Socialminister Manu Sareen (R) er blevet kaldt i samråd i Folketingets socialudvalg om Københavns Kommunes socialpsykiatriske botilbud Ringbo.
Der har i lang tid været problemer på Ringbo med pusher-salg af hårde stoffer og hash samt pengeafpresning og vold. Det har været dagligdagen for de psykiatriske borgere på Ringbo og mange af de ansatte har offentligt bekræftet dette.
Ledelse, socialforvaltning og socialborgmester Jesper Christensen (S) er blevet kritiseret for forholdene på Ringbo.
Der er ikke noget at komme efter.
Nogenlunde sådan lød det fra socialborgmesteren, da han forleden svarede på spørgsmål fra Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation. Socialdemokraterne fik fuld støtte fra talerstolen af Enhedslisten. Det hele blev fremstillet, som om det var noget DF havde fundet på.
En tilsynsrapport fra Revas, fra et uanmeldt tilsyn på Ringbo fra 10. februar 2013, konstaterer, at ”især én beboer skaber en del problemer med salg af stoffer og heraf følgende utryghed. Desuden fastslår en af hovedkonklusionerne, at et fåtal af beboerne ikke har psykisk funktionsnedsættelse, ”men snarere kriminalitets- og misbrugsrelaterede problemstillinger.” Og ”flere af beboerne har eller har haft et misbrug af alkohol, hash eller andre euforiserende stoffer.”
Det kan undre, at man fra februar 2013 indtil i dag ikke har taget problemerne alvorligt. Først da en tv-udsendelse for nylig afslørede uhyrlighederne, vågnede man op.
Forud for Folketingets samråd om Ringbo har den socialdemokratiske borgmester sendt socialministeren en redegørelse. Den frikender ledelse, forvaltning og borgmester. Altså, de som kritiseres, finder det rigtigt selv at forestå og redigere sin egen frifindelse.
Efterlyser uvildig redegørelse
Med så alvorlig kritik der er fremkommet, synes jeg faktisk, at der kræves mere uvildighed for at få forholdene fuldt belyst.
Overlæge Henrik Day Poulsen har i forbindelse med Ringbo udtalt, at “stoffer er noget af det værste man kan udsætte svage psykisk syge for. Hvis du har en psykose, så er stoffer simpelthen benzin på bålet”, siger overlægen.
FOA’ s formand Dennis Kristensen har kraftigt kritiseret forholdene på Ringbo og opfordret til, at “ledelsen skal gå forrest og sikre, at beboerne og medarbejderne kan være trygge på bocentret”.
I praksis har det på Ringbo været sådan, at det er beboerne som selv skal politianmelde andre beboere, som f.eks. sælger stoffer eller er voldelige. Dennis Kristensen har kritiseret dette.
For hvis de svage beboere anmelder dem, der begår kriminalitet, så kan det være kontant afregning i form af overfald eller andre repressalier. Derfor er det helt nødvendigt, at det er ledelsen, som tager ansvaret og står for at politianmelde.
Men hverken beboere, personale, ledelse eller politi er tjent med, at der dagligt handles med narko. For uanset, hvordan man vender og drejer det, så er det ikke i orden, at nogle stærke beboere fastholder andre i et misbrug og tilmed truer dem.
Mange har dobbeltdiagnoser
Det er da positivt, at Københavns Kommune endelig har indset, at en delvis løsning på problemerne, selvfølgelig er, at adskille misbrugende beboere fra ikke-misbrugende. Men, hvorfor skal der altid skandale-lignende forhold til, før der handles?
Det har jo ikke været nogen hemmelighed, at beboere på Ringbo ofte har en dobbeltdiagnose. Det vil sige, at de både er psykisk syge og narkomaner. Mange af beboerne har et alkohol- og/eller stofmisbrug. Hele 33% af borgere på Københavns Kommunes socialpsykiatriske botilbud har en psykisk lidelse og samtidig et misbrug. Og på Ringbo bor desuden psykisk syge borgere, som har fået en dom.
På trods af den socialdemokratiske borgmesters totale afvisning af DF’s kritik af Ringbo, meddelte borgmesteren dog, at der nu vil ske en lukning af Ringbo.
Sådan.
Finn Rudaizky er medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og medlem af Dansk Folkeparti