Solsorten

Foto: Malene Thyssen, wikipedia

Oprindelig er Solsort en sky skovfugl og i Sydøstasien lever den skjult i bunden af regnskoven og dér skal man være heldig for at se den.

 

Aage og jeg var for en del år siden i det nordlige Vietnam bla. i nationalparken CUC Phoung. Det er en rigtig regnskov, hvor fugtigheden er høj og fremkommeligheden vanskelig. Men der er spændende fugle og det var dem, vi var der for at se.

 

Vietnams regnskov

Desværre er skovfuglene i Vietnam meget sky og relativ fåtallige, da mange års efterstræbelser har lært dem et og andet om mennesket, der jagter dem både til føde og ikke mindst for at holde fuglene fanget i små bure.

 

Flere gange om dagen traverserede vi skoven iklædt camouflagetøj, i vores “jagt” efter spændende arter.

 

På en af disse turer, hørte vi, som man ofte gør med fuglene i regnskoven, en raslen i skovbunden og frem dukkede en Solsort han, ibenholtsort med solgult næb og gul øjenring. Den opdagede os hurtigt og med et højt advarselkald tjæk-tjæk var den væk.. Det var den mest eksotiske Solsort, vi har set!

 

Kan bygge rede næsten overalt

I Danmark må Solsorten siges at være en meget almindelig ynglefugl – men i det forrige århundrede var den ret fåtallig og levede en tilbagetrukket tilværelse i vores dengang store skove.

 

Siden slutningen af 1800 tallet er antallet af fugle vokset støt. Solsorten har i høj grad været i stand til at tilpasse sig livet i byerne, tæt på mennesker. Selv steder som i baggårde, hvor der ikke findes nævneværdige træer og buske yngler den. Den er kendt for at bygge rede de mest umulige steder. Selv på dækket under skærmen af parkerede biler! I vor skove lever den heldigvis også i bedste velgående.

 

(wikipedia)

 

Meget smuk sang

Solsorten hører til drosselfamilien. Den er udbredt over hele Europa, og yngler desuden også i Nordafrika, Mellemøsten og flere steder i Østen.

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

 

Solsortens sang betragtes som noget af det smukkeste indenfor fuglesang og for mange er dens sang inkarnationen af forår og sommer, når hannen sidder og synger for at markere sit territorium og tiltrække hunner. Sangen som består af bløde metodiske toner i varierede lange og korte strofer er ofte unikke for den enkle fugl.

 

Får ca. 4 unger pr sæson

Solsortens yngletid strækker sig fra marts og langt ind i juli. Den kan bringe helt op til 4 kuld på vingerne i løbet af en god sæson. Kort efter ungerne er fløjet fra reden, går hunnen igang med et nyt kuld og som regel altid i en ny rede.

 

I disse dage har jeg lige ud for mit arbejdsværelse, et foderhus, som imidlertid ikke kan anvendes til sit egentlige formål, da en Solsort har bygget rede og er i fuld gang med opfostringen af 1. kuld unger. Så der er travlhed. Dejligt!

 

(wikipedia)

 

Hør solsortens sang her:

 

Læs også
Er ‘The Aliens’ kommet til København? – Nej det er Spindemøl’ …

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Af Aage og Karin Kabbelgaard, Stormsvalen.com Naturbutik, Nødebovejen 89.

 

Stormsvalen Blog: http://stormsvalen.blogspot.dk/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…