Ordene venstreorienteret og højreorienteret bliver brugt, hvor de ikke hører hjemme

Kritik af israelernes bombardementer af Gaza, hvor mere end 2.000 mennesker er blevet dræbt, er af flere journalister blevet betegnet som venstreorienteret.

 

Mærkeligt, synes jeg. For man kan jo i fjernsynet se, at det er helt almindelige beboelsesejendomme, der er blevet ramt. Blandt de 2.000 dræbte er en ret stor andel civile, herunder kvinder og børn.

 

Man var i sin tid også venstreorienteret, hvis man var modstander af atomkraft. Eller hvis man var modstander af den danske deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak.

 

Til gengæld bliver man kaldt højreorienteret, hvis man ytrer sig kritisk om den alt for store andel muslimer fra arabiske lande, som strømmer til Danmark.

 

Man kaldes ligeledes højreorienteret, hvis man synes, at forskellen mellem arbejdsindtægter for lavindkomstgrupperne og støtte til alle ”socialt udsatte” er for lille. Det er dog ikke højreorienteret at kritisere ”Dovne Robert”, kun at generalisere dette eksempel.

 

Mærkeligt. For jeg synes, at der kan anføres gode grund for de nævnte kritiske holdninger. Men hvad har det med venstre- eller højreorienteret at gøre?

 

Ordbøgerne

Man bliver ikke meget klogere af at læse i Den Danske Ordbog, som beskriver venstreorienteret som noget med socialisme og højreorienteret som noget med ikke-socialisme.

 

Lidt bedre er Den Danske Netordbog, som relaterer udtrykkene til bestemte samfundsmæssige værdier, for eksempel for højreorienteret: som tilhører den borgerlige fløj eller har politiske holdninger, som tilregnes denne fløj, der er placeret til højre i det politiske spektrum; disse værdier er for eksempel mindre stat og mere frihed til selv at vælge.

 

Men stadigvæk giver ordbøgernes forklaringer ikke nogen hjælp til at forstå, at kritik af israelernes bombardementer i Gaza skal være venstreorienteret.

 

Google

Læs også
Boganmeldelse: Dansk-arabisk ordbog

Endnu mere forundret bliver man, når man søger på højre- og venstreorienteret i Google. Her får man jo altid en 4-10 længere udtryk, som systemet foreslår. Begge udtryk forbindes med værdipolitik, ideologi og avis.

 

Men kun ved venstreorienteret er der en venstreorienteret tænketank, terrorisme og terror. Der foreslås også kun venstreorienteret musik, hvad det så end måtte være.

 

Til gengæld står højreorienteret alene med et højreorienteret svin. Venstreorienteret svin er ikke et af de foreslåede søgeudtryk.

 

Man får det klare indtryk, at højreorienteret og venstreorienteret er skældsord, der bruges til at karakterisere andre med en mening, man ikke deler.

 

Videnskabelig forklaring? Pjat

Der er også forsøgt en videnskabelig forklaring på forskellen. Efter princippet ”ny dansk forskning viser” har forskere fra Aarhus Universitet kunnet påvise, at et lavt blodsukkerniveau, der som oftest medfører en sultfornemmelse, får adspurgte i en spørgeundersøgelse til at være mere enige med venstreorienterede partier, i hvert fald når det drejer sig om velfærdspolitik.

 

Pjat. Dels er udtrykket ”til venstre for midten” uklart, for eksempel er Dansk Folkeparti her tættere på Socialistisk Folkeparti end på Socialdemokratiet. Dels er hele forsøgsopstillingen kunstig, da der er stor forskel på længere tids sultpåvirkning i det virkelige liv og en korttidspåvirkning i et laboratorieforsøg.

Læs også
Et venstreorienteret kulturhus gav flygtninge gratis adgang – så skete der en voldsom stigning i seksuelle overgreb, og det har skabt drama

 

En test til læserne

Hvad så? Jeg har to former for morale, men jeg tror, at nummer to har større chancer for at få tilhængere:

 

Råd til journalister: Lad være med at bruge den primitive opdeling i venstre- og højreorienteret i alle sammenhæng! Brug den kun i forbindelse med fordelingspolitik!

 

Råd til alle læsere: Spring skældsordene venstreorienteret og højreorienteret over! De betyder alligevel kun, at journalisten eller politikeren ikke kan lide den holdning, de udtaler sig om. Se hellere på, hvad problemstillingen virkelig handler om!

 

Som test vil jeg opfordre læserne til at bedømme, hvad følgende sætning, som jeg fandt ved min Google-søgning, mon indebærer: ”Det er også tydeligt, at TV2 er lidt mere højreorienteret end DR.”

 

Er mon både DR og TV2 virkelig højreorienterede, den ene station bare mere end den anden? Eller er begge venstreorienterede, den ene station bare lidt mindre end den anden?

 

Læs også
Tidligere skønhedsdronning anklager den politisk korrekte New York Times for grov manipulation i forsøget på at skade Donald Trump
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…