi påvist en række ekstreme eksempler på denne slagside. Der skal nok komme flere.

 

To forskellige virkninger

Vi ved ikke, hvor meget den stærkt partiske TV-dækning vil betyde for valgets udfald. Men man kan tænke sig to modsatrettede virkninger:

 

Den ene kan være, at vælgerne bliver mere negative over blå blok og specielt Venstre, der især har stået for skud. Sådan at TV-dækningen skubber flere vælgere over til rød blok på valgdagen.

 

Men der kan også tænkes en modsat virkning: Den negative stemning, som TV søger at skabe omkring de blå/Venstre, kan gøre nogle vælgere mere tøvende med at sige, at de stemmer blåt, når de bliver spurgt i meningsmålingerne.

 

Sådan at man får den samme undervurdering af de blås stemmetal, som man så ved sidste valg i Danmark og ved årets valg i Storbritannien.

Læs også
De Radikale angriber Socialdemokratiets udlændingepolitik og sender Mette F. i krise

 

Foreløbig er der dødt løb i meningsmålingerne. Måske vil der også være næsten dødt løb ved valget. Men det er langt fra givet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…