Snart kan du købe kasseret mad til en billig penge

Foto: Colourbox

Forestil dig et supermarked, som udelukkende består af fødevarer, som faktisk skulle være smidt i skraldespanden. Et supermarked, hvor du kan gå på indkøb og få mange af de samme varer som i et almindeligt supermarked, men til halvdelen af prisen. Det scenarie ser nu ud til at blive virkelighed.

 

Til næste år vil Danmarks første såkaldte sociale supermarked, der udelukkende skal sælge overskudsmad, efter planen åbne. I første omgang er en butik med navnet ReFood på tegnebrættet og den skal ligge på Nørrebro i København.

 

Butikken skal afhjælpe det store madspild, der finder sted i Danmark. I gennemsnit kasserer en husstand med fire personer 57 kg mad hvert år. Fødevareindustrien og supermarkederne kasserer tilsammen 303.000 tons mad hvert år. Det svarer til at Danmark smider mad ud for 8,4 milliarder kroner hvert år. (DR)

 

Fænomenet med at sælge kasseret mad er kendt i flere europæiske lande bl.a. Storbritannien, hvor man netop er gået fra ét til 20 supermarkeder og i Østrig, hvor der findes 80 sociale supermarkeder. (DR/ TV2)

 

I Østrig retter de sociale supermarkeder sig dog kun mod forbrugere med en lav indkomst (under 900 euro).

 

Varerne får supermarkederne fra producenter og forretninger, som ellers ville have smidt maden ud. Det kan være pga. forkert emballage-mærkning, at varerne er beskadiget under transport, eller fordi der er produceret for meget og mindst-holdbar-til datoen er overskredet. (DR)

 

Et supermarked for de prisbevidste

Grundtanken er den samme i det nye danske overskudssupermarked. Butikken er dog ikke forbeholdt kunder med lav indkomst, men er for alle, både de, der vil handle der på grund af lave priser og for de, der vil handle der, fordi de er imod spild af mad. (Folkekirkens Nødhjælp)

 

”Vi kan sælge fødevarer, som faktisk er udmærkede, til en billig penge til folk, som måske har svært ved at få deres budgetter til at hænge sammen,” siger Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Henrik Stubkjær. (retailnews.dk)

 

Priserne i det nye supermarked er til at tage og føle på. Varerne vil nemlig blive solgt 50-70 procent billigere end i almindelige forretninger. I første omgang vil varesortimentet bestå af brød, frugt og grønt, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer, mens kødprodukter ikke vil blive solgt videre til at begynde med. (Folkekirkens Nødhjælp)

 

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der er gået sammen med fødevareBanken og Dansk Supermarked (Netto, Føtex, Bilka og Salling) om projektet. Overskuddet fra salget vil gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i nogle af verdens fattigste lande.

Læs også
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

 

Projektet med et overskudssupermarked afventer dog i øjeblikket afklaring fra myndighederne om hvorvidt ideen med salg af overskydende mad kan godkendes i henhold til danske regler. (TV2)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…