Nærstationen Gellerup blev udvidet kraftigt i 2008 fordi der var meget kriminalitet i området. Siden da, er meget af betjentenes arbejde gået med unge anden generations indvandrere der står og hænger forskellige steder, og som griber den mindste chance for at provokere betjentene og forhindre dem i at gøre deres arbejde.
Men det er ikke kun de unge som volder politiet problemer, det er også nogle af de forretningsdrivende med anden etnisk baggrund som overhovedet ikke bryder sig om politiets tilstedeværelse. De forlanger simpelthen at politiet flytter sig fra området foran deres butik.
Og hvis politiet ikke kan forstå det første gang, så kan de få en peberfrugt i nakken! Det kunne man se i TV2 programmet Station 2, hvor en betjent fra Vollsmose var på vagt sammen med to lokalbetjente.
Betjent Thomas fra Vollsmose fortæller: ”De mennesker som jeg møder her de opfører sig på samme måde som de gør i Vollsmose. Det er de samme problemer som de slås med her som vi gør i Vollsmose.”
Betjentene var kaldt til et lille butikscenter på Sigridsvej i det centrale Gellerup. En anden generation indvandrer havde ringer ind og fortalt at nogen har stjålet hans narko fra ham, og nu havde han brug for hjælp! Historien viste sig dog at have en anden sammenhæng,
Men mens betjentene får sammenhængen forklaret flipper nogle af butiksejerne helt ud. De vil have betjemtene væk, de siger, at deres tilstedeværelse skræmmer kunderne væk.
-Kan I gå et andet sted hen? Det er min butik her. Jeg har også kunder, vil du betale min løn?, siger en af dem.
-Prøv at hør her. Vi er ude og lave en politiopgave og så står vi tilfældigvis her, svarer betjenten.
-Hvorfor skal det være her?, forsætter butiksejeren.
-Vi står og snakker her med ham.. butiksindehaveren afbryder nu flere gange og han råber til sidst:
Det er jo ikke sket herinde i min butik!
-Nej det er heller ikke din butik lige der, det der er offentligt, svarer betjenten ham.
Men så bliver det for meget for butiksindehaveren og han kaster en peberfrugt efter betjenten.
Man må ikke kaste ting efter andre, så butiksejeren bliver sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Imens er et antal personer og biler stimlet sammen omkring det lille butikstorv.
-Det er en stor flok, nogle som jeg har problemer med engang imellem. De har højst sandsynligt ikke en ide om hvad det drejer sig om, men bare hørt, at der er lidt gang i gaden og det vil de gerne støtte op om, forklarer en af betjentene mens de gør sig klar til at forlade området.
Betjente fornemmer, at deres tilstedeværelse optrapper situationen.
Men nogle af de tilstødte indvandrere blokerer med deres biler så betjentene ikke kan køre ud.
-Jeg kan ikke finde en p-plads, siger en mand i en af bilerne.
Jamen du skal flytte dig nu og jeg gider ikke diskutere med dig. Flyt den og flyt den NU,” siger betjenten med hævet stemme.
-Snak ordentligt. Slap af, siger manden i bilen.
-Ved du hvad, nu bestemmer du ikke hvordan jeg skal snakke, nu bedet jeg dig flytte bilen så vi kan komme ud. Så flyt din bil nu. Flyt den, svarer betjenten.
-Vi har ikke noget sted at parkere, siger mændene og flytter sig ikke.
Igen uddeler betjentene et par sigtelser for overtrædelse af færdselsloven og en af dem fortæller at episoden er klassisk:
-Alt i alt en lille sag som udviklede sig fordi de er i dårligt humør. Den måde det udvikler sig på, det er fuldstændig ligesom en drejebog. Altså en lille bitte bitte ting kan bare udløse tredje verdenskrig i sådan nogle områder her og dybest set tror jeg også det er fordi de keder sig, så skal der ske et eller andet og så sker det, så lader de sig lige rive med.
En bil kommer tilfældigt forbi og så punkteres patruljevognen
Claus, Andreas, Jonas, Rasnus, Kasper og de andre betjente oplever konstant, at blive chikane og at lokale kriminelle bøller stikker en kæp i hjulet for deres arbejde.
Betjentene bliver kaldt ud for at hjælpe en læge med en ”stærkt udadreagerende person”. Men da betjentene har forladt den aflåste patruljevogn kommer en bil og en person stiger ud og sniger sig til at punktere patruljevognen.
Det er usual business at lokke politiet til
Det er velkendt, at unge med anden etnisk baggrund synes det er sjovt at skabe nogle situationer, som kan tilkalde politi eller brandvæsen, som de så kan chikanere når de kommer frem.
Brandvæsnet kører af samme grund sjældent ind i Gellerup med mindre de er eskorteret af politiet. Det er helt almindeligt ikke bare i Gellerup men i Vollsmose og mange andre boligområder med en høj andel af beboere med indvandrerbaggrund.
Det er der ikke noget nyt i, sådan har det været i årtier. Derfor undrer det også, at betjentene overhovedet reagerer på en fyr som tilkalder hjælp fordi han har fået stjålet en stang hash.
Historie er jo tydeligvis fabrikeret, for hvem ringer til politiet og siger at de har fået stjållet noget som er ulovligt?
Den eneste forklaring må være, at betjentenes erfaring ikke står mål med indvandrernes drevne metoder til at ”få lidt sjov i gaden fordi de keder sig”, eller også er deres naturlige dømmekraft sat helt ud af spil, fordi de i årevis er blevet tudet ørerne fulde med konfliktnedtrapning, konfliktnedtrapning og atter konfliktnedtrapning.
Men uanset årsagen, må Station 2 fremrullede eksempler på tingenes tilstand give landets øverste myndigheder grund til at overveje om den bløde dialog-tilgang reelt gør tingene værre. For jo blødere politiet er, jo længere vil disse indvandrere gå i deres bestræbelser på at håne og nedgøre politiet som for dem repræsenterer Danmark.
Det er en sørgelig og farlig udvikling, som der hurtigst muligt skal handles på.