I Danmark får ’krigere’ fra Islamisk Stat psykologhjælp – i Norge gør man noget helt andet

Herhjemme tøver regeringen: Men i Norge smider man IS-krigere og deres støtter i fængsel.

 

Myndighederne i Danmark tilbyder psykologhjælp til hjemvendte krigere fra Syrien og Irak og til deres forældre.

 

I Norge griber man tingene helt anderledes an.

 

Her smider man dem i fængsel.

 

Det er blevet muligt, efter at den norske straffelovs paragraf 147 er blevet ændret således, at det ikke alene er strafbart at deltage i væbnet kamp, men også at deltage i nødhjælpsarbejde for en terrororganisation.

 

Samtidig er myndighedernes bevisførelse blevet lettet.

 

Tre nordmænd idømt fængselsstraffe

Det har tre nordmænd nu fået at føle. Der er tale om to såkaldt norsk-albanere og en såkaldt norsk-somalier.

 

Ifølge den norske avis Verdens Gang blev den 30-årige norsk-somalier, Djibil Bashir, ved Tingretten (byretten, red.) i Oslo idømt fire år og ni måneders fængsel, medens den 28-årige norsk-albaner, Valon Avdyli, blev idømt fire år og tre måneders fængsel.

 

Begge blev dømt for at have deltaget aktivt i kampe sammen med Islamisk Stat. Den tredje tiltalte, 25-årige Visar Avdyli, blev idømt syv måneders fængsel. Han er bror til den dømte 28-årige norsk-albaner og fik sin dom for at have sendt tøj til en tredje bror, som kæmpde i Syrien sammen med Islamisk Stat.

 

Alle tre nægter sig skyldige, og de to norsk-albanske brødre har anket dommen.

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

 

Benægter at have kæmpet med IS

I retten indrømmede norsk-somalieren ifølge Verdens Gang, at han havde sværget troskabsed til Islamisk Stat, men at han kun udførte nødhjælpsarbejde for den berygtede terrororganisation.

 

Norsk-albaneren indrømmede, at han havde kæmpet i Syrien, men ikke sammen med Islamisk Stat, men i en anden og mere moderat oprørsgruppe.

 

De drog begge til Syrien i sommeren og efteråret 2012 og vendte tilbage til Norge i januar 2014, og rette valgte som nævnt ikke at tro på deres forklaringer.

 

Den tredje tiltalte og dømte, lillebroderen, som sendte tøj til sin bror i Syrien, benægtede, at der var tale om terrorstørre. Han forklarede, at han blot ville blot hjælpe sin bror, som i april sidste år faldt i kamp for Islamisk Stat.

 

En historisk dom

Lige siden januar sidste år har alle tre været hemmeligt efterforsket af det norske Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og den 27. maj 2014 blev alle tre anholdt. Blandt andet som følge af rumaflytninger af deres biler, hvor der blev talt om at “slå alle og enhver ihjel”.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

 

Ifølge Verdens Gang betragtes dommen som historisk, da det er første gang den nye paragraf 147 i den norske straffelov blev afprøvet, og der var stor spænding om udfaldet.

 

Anklageren, Jan F. Glemt, der førte sagen ved Tingretten i Oslo, lagde efter domsafsigelsen ikke skjul på sin glæde over resultatet.

 

“Vi er godt tilfreds med dommen. Vi har fået medhold i næsten alle vore anklagepunkter. Det er en helt ny strafbestemmelse, så det er et godt resultat,” siger Jan F. Glemt til Verdens Gang, der er Norges næststørste avis.

 

Er ikke muligt ifølge dansk lov

Den danske terrorlovgivning åbner ikke samme mulighed som den norske for at retsforfølge personer, der deltager i kampe sammen med terrororganisationer eller på anden måde støtter dem.

 

Det fastslår professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard.

 

Læs også
BBC: Kilde siger, at den efterlyste tyrker fra Utrecht har været terrorist for Islamisk Stat

“Den norske bestemmelse er betydeligt mere vidtgående end dansk lovgivning, og den anviser et bevistema, som det er lettere at forholde sig til,” skriver Jørn Vestergaard i en mail til Berlingske.

 

Regeringen bør kopiere den norske lovgivning

Hos både Venstre og Dansk Folkeparti er man fremme med forslag om, at det skal være strafbart at rejse til konfliktområderne i Syrien og Irak uden tilladelse fra myndighederne.

 

Det skal sikre, at kun personer med lovligt ærinde, såsom seriøse nødhjælpsarbejdere og journalister med flere, kan rejse til de pågældende områder uden efterfølgende at blive strafforfulgt.

 

Men den netop afsagte dom ved Tingretten i Oslo åbner videre perspektiver, mener Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup.

 

“Det interessante ved den norske straffelovs paragraf 147 er især, at den ifølge professor Jørn Vestergaard letter anklagemyndighedens bevisførelse. Som den danske lovgivning i øjeblikket er udformet er det i hvert fald ifølge Justitsministeriet næsten umuligt at rejse sager mod hjemvendte såkaldt hellige krigere,” siger Peter Skaarup til Den Korte avis og fortsætter:

 

“Jeg vil nu bede justitsministeren kigge nærmere på den norske straffelovs paragraf 147 og eventuelt begrunde, hvad der skulle være til hinder for, at en tilsvarende lovgivning ikke uden videre kan gennemføres i Danmark.”

Læs også
Tre partier siger nej til at lade Islamisk Stats tilhængere komme tilbage til Danmark

 

Peter Skaarup understreger, at han finder det dybt uansvarligt, at regeringen fortsat sidder på hænderne og intet foretager i retning af at beskytte befolkningen mod de stærkt radikaliserede og forråede såkaldt hellige krigere, som PETs Center for Terroranalyse i deres rapporter og analyser gang på gang advarer imod.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…