Kongemordet i Kanal Caféen

Privatfoto

Den over 150 år gamle københavnske restaurant Kanal Caféen i Frederiksholms Kanal var i 1991 rammen om et ”Kongemord”.

 

Bag den beskedne facade i Frederiksholm Kanal blev det berømte kongemord aftalt i 1991.

 

I de hyggelige lokaler ved bord 4 sad Poul Nyrup Rasmussen (A) og Niels Helveg Petersen (B) og talte om et eventuelt nyt samarbejde.

Træt af Auken

Den radikale Niels Helveg Petersen mente, at så længe Svend Auken var Socialdemokratiets spidskandidat til statsministerposten var et samarbejde svært. Ifølge politiske iagttagere var det ved den lejlighed, at det blev aftalt, at næstformanden i Socialdemokratiet Poul Nyrup Rasmussen skulle gå efter formandsposten.

 

Måske lød Nyrups spørgsmålet til Helveg: ” Synes du, jeg skal tage opgøret?”.

 

Som bekendt lykkedes kuppet og i april 1992 blev Poul Nyrup Rasmussen efter kampvalg kåret til ny formand for Socialdemokratiet. Året efter blev han statsminister.

 

Bord 4

Selve bordet, hvor kuppet blev aftalt, findes ikke mere. Det trængte til udskiftning. Det stod et sted, hvor der nu er gennemgang til andre lokaler. Men stedet kan nøjes udpeges og ofte bliver personalet spurgt: ”Hvor planlagde man mordet?”.

 

Ægteparret morede sig en sommerdag i 2013, da de hørte historien og fik at vide, at de sad tæt ved det sted, hvor det berømte ”Bord4”havde stået.

 

Bord 6

Når man næste gang besøger Kanal Caféen bør man også kigge på stolene ved bord 6. Fire af stolene har stået på statsminister Thorvald Staunings kontor på Christiansborg.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

Det var her ved bord 6 filminstruktøren Erik Balling ofte sad sammen med manuskriptforfatteren Henning Bahs. Mange af de utallige påhit, vi gennem tiden har glædet os over i film og på TV, er udtænkt ved dette stambord. (Olsenbanden, Matador, Huset på Christianshavn m.v.).

 

Restriktioner

For en del år tilbage var der kun adgang for personer med ulige slutciffer i cpr.nr.

 

Selv Helle Virkner blev som statsministerfrue nægtet adgang. I dag er alle køn velkomne, hvad enten det er i de gamle historiske lokaler på landsiden eller i den nyere udendørs sæsonbestemte afdeling ved kajkanten.

 

En embedsmand

I tresserne var det hele lige ved at blive lukket. Ifølge en ny forordning skulle der i alle restaurationer være en vis lofthøjde. En udsendt embedsmand målte og målte, men måtte konstatere, at der manglede et par centimeter.

 

Personalet i restauranten har altid haft ry for at klare enhver situation, og den udsendte embedsmand blev ledt hen til et bestemt sted ved vinduet i et af lokalerne. Her blev tommestokken igen foldet ud. Nu viste det sig, at alt var i orden og alle var glade. Den lille udskæring i loftet, hvor embedsmanden målte, fremvises fortsat gerne af personalet.

 

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

http://www.kanalcafeen.lokalhistorier.dk/

Tidl. formand for Socialdemokratiet Poul Nyrup Rasmussen.

 

Tidl. folketingsmedlem Niels Helveg Petersen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…