Hvis du står lidt mere op i løbet af dagen, kan det gøre en stor forskel for dit helbred

Foto: Colourbox

Du sidder ned på jobbet i ca. seks timer. Så kommer du hjem og sætter dig igen. Men for meget tid på numsen kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Hvis du bare står lidt mere op i løbet af dagen, kan det faktisk have stor gavnlig betydning for dit helbred.

 

En ny undersøgelse af danske kontoransattes vaner viser, at mange kontoransatte sidder ned i 11 af døgnets 24 timer. Kontorfolkene sad således ned i 71 procent af tiden på arbejdet, og når de kom hjem, sad de ned i 60 procent af fritiden. (SFI)

 

Men de alvorlige konsekvenser stillesiddende adfærd har, gælder lige såvel mennesker, som ikke har et stillesiddende arbejde, men som til gengæld sidder meget ned i fritiden og for eksempel ser tv, surfer på nettet eller spiller computer. (videnskab.dk)

 

Risikoen for kræft øges, når du sidder ned

Når du sidder for meget ned øges risikoen for en række kræftsygdomme.

 

Risikoen for at udvikle nogle former for kræft stiger med op til ti procent for hver ekstra to timer, du sidder ned. Det viser en ny stor rapport offentliggjort i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute. (Daily Mail)

 

Og hvis du tror, at du kan opveje for de mange timer på rumpen ved at være fysisk aktiv på andre tidspunkter, så kan du godt tro om. Det bekymrede de tyske forskere, at “sidde-effekten” ikke så ud til at blive påvirket af det øvrige aktivitetsniveau. (Daily Mail)

 

Især tre former for kræft synes at hænge sammen med for meget stillesiddende adfærd: Tarmkræft, kræft i livmoderen og lungekræft. (Daily Mail)

 

Andre internationale undersøgelser peger på, at mennesker, som sidder ned i mere end ti timer om dagen, har en øget risiko for diabetes, hjertekar-sygdomme og for tidlig død. (SFI)

 

Rejs dig

Men der skal ikke så meget til for at ændre på de skadelige virkninger af at sidde for meget ned. Du behøver ikke tage i fitnesscenteret eller løbe en tur. Du kan bare rejse dig op og fortsætte din aktivitet.

 

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Er du for eksempel ansat på kontor, kan du med fordel rejse dig og arbejde videre. Er det skærmtiden med tv, pc og tablets i fritiden, der kræver mange siddende timer, kan de måske også foretages stående.

 

For står du op tre timer om dagen fem af ugens dage, så svarer det på den sundhedsmæssige front til, at du på et år løber ti maraton, hævder ledende læge Dr. Mike Loosemore fra det britiske University College Hospitals Institut for Idræt, motion og sundhed. (Daily Mail)
“Det budskab, jeg vil prøve at få ud, er, at små mængder af fysisk aktivitet, selvom man ikke når op på de anbefalede retningslinjer, stadig gør dig en masse godt – bare det stå op er godt for dig,” sagde Dr. Loosemore til BBC 4-programmet, Today.

 

”Jeg står op nu, jeg bruger alle de små muskler i benene og resten af ​​kroppen, jeg holder mig oprejst,” forklarede Dr. Loosemore og fortsatte

 

”Hvis jeg stod op som nu og arbejdede i denne position, som jeg gør, tre timer om dagen, fem dage om ugen, ville det være det samme som at løbe ti maratonløb om året.”

 

Små ting kan have stor virkning

Også i Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle voksne danskere skal være fysisk aktive i mindst 30 minutter om dagen (Sundhedsstyrelsen).

 

Og det er netop i den forbindelse, at Dr. Loosemore vil slå et slag. Man behøver ikke nødvendigvis løbe en tur på 30 minutter. Al motion – også de mindste ændringer i aktivitetsvaner tæller i regnskabet. Det kunne eksempelvis være, at man begyndte at stå mere op. Gør man som Dr. Loosemore anbefaler, vil det have en række positive følger:

 

Læs også
Ny forskning: Blodprøve kan forudsige tilbagefald af kræft

“Det kommer til at forbedre deres sundhed, det kommer til at reducere deres risiko for hjertesygdomme, diabetes, det kommer til at reducere deres risiko for kræft, det kommer til at sænke deres kolesteroltal, og det kommer til at gøre dem tyndere,” sagde han.

 

”Hvis du fortsætter med de små indsatser, vil de forbedre din sundhed. Det er nemt at gøre, og du kan gøre det til en del af din livsstil. Det handler ikke om træningsdragter og fitnesscentre, er det bare om at tilføje en lille smule aktivitet,” forklarede Dr. Loosemore. (Daily Mail)

 

Så vil du undgå hjertesygdomme, diabetes og kræft, så rejs dig og stå noget mere op. Du kan også stå af et stoppested før, tage trappen frem for elevatoren, parkere din bil længere væk eller gå en aftentur.

 

For selv små fysiske aktiviteter kan have store sundhedsmæssige gevinster.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…