Øjenvidne fra terrorangrebet: Med blodet løbende fortsatte de sårede betjente deres arbejde

Jette Dali og Helle Merete Brix. Privatfoto

Da den formodede gerningsmand lørdag åbnede ild mod ”Krudttønden” på Østerbro, skete det på et tidspunkt, hvor der var helt stille i salen, fortæller Jette Plesner Dali, som var til stede under debatarrangementet.

 

 

”Det var lederen af Femen (ukrainsk feministgruppe, red.), Inna Shevchenko, der talte og da hun taler meget lavt og sagte, var der en totalt stille og koncentreret stemning i salen, og derfor virkede det meget voldsomt, da skudsalverne pludselig bragede løs,” fortæller Jette til Den Korte Avis.

 

 

Ringede medens der blev skudt

Ingen i salen anede af gode grunde, hvad der foregik. ”Folk smed sig ned på gulvet og gemte sig. Først hørte vi skudsalverne, og så hørte vi en anden slags skud,” fortæller Jette og fortsætter:

 

 

”Selv søgte jeg med det samme dækning. Jeg var urolig og ringede under skyderiet. straks til min svigersøn, for at fortælle, hvad der skete, og hvor jeg var. Derefter prøvede jeg at ringe til jer (Den Korte Avis, red.), men hverken Karen eller dig tog telefonen, men til sidst fik jeg fat i Ekstra Bladet.”

 

 

Skuddene blev ude fra affyret ind gennem et vindue og hen over baren i lokalet.

 

 

Senere under skyderiet rejste Jette sig igen og så sig omkring og følte sig pludselig udsat og blev direkte bange, da hun opdagede, at køkkendøren bagest i lokalet stod pivåben, efter at nogle var flygtet den vej ud:

 

 

”Vi anede jo ikke, hvad der foregik, og hvor mange, det var, der angreb, og de kunne jo sagtens komme den vej ind og skyde os alle sammen.”

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

 

Ulåst køkkendør kunne have betydet en massakre

Et andet af de forhold på stedet, Jette efterfølgende har været optaget af, er mysteriet omkring den ulåste køkkendør.

 

 

”En nabo havde set ham forsøge at komme ind ad køkkendøren, og var det lykkedes, havde ingen af os overlevet,” fortæller Jette og fortsætter:

 

 

”Palle Vedel (teknisk ansvarlig på Krudttønden, red.) fortalte mig, at han om morgenen havde opdaget, at køkkendøren var ulåst, hvilket havde undret ham, da det var helt usædvanligt, og at han dengang havde låst den.”

 

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Stor ros til politiet – også fra den franske ambassadør

Under angrebet på Krudttønden blev tre politibetjente såret, men det hinderede dem ikke i at fortsætte deres arbejde.

 

 

”Jeg er dybt imponeret over politiet,” fortsætter Jette, ”selvom man kunne se, at nogle af dem var såret, blodet løb fra dem og en af dem blødte fra hovedet, blev de hos os og fortsatte deres arbejde med at sikre udgange og den slags.”

 

 

Også den franske ambassadør, Francois Zimeray, som havde indledt debatmødet med blandt andet en tak til Danmark for støtten til Frankrig under terrorangrebet på det franske tidskrift Charlie Hebdo, havde en tak til politiet.

 

 

Under angrebet, som han ifølge Jette tog stille og roligt, tweetede han til omverdenen:

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

 

”Still alive ind the room”, og da det hele var overstået, udsendte han følgende tweet:

 

 

”Tak to the Danish policemen, who saved my life.”

 

 

I øvrigt blev den franske ambassadør I lighed med debatmødets øvrige deltagere i politibusser kørt til vidneafhøring i Bellahøj Politibusser.

 

 

”Der var også hængekøjer i dem, og oven på oplevelserne i Krudttønden føltes det nærmest som en slags udflugt at blive Kørt til Bellahøj,” fortæller Jette.

 

Læs også
Indvandringskritisk parti stormer frem i Holland efter det islamiske terrorangreb

 

Hvem taler statsministeren om?

Her søndag, dagen efter angrebet, er Jette fortørnet over den drejning, debatten om motiverne til angrebet har taget.

 

 

”Det her handler om angreb på tegnere, politifolk og jøder, men uanset hvem, man efterhånden hører udtale sig, så er det glemt og det hele er kommet til at handle om at forsikre, at det intet har med muslimer og islam at gøre,” siger Jette og understreger:

 

 

”Det er skandaløst. Der var sårede politifolk, der er blevet skudt direkte efter, og det er altså herboende muslimske børn og unge, der bliver opdraget til den slags i moskeer og hvem aner, hvad det er, der foregår i de muslimske friskoler?”

 

 

I forbindelse med terrorhandlingerne har statsminister Helle Thorning Schmidt (S) gentagne gange fastslået, at det er en formørket ideologi, der står bag.

Læs også
Jihadisten fra Nørrebro  

 

 

”Hvis ikke det er islam, så synes jeg, at statsministeren efterhånden skulle tage og sætte navn på den formørkede ideologi, hun står og omtaler,” understreger Jette Plesner Dali.

 

Mødet var arrangeret af Lars Vilks komiteen. Det er Helle Merete Brix, der er formand og initiativtager.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…