“Bare en tur med Ryan Air, så er man i tyveri-heaven.” Læs her om den store stigning af udlændinge i danske fængsler

Colourbox

Antallet af udenlandske kriminelle, der opererer i Danmark, er eksploderet gennem de seneste år.

 

I et svar til Folketingets Retsudvalg har justitsminister Mette Frederiksen (S) således for nylig oplyst, at rundt regnet en tredjedel af samtlige indbrud i danske hjem begås af tilrejsende udlændinge.

 

Denne udvikling mærker man alt til i de danske fængsler og arresthuse, hvor stigningen i antallet af udenlandske fanger og medfølgende sprogforvirring udgør et stadigt større problem.

 

Google Translate er blevet et vigtigt arbejdsredskab

Ifølge fagbladet Fængselsfunktionæren, der udgives af Fængselsforbundet, er antallet af udenlandske fanger bag lås og slå i Danmark steget fra fem procent i 2004 til 17 procent i 2014. Altså en tredobling af udenlandske fanger på kun ti år.

 

Det er især i arresthusene, der er mange udenlandske fanger. Alene i Københavns Fængsler, der er landets største arresthus, udgør udlændinge 40 procent eller næsten halvdelen af de indsatte. I 2004 udgjorde de blot 12 procent.

 

Samme tendens gør sig gældende i provinsens arresthuse, hvor udlændinge sidste år udgjorde 27,2 procent af de indsatte mod 6,7 procent for ti år siden. Der er her tale om en firedobling

 

Det giver sprogproblemer, og det oplever man blandt andet i arresthusene i Midt- og Nordjylland.

 

“For medarbejderne betyder udviklingen, at sprogbarrieren vokser år for år. Selv om vi er blevet ret gode til engelsk, rækker det ikke, når vi har mennesker fra hele verden,” forklarer Fængselsforbundets tillidsrepræsentant, Robert Demény, til Fængselsfunktionæren og fortsætter:

 

“Vi har for eksempel mange vietnamesere, som dyrker skunk i nedlagte landejendomme. Mange af dem taler ikke engelsk, så vi må klare os med tegnsprog og Google Translate.”

 

“Det er jo nemt at komme til Danmark og begå kriminalitet”

Læs også
Udsigt til politisk drama om udlændingepolitik mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen

I det midt- og nordjyske lægger tillidsrepræsentanten ikke skjul på årsagen til den store stigning i antallet af udenlandske kriminelle i Danmark.

 

“Det er en kedelig bivirkning af globaliseringen. Det er jo nemt at komme til Danmark og begå kriminalitet,” understreger Robert Demény og fortsætter:

 

“Bare en tur med Ryan Air, så er man i tyveri-heaven. Det kan også være prostituerede, som bliver sendt herop for at tjene penge.”

 

Robert Demény fortæller, at der er stor forskel på udlændingene. Nogle er frededelige, men der er også hårdkogte typer iblandt, og det gælder især kriminelle fra Litauen.

 

Problemer med rumænere i Københavns Fængsler

Medens det fortrinsvis er kriminelle fra de baltiske lande, der hærger i det jyske, er det i området omkring København og på Sjælland østeuropæiske kriminelle, der dominerer.

 

Og det mærker man i Københavns Fængsler, fortæller Fægnselsforbundets tillidsrepræsentant, David Jensen, til Fængselsfunktionæren:

Læs også
Somalierne er den største gruppe udlændinge i danske fængsler – mere end hver fjerde fange har nu udenlandsk baggrund

 

“Vi har store problemer med østeuropæere som for eksempel rumænere. De forstår stort set kun deres eget sprog. Det skaber udfordringer i forhold til kommunikation, og mange har ikke forståelse for det danske samfund.”

 

“Danmark er et attraktivt land at være kriminel i”

For østeuropæere betyder det ikke noget at komme i et dansk fængsel, understreger David Jensen:

 

“Når østeuropæere ender i et dansk fængsel, er det et udtryk for en kalkuleret risiko, som de har valgt at tage på forhånd. Danmark er et attraktivt land at være kriminel i, og vilkårene i vore fængsler tiltaler dem. Det er som at sidde på et hotel,” siger David Jensen til Fængselsfuntionæren.

 

Regeringen sidder på hænderne og har svigtet

Medens problemerne med det stigende antal udenlandske kriminelle i de danske fængsler og arresthuse hober sig op, forholder regeringen sig mere eller mindre passiv i arbejdet på at få hjemlandene til at modtage deres egne kriminelle til afsoning.

 

Det understreger både Dansk Folkeparti og Venstre.

Læs også
Somaliere og andre udlændinge optager pladsen – danske fængsler og arresthuse er nu så overfyldte, at man må tage værksteder i brug som celler

 

“Hvis de kriminelle fra Østeuropa og de baltiske lande vidste, at de ville blive sendt til afsoning i fængslerne i deres hjemlande, når de får en dom i Danmark, vil det i sig selv have en stor præventiv effekt, for de betragter jo et dansk fængsel som et ophold på et luksushotel,” siger siger Dansk Folkepartis retsordfører og grupperformand, Peter Skaarup, til Den Korte Avis og fortsætter:

 

“Men regeringen sidder på hænderne i denne sag på trods af, at vi gang på gang har opfordret den til at sætte skub i forhandlingerne med de pågældende lande. Man lader mere eller mindre blot stå til, og det er katastrofalt.”

 

Hos Venstre mener retsordfører Karsten Lauritzen, at regeringen har svigtet, og han er i lighed med Peter Skaarup bekymret for udviklingen med det stigende antal udenlandske kriminelle i danske fængler.

 

“Det er skræmmende. Det er en af de største udfordringer, vi har. Jeg mener, at regeringen har svigtet. De har ikke evnet at få sendt udlændingene hjem til afsoning,” siger han til Fængselsfunktionæren.

 

Karsten Lauritzen henviser i den forbindelse til et Venstre-forslag om, at Danmark bør bevilge 20 millioner kroner til fængselsbyggeri i lande som Rumænien og Polen.

 

“Man får ikke med argumentets magt sendt de kriminelle hjem. Der skal nok følge penge med til at bygge fængsler, så de kan tage imod deres egne borgere,” siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Fængselsfunktionæren.

Læs også
Mediernes dækning af Socialdemokratiets nye udlændingeudspil er helt ude af trit med virkeligheden

 

Her er Dansk Folkeparti enig.

 

“Hvis en slat penge kan løse problemet, skal vi såmænd nok finde dem,” siger Peter Skaaarup til Den Korte Avis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…