Rigspolitiet gik på facebook og så begyndte læserne at rase: Vi oplever noget helt andet end det, I påstår

Foto: Poul Erik Andersen (arkiv)

Under Folketingets spørgetid i går mente justitsminister Mette Frederiksen (S) ikke, at det har nogen betydning, at politistyrken siden 2011 er blevet beskåret med 530 mand. Tværtimod.

 

”Jeg glæder mig over, at det går den rigtig vej med anmeldelser,” svarede hun på en forespørgsel fra Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, der ville vide, om ikke ministeren fandt, at det var en betænkelig udvikling i en tid, hvor professionelle kriminelle og bander i stigende grad hærger landet.

 

Mette Frederiksen henviste i den forbindelse til Rigspolitiets statistikker, der viser store fald i kriminaliteten, men det er dog ikke alle, der i lighed med Mette Frederiksen blindt stoler på, at de statistikker har noget med virkelighedens verden at gøre.

 

Falske tal, venner.

Der rejste sig således en nærmest hånlig læserstorm, da Rigspolitiet den 28. august i år på sin facebook under overskriften, ”Kriminaliteten fortsætter med at falde”, skrev:

 

”Der bliver anmeldt færre forbrydelser, men politiet får anholdt og sigtet flere mistænkte. Det viser de tal fra første halvår, som Rigspolitiet i dag har offentliggjort,” og fortsatte:

 

”Især når det gælder indbrud i private hjem går udviklingen den rigtige vej. Ikke siden 2007 er der anmeldt så få indbrud i private hjem.”

 

Men den med at de faldende anmeldelser har noget med et fald i kriminaliteten at gøre, var der ikke en eneste af de 91 kommentatorer, der troede på. Tværtimod.

 

”Der er en grund til, at anmeldelserne falder. Simpelthen at folk ikke anmelder noget fordi man bare får at vide, at ”det har vi ikke ressourcer til nu” POLITI kom nu ind i kampen,” skrev Bo Andersen-Bruhn og bakkes op af Lone Pehrson: ”Nemlig Bo, de kommer jo ikke, de har sgu mere travlt med cykler og hvad ved jeg.”

 

Også Anne Kissow Jensen havde en forklaring på, hvorfor antallet af anmeldelser er faldet: ”Det er klart …Jeg har ringet to gang i år bare, og hver gang fået at vide at der ikke er ressourcer til hjælp. Så ringer man jo nok ikke næste gang!!”

 

Helle Linding Poulsen skrev det lige ud: ”Sådan kan man jo tvinge statistikker ned ved at sige at det ikke er noget politiet har ressourcer til at tage sig af. Så falske tal venner.”

Læs også
Politiet blev kaldt ud til ’husspektakler’ i Kolding – årsagen viste sig at være noget ud over det sædvanlige

 

”Hvem faen prøver I lige at overbevise?”

Flere læsere bidrog med forargede beretninger om deres oplevelser med et politi, der ikke har tid. En af dem var Kristian Dannevang, som blandt andet skrev:

 

”Har prøvet at ringe til Jer politi folk, at der var en lastbil der kørte meget alternativt for ikke at sige, at jeg tror at føreren var pisse fuld. Svar: Vi har ikke tid lige nu. Spørgsmål: Hvad skal jeg så gøre. Han fylder jo begge vognbaner fra tid til anden? Svar: Han slipper billigt i dag, vi har ikke tid.”

 

Som nævnt var næsten samtlige de 91, der kommenterede Rigspolitiets opslag på facebook, enige om, at Rigspolitiets fald ikke repræsenterer et fald i kriminaliteten, men at mange mennesker efterhånden har opgivet at anmelde kriminalitet.

 

Som Michael Morfar Nielsen kommenterede det med en hilsen til Rigspolitiet og deres statistikker:

 

”Hvem faen prøver I lige at overbevise.”

 

Læs også
Det fortalte Rigspolitiet ikke: Sidste år blev der i gennemsnit voldtaget to kvinder om dagen, og udviklingen fortsætter i år

Politiformanden er skeptisk

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

 

I en kommentar til oplysningerne om, at der siden 2011 er blevet 530 færre politifolk i Danmark, siger Claus Oxfeldt i den forbindelse til DR Nyhederne den 28. november, at han heller ikke mener, at tallene om fald i anmeldelser er dækkende for sandheden om kriminalitetens omfang og udvikling:

 

”Der er en masse mørketal. Der er noget, der aldrig nogensinde bliver anmeldt. Vi har parallelsamfund, hvor man ved, der ikke bliver anmeldt til politiet,” siger Claus Oxfeldt og fortsætter:

 

”Vi hører fra både politifolk og private, at der er flere og flere opgaver, som man normalt ville bede politiet om at løse, dem klarer man selv.”

 

Og det bliver ikke bedre

På baggrund af, at politistyrken siden 2011 er skåret ned fra 11.100 betjente til de nuværende 10.570 kunne politiformanden ikke love befolkningen nogen forbedring i politiets betjening af befolkningen. Tværtimod.

 

Læs også
Video: Borgmesteren siger, at borgerne må finde sig i asylansøgernes opførsel – så kommer salen i oprør

”Konsekvensen er jo, at vi er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne. Og der hvor befolkningen har en klar forventning om, at politiet kommer frem, der er der rigtigt mange gange, hvor det desværre ikke sker.”

 

Tilbage står så, at en yderligere forringelse af politiets betjening af befolkningen kan betyde, at Rigspolitiet med henvisning til et endnu større fald i anmeldelsesstatistikkerne fremover fortsat kan bryste sig over effektiv kriminalitetsbekæmpelse.

 

Og på sin side kan regeringen måske næste gang argumenterer med, at jo færre politifolk vi har, desto mere falder kriminaliteten.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…